Do Česka dorazí tvůrci filmové hudby. Kromě známých melodií zazní i skladby z videoher

Pražský koncert Spectacular Music of Hollywood představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Titulní melodie oceňovaných filmů jako Star Wars, Iron Man 2 či Pošťák, skladby z nejúspěšnějšího seriálu na Apple TV Ted Lasso nebo ikonická hudba z proslulé videohry Assassin’s Creed zazní v podání Českého národního symfonického orchestru. Smetanova síň Obecního domu se za doprovodu jedinečných projekcí rozezní již 18. dubna.

Zahajovací koncert Composers Summit Prague 2024 na svém třetím ročníku přivítá nové tváře. Mezi významné osobnosti patří držitel tří cen Emmy John Debney, který osobně oddiriguje dobrodružnou hudbu z marvelovského Iron Man 2 nebo pohádkové tóny z výběru Disney studia.

ČTĚTE TAKÉ: Gala koncert pro arcibiskupství: Oslava 680 let od povýšení Arcibiskupství pražského

Těšit se můžete i na zástupce seriálové tvorby – Tom Howe představí hudbu z úspěšného Apple TV snímku Ted Lasso, na které spolupracoval s úspěšným hudebníkem Marcusem Mumfordem z folk-rockové kapely Mumfod & Sons.

Zazní také ikonické melodie z filmové série Star Wars, které uvede Conrad Pope, dvorní skladatel Johna Williamse. Ten stojí po jeho boku více než 30 let. Za jeho celoživotní přínos filmové hudbě získá v průběhu koncertu cenu ČSFD. Součástí programu bude i hudba z oscarového filmu Pošťák, kterou oddiriguje skladatelka a držitelka Grammy Nan Schwartzová, jež na tomto díle spolupracovala s významným komponistou Luisem Bacalovem.

Těšit se můžete na oscarového skladatele Mychaela Dannu nebo na melodii z dramatického snímku Raymond & Ray, kterou uvede její autor Jeff Beal.

Vystoupí rovněž mistr hororu Christopher Young, český skladatel působící v Hollywoodu Elia Cmiral, hudební komponista a dirigent sídlící v Abbey Road Chris Egan nebo autor hudby k animovanému seriálu Bořek stavitel, Paul K. Joyce.

Koncert potěší i fanoušky soundtracků z videoher

Praha přivítá i velikána gamingové hudby. Tajemné melodie z populární videohry Assassin’s Creed uvede dánský skladatel Jesper Kyd, který v několika dílech série pomohl vytvořit nezapomenutelnou atmosféru a napětí působivého historického koloritu.

Zásadním projektem instrumentalisty byla hudba pro videohru Hitman, za kterou obdržel cenu BAFTA a získal uznání kritiky i fanoušků. Právě soundtrack se stal klíčovým prvkem, který přispěl k celosvětovému úspěchu akční dánské videohry.

Mezi nejnovější projekty, které neustále posouvají Kydovy hudební hranice a překračují žánrová očekávání, patří například akční animovaný seriál RAID: Call of the Arbiter, videohry z dílny Xbox nebo videohra navazující na stejnojmennou populární knihu a filmovou sérii Dune: Spice Wars.

Kariéra známého autora doprovodných soundtracků zahrnuje nejen nezapomenutelné skladby, ale také řadu ocenění a významných spoluprací s předními světovými společnostmi v oblasti gamingu. Řadí se mezi průkopníky poutavé hudby pro gaming a jeho práce sehrála klíčovou roli ve vnímání videoher jako umělecké formy. Často přistupuje i k ojedinělé kombinaci orchestrálních a elektronických prvků.

Během večera bude předána i cena OSA pro mladé nadané skladatele, kterou získá vítěz soutěže. Ta proběhne pod záštitou Ochranného svazu autorského a Composers Summit Prague. O vítězi rozhodne Advisory Board složená z hostů summitu. Zvýhodněné akreditace na summit je možné zakoupit na webu pořadatelů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Velkolepá show Mariky Gombitové v O2 areně. Jste můj největší dar, ocenila 12 tisíc diváků

Tagy:
film hudba Star Wars koncert videohra vážná hudba filmová hudba Český národní symfonický orchestr Obecní dům dirigent Elia Cmíral skladba John Williams Iron Man 2 Ochranný svaz autorský Mychael Danna Conrad Pope Assassin’s Creed Composers Summit Prague John Debney Jesper Kyd Nan Schwartz Composers Summit Prague 2024 Spectacular Music of Hollywood Tom Howe Christopher Young