Petr Pavel na návštěvě Plzeňského kraje. Jaký byl první den? Přinášíme shrnutí – FOTKY

24.01.2024 9:20

Prezident České republiky je na dvoudenní návštěvě Plzeňského kraje. Jaký byl den první? Přinášíme shrnutí.

Petr Pavel_Plzeňský Prazdroj_0124_QAP (12)
Petr Pavel_Plzeňský Prazdroj_0124_QAP (12)Petr Pavel_Plzeňský Prazdroj_0124_QAP (3)Petr Pavel_Plzeňský Prazdroj_0124_QAP (5)Petr Pavel_Plzeňský Prazdroj_0124_QAPPetr Pavel_Plzeňský Prazdroj_0124_QAP (8)Petr Pavel_Plzeňský Prazdroj_0124_QAP (14)Petr Pavel v Plzeňském kraji_0124_Plzeňský kraj (6)Petr Pavel_0124_FOTO Plzeňský krajPetr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (4)Petr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (6)Petr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (7)Petr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (8)Petr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (10)Petr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (9)Petr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (12)Petr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (11)Petr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (13)Petr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (14)Petr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (15)Petr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (16)Petr Pavel v Plzeňském kraji_hotelová škola Plzeň (5)Petr Pavel v Plzeňském kraji_0124_Plzeňský kraj (7)Petr Pavel - krajský úřad_0124_QAP (3)Petr Pavel - krajský úřad_0124_QAP (5)Petr Pavel - krajský úřad_0124_QAP (6)Petr Pavel - krajský úřad_0124_QAP (12)Petr Pavel - krajský úřad_0124_QAP (13)Petr Pavel - krajský úřad_0124_QAP (14)Petr Pavel v Plzeňském kraji_0124_Plzeňský kraj (3)Petr Pavel v Plzeňském kraji_0124_Plzeňský kraj (9)Petr Pavel v Plzeňském kraji_0124_Plzeňský kraj (13)Petr Pavel v Plzeňském kraji_kronika_město TachovPetr Pavel v Plzeňském kraji_0124_Plzeňský kraj (11)Petr Pavel v Plzeňském kraji_0124_Plzeňský kraj (4)Petr Pavel v Plzeňském kraji_0124_Plzeňský kraj (2)Petr Pavel v Plzeňském kraji_0124_Plzeňský kraj (10)Petr Pavel v Plzeňském kraji_0124_Plzeňský kraj (1)Petr Pavel v Plzeňském kraji_0124_Plzeňský kraj (5)Petr Pavel v Plzeňském kraji_0124_Plzeňský kraj (12)

Na návštěvu Plzeňského kraje se vydal prezident Petr Pavel se svojí chotí Evou Pavlovou. První zastávka na jejich dvoudenní cestě, která se koná od úterý 23. ledna do středy 24. ledna, byla v Plzeňském Prazdroji.

Manželský pár přivítal Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje a Dragoș Constantinescu, generální ředitel Plzeňského Prazdroje. Emeritní vrchní sládek prezidentskému páru pověděl několik slov o pivovaru a následně mu představil speciální motorku v barvách Prazdroje. Více jsme psali ZDE.

Po prohlídce pivovaru se prezident přemístil na krajský úřad, kde ho přivítal hejtman Rudolf Špoták. Krátce poté prezident debatoval se členy Rady kraje, zastupitelstva, předsedy Výborů Zastupitelstva PK a dalšími volenými zástupci.

Po debatě čekal prezidentský pár oběd s hejtmanem Plzeňského kraje a jeho partnerkou. Menu dostali za úkol se svými žáky připravit učitelé odborných předmětů z Hotelové školy u Borského parku Martin Havlík a Petr Berka.

„Do tříchodového menu jsme zakomponovali lokální suroviny a nápoje, kterými jsme prezentovali náš kraj. Jako aperitiv se podával sekt ze Starého Plzence, v průběhu menu se servírovalo plzeňské pivo a jako tečka na konec byla připravena káva z plzeňské pražírny,“ říká Petr Berka.

Celý servis byl v režii žáků 3. ročníku oboru Hotelnictví a cestovního ruchu. Žáci museli připravit slavnostní tabuli dle servírovaného menu a natrénovat servis jednotlivých chodů tak, aby vše bylo synchronizované a přitom dodržovat gastronomická pravidla společně s etiketou.

Foto Hotelová škola, Plzeň, U Borského parku 3

„Osobně jsem na žáky, kteří se na zajištění oběda pro pana prezidenta podíleli, velice pyšný. Předvedli své znalosti v oboru, který studují na naší škole a já věřím, že si tento zážitek budou pamatovat po celý zbytek života,“ říká Petr Berka a dodává: „Všechny nás moc potěšila zpětná vazba od pana prezidenta, který žáky pochválil za kulinářský zážitek a výborný servis.“

Po lahodném obědě se konala tisková konference. Nárůst počtu cizinců, nedostatek lékařů i letiště Líně. To jsou témata, která probíral prezident na jednání s hejtmanem Plzeňského kraje i na tiskové konferenci. Článek naleznete ZDE.

Poté už se kolona s prezidentem Petrem Pavlem přemístila na Letiště Plzeň-Líně. Prezident si zde prohlédl leteckou záchrannou službu AČR a zhlédne dynamické ukázky slaňování při záchraně lidských životů.

Foto Plzeňský kraj

Dále se setkal s představiteli města Tachov i s jeho občany a napsal vzkaz do kroniky města.

Foto město Tachov

„Tachov byl kvůli svým problémům vybrán jako jedno z mála měst, kde se prezident zastavil na uzavřenou pracovní schůzku s radními místo zdvořilostní návštěvy nebo veřejné debaty. Měli jsme tak možnost řešit problémy našich občanů napřímo s nejvyšším ústavním činitelem České republiky. Pan prezident i jeho kolegové dorazili velmi dobře informovaní a tak bylo jednání přínosné pro obě strany. Každé takové spolupráce si vážíme, protože nás malými krůčky posunuje blíže k tomu, aby se nám v Tachově žilo lépe," okomentovalo návštěvu prezidenta vedení města Tachov.

Následně si prohlédl královskou dědičnou štolu Prokop v Hornickém skanzenu Stříbro, která byla ražena jako páteř všech hlavních rudných žil v centrálním stříbrském revíru.

Konec dne završil prezident republiky ve stříbrském Městském kulturním středisku, po předchozím setkání a diskusi se zastupiteli města, debatoval s občany, kterým se následně i ochotně podepisoval.

Foto Plzeňský kraj

Dnes, tedy ve středu 24. ledna pokračuje prezidentský pár na Domažlicko, kde navštíví firmu Lintech a Vyšší odbornou školu, Obchodní akademii a Střední zdravotnickou školu, Domažlice, kde se zúčastní debaty se studenty. Poté je naplánován oběd se starosty obcí.

Odpolední program prezidenta republiky se odehraje na Šumavě, kde se setká s vedením Národního parku Šumava a starosty okolních obcí. Pokud bude počasí přát, je naplánovaná procházka k vlčímu výběhu.

Návštěva Petra Pavla v Plzeňském kraji bude zakončena v NP Šumava Srní.

Foto QAP, Plzeňský kraj, město Tachov, Hotelová škola, Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT