Hranice chystají novou komunitní kavárnu, pracovat v ní budou senioři i čerstvé maminky

  9:40
S nápadem otevřít v kulturním domě Beseda komunitní kavárnu přišlo vedení města Hranice na Ašsku. Prostor, který po rekonstrukci získal moderní vzhled, neměl půldruhého roku využití. Teď znovu ožije a nabídne azyl místním i turistům. Při provozování kavárny se budou střídat senioři, maminky na mateřské dovolené i studenti.

Bývalá restaurace v kulturním domě Beseda v Hranicích se mění na komunitní kavárnu. | foto: Foto: Andrea PfeifferováMAFRA

„Když jsme před dvěma lety kulturní dům opravovali, došlo i na restauraci, která v objektu sousedí s velkým sálem. Protože o provozování nějaké formy pohostinství žádný podnikatel zájem neměl, rozhodli jsme, že se pokusíme rozjet něco sami. Volba padla na komunitní kavárnu. Pomoci může každý, kdo má zájem a nebojí se přiložit ruku k dílu,“ uvedl starosta Hranic Daniel Mašlár.

Kavárnu by měla oficiálně provozovat radnice, která už získala živnostenské oprávnění na pohostinskou činnost. Otevře ji v březnu, zatím jen na dva dny v týdnu a víkendy. S lidmi, kteří by se chtěli na provozu podílet, se zástupci města setkali. „Zjistili jsme, že máme ve městě zkušené baristy, kteří nám s provozem a vybavením kavárny rádi pomohou,“ podotkl starosta.

Maminky zase diskutovaly o podobě dětského koutku. „Společně jsme vymýšleli nabídku. V Hranicích máme šikovné pekařky a cukrářky, které by do kavárny dodávaly sladké i slané pečivo,“ řekl Mašlár. V kavárně se mají střídat maminky na mateřské dovolené. Dále pak obětaví zaměstnanci městského úřadu, zastupitelé a o víkendech i studenti.

Radnice věří, že možnost setkat se s přáteli nebo jen tak posedět nad dobrou kávou místní uvítají. „Kavárna jistě potěší i návštěvníky města. Možná bychom časem mohli nabídnout i nějaké občerstvení, třeba obložené housky, sendviče a podobně. V začátcích budeme testovat, jak by to vše mohlo fungovat. Kdy budou lidé nejvíce chodit a po čem bude největší poptávka,“ dodal starosta.

11. června 2023