SVK Žďársko sníží provozní náklady díky fotovoltaice

blank

Svazek vodovodů a kanalizací Žďársko se kvůli zvyšující energetické náročnosti provozu zaměřuje na úsporná opatření, prvním z řady projektů je realizace fotovoltaických elektráren.

Svazek chce v dohledné době vybudovat pět fotovoltaických elektráren. Jednou je solární elektrárna u čistírny odpadních vod ve Velkém Meziříčí na Františkově, další se bude nacházet na střeše objektů úpravny vody u přehrady v Mostiších. Nejblíže realizaci je projekt u čistírny odpadních vod v Novém Městě na Moravě, kde je už schválen příspěvek na vybudování fotovoltaické elektrárny za 1,8 milionu. Svazek dále vybírá dodavatele ostatních solárních elektráren a zároveň očekává dotaci z Operačního programu Životní prostředí až do výše 50 % uznatelných nákladů.

Využití fotovoltaických systémů ve vodohospodářských areálech je v současné době aktuálním tématem. Řeší se možnosti instalací fotovoltaických systémů na objektech vodojemů, na střechách úpraven vody, čerpacích stanic, čistíren odpadních vod a ostatních objektech v provozních areálech vodohospodářských společností.

Fotovoltaické zdroje začala na vodárenských objektech instalovat před rokem například západočeská Vodakva. V následujících letech by chtěla společnost realizovat fotovoltaické systémy na třicítce vybraných objektů (čistírny odpadních vod, úpravny pitné vody, čerpací stanice či další provozní objekty) s celkovým předpokládaným výkonem více než 1 000 kWp.

Fotovoltaiku získají také pražské vodárenské budovy. Energetická nezávislost, soběstačnost, snižování emisí CO2 a celkově šetřit životní prostředí. To jsou podle Prahy hlavní cíle instalace. Podle primátora Bohuslava Svobody se jedná směr, kterým se chce metropole vydat.

Na fotovoltaiku sází také Plzeňský Prazdroj. Na podzim zapojil první solární elektrárnu ve Velkých Popovicích. Projekt pro Prazdroj představuje další krok na cestě k uhlíkové neutralitě ve výrobě, které chce dosáhnout již do roku 2030. Do roku 2050 pak chce pivovar dosáhnout nulové uhlíkové stopy napříč celým dodavatelsko-odběratelským řetězcem.

Ilustrační foto, Martin Mach, ekolist.cz

Scroll to Top