ČTK

24. 1. 2024

Čína a Nauru dnes obnovily diplomatické styky, uvedla podle agentury Reuters čínská média. Stalo se tak poté, co malý tichomořský ostrovní stát minulý týden nečekaně přerušil vztahy se svým někdejším diplomatickým spojencem Tchaj-wanem.

Během slavnostního ceremoniálu v Pekingu čínský ministr zahraničí Wang I a jeho nauruský protějšek Lionel Aingimea podepsali dokument o formální obnově dvoustranných vztahů. Styky na úrovni velvyslanců byly obnoveny s okamžitou platností.

Čína tvrdí, že Tchaj-wan je jejím vlastním územím bez práva na mezistátní vztahy, což Tchaj-wan důrazně popírá.

Nauruská vláda krátce po zvolení Laj Čching-tea novým prezidentem Tchaj-wanu uvedla, že usiluje o plné obnovení diplomatických vztahů s Čínou a že je to „v nejlepším zájmu“ země a jejího lidu.

Pro Tchaj-wan bylo Nauru jedním z mála diplomatických spojenců. Po dnešku mu jich zbývá jen 12. Je mezi nimi Guatemala, Svazijsko, Paraguay nebo Marshallovy ostrovy. Většina zemí světa neuznává Tchaj-wan jako samostatný stát, ale udržuje s ním neoficiální vztahy. Tak je tomu například i v případě Česka.

Tchajwanské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad rozhodnutím Nauru hlubokou lítost. „Vláda Nauru se nechává Čínou manipulovat a zapomíná na dlouholetou rozvojovou pomoc a přátelství naší země,“ uvedl Tchaj-wan v prohlášení.

Tchaj-pej zároveň obvinila Peking, že navázání diplomatických vztahů s Nauru úmyslně načasoval na období krátce po tchajwanských prezidentských volbách, aby vyvinul na Tchaj-wan tlak.

Čínský šéf diplomacie Wang I v reakci uvedl, že přerušení vztahů s Tchaj-wanem bylo „nezávislým politickým rozhodnutím nauruské vlády“. Nauru udržovalo diplomatické vztahy s Čínou již dříve, v letech 2002 až 2005, připomněla agentura Reuters.

Spojené státy, které v pacifické oblasti soutěží s Čínou o vliv, minulý týden označily rozhodnutí Nauru za nešťastné a varovaly, že čínské sliby často nebývají naplněny.

Dnes na Tchaj-wan přicestovali dva američtí kongresmani, Ami Bera a Mario Diaz-Balart, aby po volbách ostrov podpořili, napsala agentura AFP.

Související témata

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...