Milan Kajínek

24. 1. 2024

V prostorách Poslanecké sněmovny probíhá seminář, na kterém se diskutují možné varianty vývoje v Evropě a ve světě, jež budou mít podle pořadatelů velký vliv na prosperitu České republiky. Diskutuje se o rozvoji energetiky, digitalizace, biotechnologií, hospodářství a jejich vlivech na další vývoj společnosti.

Seminář pořádá poslanec Vladimír Zlínský (SPD) spolu s doc. Bohumírem Štědroněm. K diskusi byli pozváni například novinář a bývalý ředitel Občanského institutu Michal Semín, exprezident Miloš Zeman či bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý.

Poslanec Zlínský v úvodu komentoval politiku Green Deal (Zelený úděl), která má za cíl zachránit planetu a lidstvo před globálním oteplováním. Dosažení cílů pomocí Green Dealu se podle Zlínského ukazuje jako „problematické“ a způsobuje spíše problémy. Řešení vidí v tvorbě nových technologií, které nebudou „zamořovat naše prostředí“. Jako možné řešení vidí v jaderné technologii, fúzních reaktorech nebo těžbě přírodního vodíku. Další důležitou cestou je podle Zlínského osídlování jiných planet, kde bude možné těžit suroviny a přebývat v případě katastrofy planety. Pokud k tomu nedojde, přijde dle něj „postupný zánik technologických vymožeností“.

Michal Semín se věnoval „kritickému zhodnocení Agendy 2030 a jejímu krásnému novému světu“, který přijala OSN v roce 2015.

„Body, které řeší, zahrnují všechny oblasti života,“ říká Semín a dodává, že vize „vymýcení chudoby a hladu“ se nedaří řešit. Dalšími tématy má být čistá energie, udržitelný rozvoj a hluboká transformace odpovídající takzvanému Velkému resetu.

„Klaus Schwab ve své knize říká: Nyní máme velké příležitosti, které by za jiných okolností nebyly akceptovatelné,“ uvádí Semín s odkazem na knihu Covid-19: Velký reset, jejíž spoluautorem je Schwab.

Projekty Velký reset nebo Agenda 2030 podle Semína vyžadují „globální řízení“, pro které bude vytvořena vlivová mezinárodní (nadnárodní) síť, která bude ovlivňovat jednotlivé vlády, aby následovaly její pokyny.

Agenda 2030 je podle Semína „uváděna v život“, přestože „nebyla schválena občany jednotlivých zemí“. „Globalismus a demokracie nejsou slučitelné,“ říká Semín. „Na globalizaci se podílí nejenom nadnárodní instituce, ale i soukromý sektor,“ říká Semín a dodává, že rod Rockefellerů má na OSN určitý vliv a cituje Rockefellera: „Pokud je to obvinění, pak jsem vinen a jsem na to hrdý.“

Světová zdravotnická organizace (WHO) je podle Semína financována jen z 20 % příspěvky světových vlád a zbytek tvoří soukromé společnosti, jako je nadace Billa Gatese a další. Toto tvrzení však zdaleka neodpovídá výzkumu deníku Epoch Times.

Semín dále diskutoval otázku zavádění digitální identity a digitálních měn. Podle něj přichází s digitální identitou a digitální měnou „nebezpečí sledování a kontroly“, která dosud nebyla představitelná a možná. „Zrušení hotovosti by nás uvedlo do nevolnictví,“ prohlašuje Semín.

Pavel Janeček předpovídal „předpokládaný vývoj energetického mixu v ČR v souvislostech“. Jeho proslov byl přerušen příchodem exprezidenta Miloše Zemana.

Miloš Zeman na semináři v Poslanecké sněmovně, 24. ledna 2024. (The Epoch Times)

Kromě řady bonmotů a vtipných výroků o současných vrcholových českých politicích Miloš Zeman uvedl, že ve vědeckých výdobytcích by si kromě umělé inteligence „přál také přirozenou inteligenci“, protože „přirozenou inteligenci umělou inteligencí nenahradíš“.

„Některé vize eliminují rozhodovací proces našich představitelů,“ říká exprezident Zeman. „Sebekrásnější formy Agendy 2030 jsou zcela sterilní, pokud do ní nezahrnujeme kvalitu politických rozhodnutí,“ říká Zeman.

Podle exprezidenta není současná vláda pětikoalice v ČR „ani levicová ani pravicová, ani progresivní ani konzervativní“ a „ani kompetentní“.

Zeman mínil, že je třeba, aby rozhodnutí činili lidé znalí v oborech, které mají vést a ovlivňovat.

Ekonomka Ilona Švihlíková přišla s různými scénáři vývoje světové ekonomiky. Podle Švihlíkové je Evropská unie v oblasti mezinárodních projektů „pasivní“, zatímco aktivní jsou USA, Čína a Rusko.

Velmoci podle Švihlíkové začínají přemýšlet „nejenom obchodně, ale i geopoliticky“, jako například u čínské Nové hedvábné cesty. „V USA je snaha zastavit Čínu a nějakým způsobem obnovit dominanci USA.“

„Začala růst nechuť některých zemí ke globalizaci, protože jim přinesla následky, které neočekávala. Deindustrializace, nezaměstnanost a nerovnost,“ říká Švihlíková například v reakci na masivní přesouvání výroby do Číny.

Podíl EU na světovém produktu „klesá“, říká ekonomka a dodává, že „velkolepá hesla jsou hezká, ale realita je jiná“. „Po zvolení Donalda Trumpa už dospěla Čína k předhonění USA, což začalo znepokojovat elity v USA,“ říká Švihlíková.

Pandemie wuchanského koronaviru ukázala podle ekonomky „zranitelnost a závislost na vzdálených trzích, malou strategickou autonomii a nárůst nespokojenosti i s fungováním globalizace ve vyspělých zemích“.

Obrovskou oblastí je takzvaná zelená energetika, v níž v současné době podle ekonomky „prohrává nejvíce EU, ale také USA a vítězí Čína“, která masivně dodává například levné solární panely na trhy v EU a USA.

Podle Švihlíkové je budoucnost ve „vytváření bloků se samostatnými ekonomickými, finančními a dalšími institucemi a vlastní hierarchií“, a tedy mimo projekty obsahující globalizaci. Podle Švihlíkové vyvolávají mezinárodní sankce, jako např. vůči Rusku, protireakce a v důsledku toho vznikají projekty jako BRICS.

Bývalý ministr financí ČR Vlastimil Tlustý prohlašuje, že budoucí Evropa bude „jiná“. Podle Tlustého ovlivňují „subvence EU“ konečné ceny produktů, za které se v zemích občanům prodávají. Tyto „subvence“ jsou podle něho v EU rozdělované „nerovnoměrně“.

Bývalý ministr financí ČR Ing. Vlastimil Tlustý, CSc. (The Epoch Times)

„Pochopit bruselskou administrativu je jednoduché. Řídí se prospěchem. Prospěchem svým, politiků různých zemí a pro ty slušné prospěchem občanů,“ říká Tlustý.

Podle exministra je důležité zachovat si právo veta, kterého „nás chtějí zbavit“. „Oni vědí, že připravují změny, které se nám nebudou líbit, a tak nás chtějí připravit o možnost se jim bránit,“ říká Tlustý.

V EU si podle něj vymysleli novou mantru, že „zachráním planetu“, přestože množství lidí v EU je pouze zlomkem celosvětového obyvatelstva. Takzvaný Green Deal je podle Tlustého „zavádění dalších daní“. Ekonomický úpadek, v němž se nacházíme, „ještě více prohlubují nápady, jako je Green Deal“.

Vystoupení z EU není podle Tlustého realizovatelné, ale je možné například zavést do ústavy dodatky, které budou uvádět, že zákony zaváděné EU „nejsou nadřazené“ zákonům České republiky. „Green Deal je ekonomická sebevražda Evropy. Nesmíme se nechat nalákat na propagandu, která říká, že pokud umřeme, umřeme s pocitem, že jsme zachránili planetu,“ zakončil proslov exministr Tlustý.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Policie zadržela v Berlíně přes 200 lidí při protestech na podporu Palestiny
Policie zadržela v Berlíně přes 200 lidí při protestech na podporu Palestiny

Více než 200 lidí zatkla německá policie při pátečních střetech, které doprovázely propalestinskou demonstraci a pokus zřídit protestní stanový tábor ve vládní čtvrti v Berlíně.

Českému dřevu se dostane většího využití ve stavebnictví, plánuje vláda
Českému dřevu se dostane většího využití ve stavebnictví, plánuje vláda

Méně betonu, více dřeva. Stát plánuje podpořit větší využití dřeva ve stavebnictví. Až čtvrtinu nově postavených budov by v roce 2035 mohly tvořit podle představ ministerstev dřevostavby.

Tchaj-wan hlásí obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti
Tchaj-wan hlásí obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti

Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 12 čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv

Původní druhy rostlin z české krajiny mizí, šíří se teplomilné, potvrdila studie
Původní druhy rostlin z české krajiny mizí, šíří se teplomilné, potvrdila studie

Změny v české květeně se podle týmu botaniků dějí v důsledku několika faktorů, jejichž význam se v čase mění.

Tajemství přípravy nejlepších hamburgerů podle profesionálních kuchařů
Tajemství přípravy nejlepších hamburgerů podle profesionálních kuchařů

Získejte inspiraci na přípravu hamburgeru od profesionálních kuchařů aneb jak si mistři v oboru připravují doma své dokonalé hamburgery.