BDSM jako účinný nástroj pro snížení stresu

Praktiky spojené s bolestí neprovozují jen psychicky narušení lidé. BDSM podle odborníků prospívá zdraví. Díky bolesti přestanete myslet na vše kolem, čímž se sníží stres. BDSM praktiky prohlubují intimitu a důvěru, míní odborníci.

Reklama

Jaký je rozdíl mezi BDSM a klasickým násilím? „Tím nejzásadnějším je, že násilí se používá s cílem někomu psychicky i fyzicky ublížit, kdežto lidé praktikující BDSM si užívají rozkoše,“ píše web Nebát se mluvit.

Mezi oběma termíny je jen tenká hranice. Z praktikování BDSM se může stát domácí násilí a rozkoš se tím mění v psychické trauma.

Padesát odstínů vzbudilo zájem

„Je velmi obtížně přesně definovat termín BDSM, neboť je velmi rozmanitý a zahrnuje téměř všechno,“ uvádí Refinery29. Navíc jsou tyto sexuální praktiky často provázeny různými dezinformacemi, na kterých má kromě pornografie a médií značný podíl film Padesát odstínů šedi a jeho další dvě pokračování.

Zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud považoval lidi praktikující BDSM za nebezpečné a sadomasochismus byl podle něj tou nejvýznamnější úchylkou. Jedním z Freudových následovníků byl Wilhelm Stekel, který začal sadomasochismus dokonce spojovat s kanibalismem, kriminalitou či masovými vraždami.

Vědci se shodují

Zlom přišel až v roce 2013, kdy vyšla definitivní verze Diagnostického a statistického manuálu duševních poruch. Do té doby byl každý člověk, kterého vzrušovaly netypické činnosti, považován za narušeného.

Studie ze stejného roku prokázala, že lidé, kteří nepraktikují klasický „vanilkový“ sex, jsou často méně šťastní než ti, kteří si dovedou svůj milostný život okořenit. Ti, kteří provozují BDSM, nemají narušenou mysl. Jsou na tom naopak duševně velmi dobře.

V roce 2008, tedy v době, kdy bylo BDSM považováno za úchylku, vyšel článek, který vysvětloval, že praktikování BDSM je stejně uvolňujícím koníčkem jako například zumba nebo pletení.

Názor odborníků

Odlišný názor zastává doktorka Gloria Brameová. Podle Glorie je BDSM sice koníčkem, ale velmi divným. Nicméně tyto praktiky nezavrhuje.

Zakladatel výzkumného týmu Science of BDSM, doktor Brad Sagarin, přirovnává bolest pociťovanou během praktik k tomu, kdy sportovec doběhne do cíle a cítí opojení i přes bolest z dlouhého běhu.

Podle Sagarina přestává při praktikování BDSM najednou všechno existovat a vy si najednou uvědomujete syrovou přítomnost. Každodenní stres ve chvilce úplně zmizí a lidé, které trápí problémy s duševním zdravím, začínají pociťovat úlevu.

Sexuální terapeutka Kandice van Beerschotenová tvrdí, že existuje jak dobrá, tak špatná bolest. Podle ní má člověk podstupující bolest vždy právo rozhodnout o tom, co se s ním bude dít. Partneři si na začátku musí vždy stanovit bezpečné slovo, které použijí v případě, že se jim „to“ přestane líbit. Podoně tmu bylo i ve filmu Padesát odstínů šedi.

Psychoterapeutka Zayna Ratty podle vlastních zkušeností tvrdí, že BDSM může mít opravdu léčivé účinky. Dá se díky němu vyléčit dřívější trauma. Většina má zato, že při praktikování BDSM trauma prožívá znovu, ale není tomu tak. Ve skutečnosti trauma ozdravujte.

BDSM a rizika

Rizika spojená s BDSM? Bohužel ano. Podle Zayny jsou mezi námi tací, kteří neberou nic vážně, ani BDSM. Pokud na někoho takového někdy narazíte a budete s ním chtít tento druh sexu prožít, hrozí vám nebezpečí psychické i fyzické újmy.

Kandice upozorňuje na zdravotní rizika, která mohou někdy skončit špatně. Příkladem může být škrcení. V případě, že nevíte, jak BDSM praktikovat, nedělejte to. Můžete někoho zabít.

Příběh naší čtenářky

Čtenářka Vlaďka P. z Ostravy nám do redakce poslala své zkušenosti s BDSM praktikami. S manželem právě oslavili pětileté výročí vztahu, při kterém si Vlaďka uvědomila, že je jejich vztah jeden velký stereotyp. Rozhodla se, že to změní, a tak začala hledat inspiraci na internetu. Po chvíli jí padl do oka článek o BDSM praktikách.

Okamžitě ji to zaujal. Šla za manželem, ukázala mu článek a on souhlasil. Vyrazili spolu do sexshopu, kde si nechali poradit s výběrem pomůcek.

Celí natěšení si večer zapálili svíčky a pustili romantickou hudbu pro uvolnění. Domluvili si bezpečné slovo a manžel Vlaďce nasadil pouta a škrabošku. Poté vzal do ruky bičík a jemně ji začal plácat po celém těle. Ze začátku to bylo velmi příjemné, ale když jsem mu řekla, aby přitvrdil, bylo to ještě lepší,“ stojí v emailu Vlaďky.

Následně položil bičík a začal ji kousat. Začal u krku, potom se přesunul na hruď a pokračoval k zadečku. „Orgasmus se dostavil velmi rychle, a to jsme spolu nespali,“ uvádí stále překvapeně. Na závěr dodává, že lepší sexuální prožitek ještě nikdy nezažila.

Pozn. autorky: Téma do redakce NašeTéma zaslala čtenářka Vlaďka P. z Ostravy, která s publikováním svého příběhu souhlasila.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama