InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Milevsku deset let radní nebyli pro vyvěšení tibetské vlajky. Teď chtěli rozhodnutí přehrát na zastupitele

Ondřej Šimánek z ODS jediný hlasuje pro to, aby o tibetské vlajce rozhodovalo zastupitelstvo.  , Autor: L. Kolářová

Ondřej Šimánek z ODS jediný hlasuje pro to, aby o tibetské vlajce rozhodovalo zastupitelstvo.     Autor: L. Kolářová

MILEVSKO - Neobvyklá debata se ve středu 24. ledna odehrála na milevském zastupitelstvu kolem vyvěšení tibetské vlajky. O tento akt solidarity s Tibetem každoročně žádá obce spolek Lungta. Letos poprvé se rada města pokusila přehrát rozhodnutí na zastupitele. Až do předloňska totiž Milevsko vyvěšení tibetské vlajky odmítalo - de facto od té doby, kdy jsou v čele města Jihočeši, napřed s ČSSD. Předtím za starosty Zdeňka Herouta z ODS se tibetská vlajka až do roku 2014 vyvěšovala. Nyní zřejmě radní ztratili odvahu signalizovat odmítnutím tibetské vlajky "pročínský" postoj.

 

Starosta Ivan Radosta zastupitele oslovil: "Každý rok chodí žádosti o vyvěšení vlajky, rada města se zatím nevyjadřuje. Tak to přenášíme sem, aby se vyjádřili zastupitelé." 

Radní Martin Kupec (ANO) se ale ohradil: "Já jsem v radě města pamětník. Vždycky jsme to odhlasovávali a i na poslední radě města se o tom hlasovalo. Nebo to bylo jen tak cvičně? To nebylo do zápisu?" Odpověď nedostal. 

Ozval se i bývalý místostarosta Michal Horek (Doma v Milevsku): "To přísluší radě města. V minulém volebním období vyvěšení vlajky ani jednou neprošlo. Jsem pro, aby se to nadále nechalo na radě města." Jiří Kálal ze stejného politického klubu svůj postoj vyjádřil: "Já jsem pro všechny projevy občanské solidarity, za mě ano." Vyvěšení vlajky tím podpořil. 

Vilém Fink ze starostovy strany Jihočeši navrhl: "Co kdybychom zjistili názory občanů? Mohli by vyjádřit prostřednictvím aplikace Munipolis, co by si přáli." Munipolis v Milevsku nedávno zavedli a snaží se prostřednictvím aplikace s občany komunikovat. Fink ale s tímto nápadem nadšení nevzbudil. Reakce nebyla žádná. 

Martin Kupec pokračoval: "Já jsem na poslední radě hlasoval pro vlajku, ale byl jsem v menšině. Snad se to dá dohledat. Vyvěšení neprošlo." Starosta Ivan Radosta se ještě pokusil argumentovat, že radní nechtěli zastupitele v této věci obcházet. Proto chtějí rozhodnutí přenechat jim. 

Pak už se hlasovalo. Pro posunutí tohoto tématu do zastupitelstva byl ale pouze radní Ondřej Šimánek z ODS. Proti bylo pět zastupitelů, deset se jich hlasování zdrželo. Žádost spolku Lungta o vyvěšení tibetské vlajky letošního 10. března se tak znovu vrátí do rady města. 

Jak to bylo v minulosti? 

Postoj k žádosti spolku Lungta se v radě města v Milevsku posouval od jasně deklarovaných postojů až ke snaze zahrát věc napřed do autu a pak ji posunout zastupitelům. Napřed to býval v radě města řádný bod jednání, pak už jen dopis na vědomí, o které se ale hlasovalo, loni se dopis Lungty objevuje jen jako informace, bez sdělení, zda se hlasovalo. Letos už radní nechtěli rozhodovat vůbec. 

V letech 2010 - 2014 byl v čele města starosta Zdeněk Herout z ODS s místostarostou Martinem Třeštíkem z ČSSD. V radě města byli ještě Martin Kupec, Ivana Stráská, Václav Pavlečka, Zdeněk Hobzek a Vlasta Machartová. V roce 2014 se hlasovalo v radě 6-1 pro vyvěšení, ještě o rok dříve, kdy v čele města stáli Zdeněk Herout s Michalem Polaneckým z ODS rada hlasovala všemi sedmi hlasy pro, stejně jako v roce 2012. 

Po volbách v roce 2014, od kterých byli v čele města Ivan Radosta z Jihočechů s místostarostou Martinem Třeštíkem z ČSSD se názory v radě města začaly rozcházet. Hlasování v roce 2015 znělo 2 pro, 2 proti, 3 se hlasování zdrželi. V radě města tehdy byli ještě Petr Barda, Lubomír Šrámek, Karel Procházka, Pavel Koutník a Miroslav Doubek. V roce 2016 byli dva radní pro vyvěšení, pět se zdrželo, v roce 2017 se čtyři radní hlasování zdrželi, jeden radní byl pro - Barda a Šrámek byli omluveni. Vlajka vyvěšena nebyla. V roce 2018 se všech šest radních hlasování zdrželo - omluven byl Petr Barda. V tomto volebním období se tedy vlajka nevyvěšovala ani jednou. 

V dalším volebním období, kdy v čele města stáli za Jihočechy starosta Ivan Radosta s místostarostou Michalem Horkem se rada města rovněž pokaždé počátkem roku rozhodla, že vlajka se v březnu vyvěšovat nebude. 

Po posledních volbách, kdy jsou na radnici Ivan Radosta s Markétou Honzíkovou (STAN/TOP 09), zápis z loňského ledna uvádí, že radní byli o dopisu pouze informováni. Žádný závěr zápis neuvádí. A na posledním zasedání rady města letos v lednu došlo k nezřetelnému kroku, kdy radní Kupec tvrdí, že se hlasovalo a vyvěšení neprošlo. Starosta Ivan Radosta ale tvrdí, že se nerozhodovalo a navrhoval přenechat rozhodnutí zastupitelům. 

To ale ve středu neprošlo. Milevští radní se budou muset k vlajce pro Tibet nějak postavit. 

Diskuse k článku - 28 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • Jarda 

    Reagovat

     

    Je to pořád stejná komunistická pakáž jak za socialismu v tom Milevsku, nic se nezměnilo, jen to, že teď jsou připosr.. přiznat barvu! Sympatizují s Čínou a potlačování lidských práv, když to nechtěj vyvěsit, čínskou vlajku by jste tam určitě rádi, Bolševici, styďte se!

    Vloženo 16.2.2024 23:08:08

  • Kdy bude méně zbytečných úředníků? 

    Reagovat

     

    Zastupitelé tady už dávno nejsou pro lidi, a slušného člověka aby v politice pohledal. Než úřady začaly přerozdělovat dotace, stačilo polovina úředníků. Teď čekám, kdy bude naplněna i budova bývalého Finančního úřadu v Milevsku. Argumentační bída a mocenský kartel čeká na další notičky Aspen institutu.

    Vloženo 26.1.2024 10:08:43

  • Milevsko 

    Reagovat

     

    Souhlasím s Vámi, to je pořád zdržel se hlasování, zdržel se hlasování, to není přeci možné být zastupitelem a nemít žádný názor, rozhodnutí se k něčemu.

    Vloženo 25.1.2024 22:26:25

  • To snad ne? jak může být vysílání zadarmo? 

    Reagovat

     

    Chce snad někdo namluvit lidem, že natáčení sebestředného starostova pořadu, kam nikoho ze zastupitelů ani radních nechce pustit, nic nestojí? Pan Máchal pracuje zadarmo? To je nesmysl, všechno něco stojí, čas kameramana, natáčecí materiál, zpracování příspěvku atd. Vždyť na to musí být faktury. Pořad by měl mít určitě jiný styl, tohle vysílání opravdu působí velmi zvláštně.... jakoby nebyl ve městě jiný názor na věci.

    Vloženo 25.1.2024 16:14:08

  • Vyjádření 

    Reagovat

     

    Zastupitelstvo jako nejvyšší orgán města má právo určit strukturu a pravidla informačního a prezentačního pořadu města. Pokud se současná forma této prezentace nějakému zastupiteli nelíbí má právo toto téma otevřít na řádném veřejném zasedání zastupitelstva a navrhovat změny v jeho struktuře a vyžadovat jeho vyváženost. Pokud takto oficiálně veřejně neučiní. Nic se nestane. Psi sice budou štěkat, ale karavana půjde dál. Nic se nezmění. Navrhovat změny a předkládat návrhy je zákonným právem každého zastupitele. To, jak se k tomu zastupitelstvo postaví je jeho rozhodnutí. Pokud špatně, tak lze předpokládat, že to v příštích volbách žábám na prameni, kteří chtěli zakonzervovat nedobré staré pořádky a brání se logické a účelné změně to občané spočítají.

    Vloženo 25.1.2024 15:40:35

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace