Hlavní obsah
Umění a zábava

Peca - skladatel slávistické hymny a broumovská legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Ptáček

Petr Peca Ptáček

V broumovském i slávistickém světe rappu, není nikdo, kdo by neznal jméno Peca. Jméno srdcaře, který složil už dvě neuvěřitelně povedené slávistické hymny?!

Článek

Prvním host našeho putování po nepřehlédnutelných osobnostech Broumovska.

Tehdy to byla veliká výzva. Nováčci, kteří se rozhodli po vzoru podcastových legend české scény, kluků od U kulatého stolu, udělat podobný regionální projekt.

Vybírali jsme ze dvou jmen. Prvním byl Aleš Lamka, kulturista z nedalekého Hronova, který byl v té době (stejně jako dnes) velmi populárním a druhým byl právě Peca. Tehdy po Novém roce 2022 se nám nepovedlo s Alešem spojit (ale k tomu se v budoucnosti dostaneme), a proto jsme poprvé přes Instagram kontaktovali právě Pecu.

Pecova reakce byla téměř okamžitá. Odpověď zněla: „To zní zajímavě a Vaše pozvání samozřejmě přijímám“. Moje radost byla neuvěřitelná. „Broumovská legenda přijala pozvání a bude prvním hostem našeho podcastu“, pomyslel jsem si. Začal tedy celý kolotoč příprav a především domlouvání prvního termínu natáčení, který se domluvil na 18.1. roku 2022.

První setkání

Studio pro natáčení jsme sponzorským darem dostali propůjčené od Kláštera Broumov a již od 13té hodiny jsme připravovali studio na nahrávání a čekali na příchod Peci. Osudová hodina přišla ve 13:30, kdy zazvonil telefon s jasnou zprávou: „Dobrý den, už jsem tu“.

Po pár prvních oťukávacích vtípcích přišel pro mě tehdy osudový moment. „Hele, asi si můžeme tykat, ne?“ vzešlo od Peci. Znejistil jsem a odpověděl: „No, jestli Vám to nevadí, tak asi můžeme“. Pousmáli jsme se, potřásli si rukou a šli se nachystat do prostoru určeného k nahrávání. Je nutné znovu podotknou, že jsme nahrávali v lednu a studio bylo temperováno a zpětně usuzuji, že právě v místnosti na nahrávání mohlo být cirka 18 stupňů. V tuto chvíli by se hodilo použít pořekladlo „zkouška ohněm“, ačkoliv pro nás to byla zkouška ledem.

Kousek z rozhovoru

„Jak kluk z Broumova přijde k pražskému klubu?“ - Jindra

„Odmalička jsem fandil Slávii, protože táta byl sparťan. Pamatuji si, že jsem k Vánocům dostal sparťanské puzzle, to byl vlastně můj první dotyk s pražskými kluby. Vždycky jsem tíhnul ke Slávii, což mi zůstalo. V období mezi lety 2010 – 2011 se Slávii prostě nedařilo. Tenkrát jsem na svůj popud dal dohromady hymnu společně s Prixxem, nemělo to žádné ambice, bylo to čistě z fanouškovského hlediska. Ale právě Renda Herzán ten song poslal do Slávie. Odtud se mu ozvali, že by se se mnou rádi sešli, a tak to celé začalo. Dostal jsem možnost natočit klip přímo v Edenu na stadionu, což logicky pro mě bylo něco neuvěřitelného jako pro fanouška Slávie.“ - Peca

„Jaké byly prvotní reakce klubu? Pozitivní? Během toho nahrávání jsi měl možnost se setkat s tehdejším A týmem, pamatuješ si na jejich reakce?“ - Jindra

„Jojo, byly. S Martinem Vaniakem jsme nahrávali i krátký spot, který říkal, že to slyšel a že je to pecka. Před zápasem s Olomoucí, kdy šli kluci do kabiny se dát do kupy na zápas, tak jsme tam stáli a plácali si s nimi, což bylo pro mě zase něco neuvěřitelného. Standa Vlček a podobný frajeři si s tebou plácnou a ty ve finále víš, že ten song, co jsi nahrál, se k nim dostal.“ - Peca

Koukněte na celý podcast na našem YouTube.

Zároveň Vás prosím o drobnou shovívavost, šlo o náš první počin a zpětně je má nervozita velmi znát.

Po rozhovoru

Po prvním nahrávání jsem nutně potřeboval vědět, jestli bylo nahrávání dobré a Peca byl spokojený. „Bylo to super, kdy to vyjde?“ byla Pecova odpověď.

V tu chvíli mi ale nedošlo to důležitější a to to, že jsem si nejen já, ale hlavně O.N.CAST udělal přítele na dlouhou dobu. S Peťou (jak on sám chce, aby se mu říkalo, když ho neoslovíte "Peco") jsme se nejen v „profesní“, ale i osobní rovině několikrát potkali. Z fleku vzpomínám na akci Vysmáté léto, která se konala v nedalekém Meziměstí. A poslední dobou se s Pecou máme možnost vídat častěji.

A co vzkazuje Peca našim čtenářům?

Buďte otevřeni době, ve které žijeme. Neuzavírejte se sami do sebe a nestavte se do pozice nesmyslných "hejtů"(hejt - nenávistné zprávy). Buďte otevření novým věcem, nebojte se nových výzev, jelikož výzva není jen o časových investicích a pocitu neúspěchu. Je to něco, co Vás osobnostně posune i když to nevyjde a to je pro mě ta nejdůležitější věc, někdy musíte udělat krok zpátky, abyste mohli udělat dva kroky vpřed.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám