Reportéři ČT: V kauze Xixoio figurují i známá jména. Firma připravila klienty o miliony

Reportéři ČT: Virtuální show (zdroj: ČT24)

Bezmála tři tisíce lidí i firem měly podle policie přijít o víc než 350 milionů korun. Investovaly do společnosti Xixoio, která nabádá k vkládání peněz do virtuální měny, takzvaných tokenů XIX. Jenže peníze byly podle vyšetřování využity na nákup nemovitostí a nákladný provoz firmy. Za podvod jsou stíháni její zakladatelé Richard Watzke a Henry Ertner. V dozorčí radě firmy figurují například bývalá ministryně informatiky za vlády Jiřího Paroubka Dana Bérová nebo investor Radovan Vávra. Pro Reportéry ČT natáčela Jevhenija Vachničenko.

Počátky společnosti XIXOIO se datují do roku 2015. Firma nabízela investice vzbuzující dojem rychlého zisku prostřednictvím takzvaných tokenů, neregulované virtuální měny. Na to, že se jedná jedná o rizikové investice, záhy začala upozorňovat řada expertů. Ozývaly se kritické hlasy, že jde o obchod na principu letadla, tedy, že případné zisky by byly placeny jen z příjmů od nových investorů, a nikoliv z předpokládaných zisků firmy.

„Já si myslím, že nelze oddělovat Xixoio od jeho zakladatele Richarda Watzkeho. To je člověk, který se historicky vůbec nepohyboval kolem moderních technologií a tokenů a všeho, co Xixoio reprezentuje. Ale byl to člověk, který pracoval a vydělával na marketingu. Působil jako takový neotřelý realitní makléř, kdy se snažil prodávat dohromady luxusní vily spolu s uměním,“ popsal redaktor serveru Seznam Zprávy Daniel Novák.

Kromě toho, že dělala společnost masivní reklamní kampaň, obracela se podle Nováka i na drobné investory. „Což je v celém příběhu naprosto klíčový moment, protože do svého podnikatelského rizika nezapojila specializované venture kapitálové fondy, které jsou zaměřené na start-upy a umějí pracovat s rizikem, umějí si to dopředu spočítat,“ řekl.

Část peněz skončila u Watzkeho

Před rizikem investic varovaly ministerstvo financí i Česká národní banka. Instituce upozorňovaly na to, že jde o produkty mimo jejich kontrolu. „Česká národní banka v roce 2021 upozorňovala veřejnost, že společnost Xixoio nabízející investování do virtuálních tokenů není regulována Českou národní bankou, a zejména upozorňovala na prezentaci této společnosti, která vzbuzovala mylný dojem, že její obchodní model a její podnikání byly Českou národní bankou schváleny, povoleny nebo alespoň z části regulovány,“ informovala mluvčí centrální banky Denisa Všetičková.

Podle Nováka společnost spoustu peněz utratila za samotný provoz firmy, a to na mzdách, odměnách nebo luxusních kancelářích. „Minimálně část peněz šla i na osobní potřeby Watzkeho,“ doplnil Novák. Watzkeho manželka v květnu 2021 za více než 36 milionů korun koupila vilu ve středočeském Těptíně.

V roce 2022 policie zadržela Watzkeho a předsedu správní rady Henryho Ertnera. Zároveň zajistila majetek v hodnotě padesáti milionů korun, včetně vily v Těptíně. Loni pak padla obvinění.

Exministryně či investor Vávra

Ve firmě figurují i známá jména, mezi ně patří bývalá ministryně informatiky za vlády Jiřího Paroubka Dana Bérová, která je členkou dozorčí rady. O tom, jak společnost funguje a zda investoři někdy své peníze dostanou zpět, se nechtěla vyjadřovat.

Do ještě širšího povědomí se společnost Xixoio dostala také díky podpoře ze strany známého investora Radovana Vávry. Bývalý generální ředitel Komerční banky v únoru 2022 oznámil s firmou spolupráci. Tehdy byl zároveň představitelem společnosti SimpleCell, která měla vydat podle Nováka svoje vlastní tokeny právě na platformě Xixoia.

„Radovan Vávra nikdy nebyl součástí Xixoia. Nicméně jeho angažmá právě tím, jak je známý, velice pomohlo tomu, aby se Xixoio dostalo do širšího povědomí ještě víc, než předtím bylo,“ popsal redaktor.

Vávra spolupráci se společností přerušil. „Všechno jsem mnohokrát podrobně vysvětlil, a pokud se podíváte na jakékoliv moje kanály, tak tam všechno najdete,“ vzkázal Reportérům ČT prostřednictvím SMS zprávy.

Současné vedení firmy obvinění odmítá. „Společnost, dotčené osoby ani já nesouhlasíme se vzneseným obviněním, proti kterým jsme obratem podali pomocí právních zástupců stížnosti dle zákona. Meziročně, a to i přes negativní publicitu, vzrostl objem sekundárních obchodů za předchozí účetní období, na 25,5 milionu korun. Veškeré finanční transakce jsou řádně vedeny v účetnictví,“ uvedl předseda dozorčí rady Petr Židů.

Policie ale firmu stíhá za podvod. Richard Watzke a Henry Ertner jsou na svobodě. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Investičních podvodů navíc podle policie v posledních letech přibývá. Proto by si lidé na lákavé nabídky, jak zbohatnout, měli dávat obzvlášť pozor.