Nováček v dunách míjel i pohřebiště. Stiblík popisuje, co mu ukázal Dakar

  10:22
Hlavně nenechat kamion v poušti, opakoval si Daniel Stiblík při své premiéře na Rallye Dakar. Mezi příběhy ze slavného závodu se jako každý rok vyjímají i ty prožité jihomoravskými účastníky.
Daniel Stiblík při Rallye Dakar 2024.

Daniel Stiblík při Rallye Dakar 2024. | foto: Buggyra Media

Vypravit se na Rallye Dakar bez větších zkušeností s písečnými dunami považoval v podání pilota kamionu Daniela Stiblíka leckdo přinejmenším za troufalost.

Těžko mohlo být překvapením, když nebojácný debutant Stiblík po návratu z nejtěžšího závodu světa, který minulý pátek skončil a jehož významná část se odehrává v poušti v Saúdské Arábii, pronesl:

„Bylo to těžší, než jsem předpokládal. Hodně mi to dalo, mám obrovský zážitek. Kdybych ale věděl loni to, co vím teď, asi bych se na Dakar snažil líp připravit. Minimálně bych zajel na nějaké testování, abych se ty duny naučil číst.“

Rallye Dakar 2024

příloha iDNES.cz

Mezi kamiony skončil technik dopravy a stavbyvedoucí brněnské firmy HT Road dvacátý, tedy poslední z těch, co dojeli do cíle. „Čekal jsem to lepší. Asi to tak mělo být,“ odtušil lakonicky.

Už to, že se při debutu dostal do cíle, byť s obřími penalizacemi za nedokončení jedné z etap a neprojetí některých navigačních bodů, je však jeho osobním vítězstvím. Startem na slavné rallye si splnil sen, absolvoval ji pod křídly týmu Buggyra Racing s vypůjčeným kamionem.

OBRAZEM: Zlatý Macík a další skvělí Češi. Na Dakaru zaujala i Kachna či „Rocky“

Vyzkoušel si, co obnáší přenocování v poušti, pomáhání zapadaným kamionům i vlastní převrácení na bok, zápolení s nedostatkem spánku nebo rozhodování, do kdy vydržet v nejistém dobrodružství na trati a kdy raději zvolit návrat do bezpečí bližšího bivaku.

To Stiblíka potkalo během osmačtyřicetihodinové etapy, nachystané jako dosud nejtěžší v historii Rallye Dakar. Hned její začátek mu musel připadat jako apokalypsa. Sám příjezd do dunového pole pár kilometrů za startem přirovnal k pohřebišti.

„Narazili jsme na obrovský sjezd, obrovský výjezd, propady, trychtýře. Auta tam zůstávala převrácená, zaseknutá, zapadlá,“ popsal Stiblík, co v dunách spatřil.

Do cíle s penalizací

Tehdy si znovu potvrdil, že poušť není radno podceňovat. Část dne strávil asistencí u kamionu týmového kolegy Jaroslava Valtra, který měl problémy, další část se věnoval pokusům o přiblížení se k cíli. Když si spočítal, že by jel tak dlouho, až by mu hrozilo přespání v poušti, raději se smířil s penalizací, otočil směr a vydal se ještě za světla do bivaku.

„Domluvili jsme se s víc posádkami, pomáhali jsme si s cestou. Vyřadilo nás to z boje o pořadí. Dál jsme mohli pokračovat s velkou časovou penalizací a s tím, že budeme bojovat o umístění v jednotlivých etapách,“ bilancoval pilot, jehož posádku s nám tvořili ještě Lukáš Kvasnica a Jiří Tomec.

Stres z pouště si připouštět nechtěl, přiznal však, že zůstat v ní taky nemínil. „Aby se nám nestalo to, co jsme taky viděli, že někdo rozbil auto a vypadalo to, že se nedostane ven. Z toho jsem měl největší strach. Aby tam musel zůstat kamion, to jsem nechtěl dopustit,“ vysvětlil Stiblík, proč zvolil cestu větší jistoty.

Tak už teda teď! Martin Macík je šampion a podnikatel posedlý Dakarem

Přímo o bezpečnost prý obavu neměl, ani když se třikrát převrátil na bok. „Vždycky nám pořadatelé volali, jestli jsme v pořádku, jestli potřebujeme pomoc. Když je nejhůř, je tam čudlík, ten zmáčknete a v tu chvíli letí vrtulník. Stát se na trati může leccos, ale pořád je to závodění a zábava,“ ohlíží se za specifickým zážitkem řidič.

Bilanci tří převrácení na bok při svém debutu nebere nijak tragicky. „Člověk chvilku zaváhá, a už leží. Vím, že to vzniklo z mých chyb, ze špatného přečtení terénu. Neodhadl jsem, kde s kamionem nevyjedu, a pak je to hned. Příjemné to není, ale asi to k tomu patří. Člověk musí co nejdřív ven, protože ve chvíli, kdy se převrátí, nateče olej do výfuku. Musí ho zaházet pískem, uhasit ho, a je to,“ sděluje nováček slavné rallye.

Pochvala a výzva od šéfa

Na hranu psychického vyčerpání a odstoupení se prý dostal jednou, a to na konci prvního závodního týdne, kdy do cíle jedné z etap dorazil v hluboké noci a před sebou měl jen dvě hodiny spánku. Rozhodl se zatnout zuby, čímž si vysloužil i pochvalu šéfa týmu Martina Koloce.

Dakar? V šutrech 300 ran kladivem za minutu. Koloc o tatře s čumákem i dceři

„Dan a celá posádka na prvním Dakaru zabojovali, ukázali obrovské srdce,“ ocenil Koloc. Vyzdvihl, jak si Stiblík a spol. poradili bez valné přípravy. „Hodili jsme je do vody a nechali plavat, aby poznatky a zkušenosti sbírali až na Dakaru, předtím s tatrou jezdili snad hodinu. Do takového rizika jsme se rozhodli jít v rámci projektu Buggyra Academy, s Danem na příští tři roky počítáme,“ dodal bývalý závodník.

Martin Koloc, šéf stáje Buggyra

Pro Stiblíka má tuto výzvu: v příštích ročnících se naučí Dakar absolvovat tak, aby jel v klidu vzadu a pomáhal kolegům. Až pak má zrychlovat sám. „Daniel je tím nadšený, přes rok bude trénovat v dunách, vrátí se silnější,“ referuje Koloc.

Stiblík tuší, že hlavní, co rozhodne o případném naskočení do tohoto vlaku, budou finance. „Dakar je o velkých penězích,“ přiznává bez obalu. Pokud by ho měl absolvovat znovu, chtěl by jet s automatickou převodovkou. „Vize je to pěkná, lákala by mě,“ vyhlíží do budoucna.

„Dan a celá posádka na prvním Dakaru zabojovali, ukázali obrovské srdce. Letos bude trénovat v dunách, vrátí se silnější.“ Martin Koloc šéf stáje Buggyra ZM Racing

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

Návrat po třech letech. Kostka dojel na Rallysprintu Kopná třetí

6. května 2024  12:23

Do závodního vozu usedl po tříleté přestávce. Přestože tratě a prostředí dobře znal – vždyť tady v...

Plzeň povede do nové sezony trenér Jandač s asistenty Veberem a Pletkou

6. května 2024  11:45,  aktualizováno  11:57

Novým trenérem hokejistů Plzně se stal Josef Jandač. Bývalý reprezentační kouč povede extraligový...

Z krize, kdy padl se dvěma Čechy, až k titulu. Byl jsem skoro mrtvý, líčil Rubljov

6. května 2024  11:57

Že jeho finálový soupeř spáchal při mečbolu dvojchybu, mu radost nikterak neumenšilo. Andrej...

Kanadský obránce Beaudin zamířil po odchodu ze Sparty do Komety

6. května 2024  11:40

Hokejisty extraligového Brna posílí kanadský obránce Nicolas Beaudin, který v závěru aktuální...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...