Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tajemství Josefa Kemra: Klamal tělem i duší. V životě měl mnoho milenek, tajil i nemanželského syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Josef Kemr byl úspěšným legendárním hercem, který se proslavil v mnoha komických rolích. Přestože se mnozí fanoušci domnívali, že je spíše uzavřeným člověkem, opak byl pravdou. Jeho život byl plný milostných dobrodružství, včetně nemanželského syna.

Článek

K jeho image patřil ošuntělý plášť a klobouk

Josef Kemr se narodil 20. 6. 1922 v Praze do skromné rodiny. Jeho rodiče ho už odmala podporovali v tom, aby se mohl stát hercem. Vystudoval obchodní školu v Praze, ale po jejím dokončení se ihned připojil ke kočovné divadelní společnosti. Jako komparzista vystupoval již ve svých jedenácti letech v Divadle na Vinohradech. Herectví se naplno začal věnovat až tehdy, kdy dovršil svých osmnáctých narozenin. Jeho první angažmá bylo v divadelní společnosti A. Budínské Červíčkové, kde vystupoval až do roku 1945. Poté působil v kladenském divadle. Od roku 1965 se stal členem činohry Národního divadla v Praze, kde ztvárnil více jak sedmdesát rolí. K jeho image patřil ošuntělý plášť a klobouk, který nesměl nikdy chybět. Legendární herec byl známý svým uměleckým talentem. Mezi kolegy proto postupem času vznikla jeho přezdívka velký donchuan. Proslavil se mnoha filmovými rolemi, mezi které patří děda Komárek z komedie Na samotě u lesa, Plha z Marečku, podejte mi pero, Dovolená s Andělem nebo Bohouš Císař ze seriálu Chalupáři.

V soukromí byl Kemr hluboce věřícím člověkem, který ve svém volném čase jezdil trabantem opravovat kapličky, hodně se zajímal o duchovno a nevysvětlitelné zázraky přírody. To mu ale nebránilo v tom, aby jeho manželský život byl poznamenán nevěrou s mnoha ženami. Jen jedna mu však přirostla k srdci natolik, aby s ní založil rodinu. Přestože Kemr nebyl typickým představitelem mužské krásy, jeho osobnost a charisma byly pro ženy neodolatelné. Během svého života prožil velkou lásku s divadelní herečkou a režisérkou Evou Foustkovou, která byla o jedenáct let starší. Evu si vzal za manželku a žili spolu až do roku 1977, kdy jeho milovaná manželka zemřela. Nikdy však neměli děti, což jejich vztah výrazně poznamenalo.

S celoživotním přítelem do smrti nepromluvil

Jednou z jeho milenek byla Marika Skopalová, která se stala jeho další osudovou láskou. Už jako vdovec se zamiloval do této o dvacet let mladší herečky, která pracovala jako asistentka Národního divadla a jež byla sestrou herce Svatopluka Skopala.Všichni herečtí kolegové a známí Kemrovi tuto lásku velmi přáli, až na jednoho muže. Jeho láskyplný život byl plný vášně, což vedlo i k neshodám s jeho celoživotním přítelem, hercem Rudolfem Hrušínským. A problém byl v této ženě, kterou Hrušínský tajně miloval. Hrušínský, který byl proslulým záletníkem, během jedné divadelní zkoušky poplácal přímo před zraky Kemra jeho Mariku po zadku a strhla se velká mela. Kemr mu za to uštědřil několik facek a do konce života s ním nemluvil. I když se Rudolf Hrušínský snažil o následné usmíření, Josef se natolik urazil a zatvrdil, že podanou ruku nikdy nepřijal. Ačkoli Marika zůstala pouze jeho milenkou, zajistil jí místo ve svém rodinném hrobě v Praze. To vše navzdory tomu, že jeho oficiální manželka Eva Foustková, která zemřela ve věku šedesáti šesti let, byla pohřbena v Kladně.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Nemanželský syn

S manželkou neměli děti, a tak Kemr zplodil nemanželského syna s herečkou Poláčkovou s níž se jednou zapletl v divadle. Svého nemanželského syna zpočátku bedlivě tajil a nechtěl, aby se o tom veřejnost a jeho kolegové dozvěděli. Syn Vladimír neměl nejmenší tušení o tom, že ho vychovává nevlastní otec. Zpočátku vůbec netušil, že by jej mohl zplodit někdo jiný. O skutečném otci se dozvěděl až těsně před smrtí své vlastní matky. Nechtěla, aby se tím nějak trápil a zvláště zabýval. Detaily jejich vztahu mu tedy zůstaly neznámé. Vladimír žije v Čechách a pracuje jako trhovec. Zákazníci ho kvůli jeho nápadné podobě s legendárním hercem často zaměňují. Josef Kemr o několik let později onemocněl rakovinou žaludku. Když se dozvěděl o své vážné nemoci, chtěl vědět od svého ošetřujícího lékaře, kolik času mu ještě zbývá. S nemocí se pral velmi statečně a přes nesnesitelné bolesti se nikdy neukazoval jako slaboch.

V jednom ze svých rozhovorů prohlásil, že se smrti nebojí a je na ni připravený. Už dříve se na svůj odchod z pozemského života důkladně připravoval. Dokonce několik dní přespával i v rakvi. Josef Kemr byl navržen na udělení titulu Zasloužilý umělec s čímž nesouhlasil a proto napsal dopis na ÚV KSČ v němž bylo napsáno: „Nahý jsem přišel na svět a nahý chci z tohoto světa odejít. Nenavykl jsem byzantským způsobům, abych ruku, která bije, ještě políbil a poděkoval.“

Zemřel dne 15. ledna 1995  ve věku 72 let. Je pohřben na hřbitově Šárka v Praze-Dejvicích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz