Přes vilu CPI v Saint-Tropez se mohly prát peníze, vytýkají Vítkovi spekulanti z Muddy Waters

Vila Le Mas du Figuier v Saint-Tropez, vlastněná skupinou CPI PG

Vila Le Mas du Figuier v Saint-Tropez, vlastněná skupinou CPI PG Zdroj: Grafika e15

Investiční společnost Muddy Waters zesiluje tlak na realitní skupinu CPI PG miliardáře Radovana Vítka. V zatím posledním výpadu obviňují američtí aktivisté Vítkovu skupinu z toho, že použila peníze svých dluhopisových věřitelů v rámci transakce připomínající praní špinavých peněz. Konkrétně mělo jít o sérii obchodů spojených s několika italskými firmami držícími pozemky pro rezidenční výstavbu poblíž Říma. Jednou z podezřelých transakcí měl být také nákup vily ve francouzském Saint-Tropez skupinou CPI PG od Radovana Vítka v roce 2019. Ten jí měl sám předtím získat za nestandardních podmínek. Skupina obvinění odmítá jako vykonstruované. 

„Existují důvodné obavy, že vila v Saint-Tropez jménem Le Mas du Figuier, kterou nyní vlastní CPI PG, byla použita k praní špinavých peněz,“ říká středeční analýza Muddy Waters. Naráží přitom primárně na údajně nestandardní posloupnost transakcí, kdy Radovan Vítek v roce 2013 koupil vilu za 12,5 milionu eur od firmy s nedohledatelným vlastníkem zastoupeným právníky, kteří v minulosti podle médií prokazatelně figurovali v kauzách praní peněz.

Dřívější majitel měl přitom Vítkovi nákup spolufinancovat. O šest let později tuto vilu měla koupit CPI PG za reportovanou cenu ve výši symbolického jednoho eura. „Reálně ale CPI PG zaplatila Vítkovi v hotovosti 10,1 milionu eur a skupina koupila vilu poté, co se ji Vítkovi nepodařilo prodat,“ dodává analýza s tím, že podle „dobře informovaného zdroje“ vilu stále příležitostně využívají Vítkovy děti. 

Muddy Waters rovněž kritizuje údajné díry v účetnictví CPI PG v souvislosti s akvizicí tria italských firem držících nemovitostní komplex pro rezidenční výstavbu poblíž Říma s názvem Collina Muratella. Součástí měl být i nákup nesplácených půjček za těmito firmami, z nichž většina z tohoto balíku má být podle Muddy Waters ve vlastnictví Radovana Vítka.

Video placeholde
Prohlídka vily Le Mas du Figuier, kterou CPI PG podle společnosti Muddy Waters využívala k podezřelým transakcím • Enes Yilmazer/YouTube

„Bereme v potaz další chatrnou analýzu Muddy Waters, kterou hodlá podpořit výnosnost svých spekulací na pokles. Všechny transakce, které se mohou zdát nekonvenční, ovšem mají své jasné obchodní zdůvodnění,“ reaguje Moritz Mayer z CPI PG s tím, že skupina později podrobně zareaguje na dva poslední reporty Muddy Waters z tohoto týdne a nabídne investorům v CPI PG rozhovor s managementem skupiny. 

O víkendu Muddy Waters vyrukovala s obviněním, že CPI Property Group nadhodnocuje své portfolio německých nemovitostí a zkresluje údaje o obsazenosti pražských a varšavských kanceláří. Mimo jiné Američané zmínili, že zhruba dvakrát nadhodnocená je i největší pozemková akvizice CPI v Česku v pražských Bubnech.

Američané z podobného důvodu obvinili CPI už loni na podzim, tehdy rovněž uvedli, že Vítek jakožto většinový akcionář firmu drancuje. V obou případech přitom v důsledku aktivity Muddy Waters spadly ceny dluhopisů CPI PG obchodovaných na burzách. Právě na jejich pokles přitom Muddy Waters řízená známým investorem Carsonem Blockem spekuluje. 

Během pondělka tak například ceny „věčných“ dluhopisů CPI PG, tedy těch bez data splatnosti, oslabily až o pět procent. „Reakce je vlažnější než po prvním reportu v listopadu. Částečně i proto, že zatímco první report působil překvapivě jako blesk z čistého nebe, ten druhý byl už dopředu avizován,“ soudí portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler s tím, že investoři už nahlížejí na byznys CPI méně emotivně. „Investoři si všímají transakcí CPI, která sice v poslední době častěji prodává aktiva, nelze však říct, že by se jednalo o nucené výprodeje pod cenou,“ zdůrazňuje Pfeiler. 

Zatím poslední analýza Muddy Waters je už třetím krokem v souboji s Vítkovou skupinou, který začal loni v listopadu dopisem, v němž Američané tvrdili, že Vítek podle nich svou firmu obírá o aktiva, a žádali po CPI PG vysvětlení. Ptali se mimo jiné, proč si Vítek nepořídil jachtu bez účasti CPI PG, a položili otázku, co akvizice luxusního plavidla přinese držitelům dluhopisů společnosti a jejím investorům.

CPI PG tehdy po zveřejnění zprávy fondu Muddy Waters ohlásila interní audit a následně uvedla, že všechny transakce, na které fond upozornil, byly provedeny řádně a neměly žádné negativní důsledky pro její akcionáře a držitele dluhopisů.