Americká investiční společnost Muddy Waters Research ve čtvrtek vydala další analýzu, ve které poukazuje na obchodní praktiky realitní společnosti CPI Property Group českého miliardáře Radovana Vítka. Firma, která spekuluje na pokles ceny dluhopisů CPI, a které tedy nepříznivě laděné informace vyhovují, se tentokrát zaměřila na transakce Vítkovy firmy v Itálii. CPI následně vydala tiskovou zprávu, kde tvrzení amerických analytiků odmítá jako nevěrohodná.

„Zatím jsme ukázali, jak většinový akcionář společnosti CPI Property Group Radovan Vítek z firmy odčerpal majetek a jak CPI Property Group výrazně nadhodnotila své investice do nemovitostí,“ stojí v úvodu třetí části analýzy Muddy Waters. První část vyšla už loni 20. listopadu, druhá tento týden v pondělí.

Vítkova CPI Property tvrzení obsažená v první části analýzy odmítla, odpověď na druhou a třetí část podle svého sdělení připravuje. „Muddy Waters opět používá chatrnou analýzu a terminologii, která má škodit,“ píše se v tiskové zprávě Vítkovy firmy. „Všechny transakce skupiny, i ty, které se mohou zdát neobvyklé, mají jasné obchodní zdůvodnění,“ stojí dále.

Ceny dluhopisů CPI Property Group v pondělí po zveřejnění druhé části analýzy klesly a směřovaly k nejvýraznějšímu jednodennímu propadu za dva měsíce, uvedla agentura Bloomberg. Společnost Muddy Waters už v listopadu v první části analýzy uvedla, že „Vítek firmu drze drancuje a přitom výrazně nadhodnocuje její majetek“. Řízení společnosti CPI Property pak analytici Muddy Waters označili za frašku. Ceny některých dluhopisů CPI Property podle Bloombergu tehdy sestoupily na rekordní minima, později však ztráty smazaly.

Muddy Waters na sebe v minulých letech upozornila už několikrát, kdy obvinila z podvodů například firmy z Číny a z dalších asijských zemí, ale i z Evropy a Severní Ameriky. Z významnějších kauz se jí podařilo prokázat podvody například v čínské firmě Sino-Forest, s jejímiž akciemi se obchodovalo v Kanadě. Po zprávě Muddy Waters akcie podniku postupně odepsaly více než 70 procent hodnoty, než firma v roce 2012 vyhlásila bankrot.

Zakladatelem Muddy Waters je americký investor Carson Block, o němž je známo, že spekuluje na pokles cen akcií. Firmy jako Muddy Waters by měly mít ve vlastním zájmu své analýzy podloženy fakty, jinak hrozí, že se kvůli nepravdivým nebo jinak zavádějícím tvrzením ocitnou před soudem, zvlášť pokud analyzované podniky svými tvrzeními poškodí.

Společnost CPI Property Group vlastní nemovitosti v Německu, České republice, Polsku a jinde ve střední a východní Evropě. Sídlo má v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Vítek je podle loňského žebříčku časopisu Forbes šestým nejbohatším člověkem v Česku s majetkem za 149 miliard korun. V CPI Property Group má zhruba 90procentní podíl.

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.