Riziko rakoviny se týká i kůže na hlavě, říká profesorka Arenbergerová. Problém jsou i české hory

Pokožka na hlavě je citlivá a změny na ní způsobené spálením od slunce se postupně sčítají
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Časté vystavování slunci může vést až k tzv. aktinické keratóze, což je první krok k rakovině kůže. Přitom příliš nehraje roli to, jestli jste někde v exotice, na českých horách, nebo v soláriu. Změny na kůži je tak velmi důležité sledovat a v případě jakéhokoli podezření okamžitě navštívit lékaře. Zásadní je také dbát na ochranu kůže.

Aktinická keratóza podle lékařů vzniká vždy v důsledku dlouhodobého a nadměrného vystavování kůže slunečnímu záření. Nejčastěji se vyskytuje na obličeji, například uších, rtech nebo nose, případně na hřbetech rukou nebo na předloktí. U mužů pak velmi často na pleši, kde schází přirozená ochrana v podobě vlasů. 

Rozhodně nic nepodceňujte

„Mazání je samozřejmě i v těchto případech velmi důležité, ideálně krémem s vysokým faktorem! Pokožka na hlavě je citlivá a změny na ní způsobené spálením od slunce se postupně sčítají. Časem se pak mohou projevit tzv. aktinickou keratózou, což jsou drsná zarudlá místa se šupinkami. A to je už předstupeň rakoviny kůže a není radno ji podceňovat,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz prof. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D., předsedkyně Společnosti korektivní a estetické dermatologie ČLS JEP.

Muži si však podle odbornice mohou přivodit i daleko vážnější potíže, pokud prevenci podcení. „Například spinaliom nebo melanom, což už jsou klasické kožní nádory. Pozor by si měli dát i lidé, kteří mají vlasy prořídlé nebo je dlouhodobě nosí učesané „na pěšinku“ a tím odhalují pokožku hlavy. I tady je potřeba dbát na ochranu, ať už krémem, který je možné nanášet například vatovou štětičkou, nebo jednoduše pokrývkou hlavy. A nemusíme se bát sáhnout po nejvyšším faktoru,“ má jasno lékařka.

Problém je i české slunce

Častější výskyt choroby je podle ní u mužů – týká se přibližně 15 % populace, ve věku nad 70 let však již 34 %. U žen se nemoc vyskytuje v 5 %, po 70. roku věku se výskyt zvyšuje na 18 % populace. Ve věku nad 70 let tak aktinickou keratózou trpí prakticky každý druhý.

„Výskyt onemocnění je tradičně vysoký například v Austrálii nebo v jižních státech Evropy. Ovšem ani české sluníčko nesmíme podceňovat a měli bychom se před ním chránit také,“ dodává doktorka Arenbergerová. Kromě věku je hlavním rizikovým faktorem i typ kůže – lidé se světlejší pletí jsou ohroženi více.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Čechům hrozí nebezpečí z čínských výrobků. Může se týkat každého, Brusel volá po změně.