Rodičky v Litoměřicích mohou nově využít porodní gauč. Tamní nemocnice ho dostala darem

25. leden 2024

V litoměřické nemocnici nově mohou ženy využít takzvaný porodní gauč. Sada variabilních matrací a polštářů jim má usnadnit porod v jakékoliv pozici. Tamní Centrum porodní asistence tuto porodní pomůcku za 170 000 korun získalo darem.

Porodní gauč si vychvalují nejen lékaři, ale i samotné rodičky. „Bylo to neskutečně příjemný a rychlý, protože jsem během těch asi tří hodin mohla vystřídat spoustu poloh. Byl to fakt fofr,“ pochvaluje si prvorodička Markéta Vlčková porodní gauč, na kterém přivedla na svět svého syna Tadeáše.

Rodičky v Litoměřicích mohou nově využít porodní gauč. Tamní nemocnice ho dostala darem

„Ta maminka se tam může opírat o ty polštáře, ležet na jednom nebo na druhém boku – prostě hledat polohu, která jí pomůže,“ vysvětluje porodní asistentka Barbora Petráková, do jakých tvarů a pozic jde gauč rozložit a upravit tak, aby byl porod pro rodičku co nejsnadnější a nejpřirozenější.

„Já si myslím, že to bude doslova revoluce v českém porodnictví. Je to i možnost, jak zapojit veškeré účastníky do toho aktivního porodního děje,“ hodnotí nadšeně gauč vedoucí porodního centra Petr Holba.

Porodní gauč bude mít také roudnická nemocnice

Podobný gauč bude součástí porodnice také v sousední Roudnici nad Labem. „Jeden takový máme už na cestě i pro naši porodnici v Roudnici. Pacientkám bude k dispozici už od února,“ potvrzuje mluvčí Podřipské nemocnice Vladislav Podracký.

Kromě nových moderních trendů se gynekologické oddělení a porodnice v Litoměřicích letos dočká také rozsáhlé rekonstrukce za bezmála 80 milionů korun.

„Nově by měly vzniknout tři porodní apartmány, kde by mělo být klasické porodní lůžko, porodní gauč, speciální závěsný systém na porody a speciální vana,“ vysvětluje Petr Holba.

Součástí oddělení i jednotlivých apartmánů bude také například LED osvětlení, u kterého možné regulovat intenzitu světla.

Spustit audio

Související