Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Skandální! Lucie Fuková odsoudila nechutný úkol o holokaustu na základní škole v Rosicích

26. ledna 2024
Čtení na 2 minuty
Lucie Fuková (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Lucie Fuková (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Žáci deváté třídy Základní školy Rosice na Brněnsku dostali od svých učitelů fyziky neobvyklý a nechutný úkol. Měli hledat na internetu informace o tom, jakým plynem se plní plynová komora, jaké napětí pouštěli do elektrického vedení kolem vyhlazovacího tábora a další otázky související s holokaustem. Tento způsob výuky vyvolal pobouření na sociálních sítích, kde na něj upozornil facebookový účet Líný učitel. Ředitel školy se za chybu jednotlivců omluvil a slíbil, že se podobný exces neopakuje. Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková případ označila jako skandální.

Podle ředitele Zbyňka Minaříka se jednalo o součást mezipředmětového projektu, který měl žákům přiblížit hrůzy a historický dopad holocaustu. “Téma holokaustu bylo na naší škole mezipředmětovým projektem. Důraz byl kladen především na humanitní předměty, kde žáci vyhledávali a vysvětlovali základní pojmy související s holocaustem, četli knihy a pracovali s tematickými texty. Následně proběhla řízená diskuse. Žáci tak během několika vyučovacích hodin tomu věnovaných získali dostatečný vhled do daného tématu,” uvedl Minařík pro redakci iDNES.cz.

Do projektu se podle něj ovšem zapojili i učitelé fyziky, od nichž vzešel i problematický úkol. “Řečeno na rovinu, tento výstup se vyučujícím hrubě nepovedl a vůbec neměl vzniknout. Je nedostatečně citlivý k danému tématu a rozhodně jej nechci hájit. Považuji to za individuální chybu jednotlivců a mrzí mě, že skvělou práci ostatních částí projektu takto znehodnotili. Chci se osobně omluvit za tento nedostatečně citlivý přístup. Uvědomujeme si, že toto zadání bylo více než nevhodné,“ řekl Minařík.

Ředitel školy ale nesouhlasí s veřejným lynčem učitelů, který se na sociální síti rozpoutal pod příspěvkem na facebookovém účtu Líný učitel, za kterým stojí pedagog Robert Čapek.

Kontroverzní školní zadání se dotklo i vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové, která jej označila za skandální. “Způsob, jakým na škole v Rosicích na Brněnsku zařadili do výuky téma holokaustu, považuji za skandální,” uvedla Lucie Fuková a připomněla, že si v sobotu připomeneme Den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti.

“Historii je třeba si neustále připomínat a dbát na to, aby se hrůzy totalitních režimů neopakovaly, ale musíme to dělat s úctou k obětem i přeživším. Mám v plánu setkat se se zástupci ministerstva školství i s ministrem Bekem, aby se v rámci revize Rámcových vzdělávacích programů zařadila do výuky nejen témata spojená s romskou kulturou a historií – včetně romského holokaustu, ale především současné téma soužití menšin,” dodala Lucie Fuková.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon