Ranní check: Spekulanti viní CPI z nekalých transakcí. Kuba prodává byznys spojený s ČEZ

Dobré ráno! Je 26. den roku, svátek má Zora. V tento den v roce 2013 byl Miloš Zeman jako první český prezident zvolen v přímé volbě.  

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí uplynulých hodin. 

✅ Přes vilu CPI v Saint-Tropez se mohly prát peníze, varují spekulanti z Muddy Waters

Investiční společnost Muddy Waters zesiluje tlak na realitní skupinu CPI PG miliardáře Radovana Vítka. V zatím posledním výpadu obviňují američtí aktivisté Vítkovu skupinu z toho, že použila peníze svých dluhopisových věřitelů v rámci transakce připomínající praní špinavých peněz. Konkrétně mělo jít o sérii obchodů spojených s několika italskými firmami držícími pozemky pro rezidenční výstavbu poblíž Říma. Jednou z podezřelých transakcí měl být také nákup vily ve francouzském Saint-Tropez skupinou CPI PG od Radovana Vítka v roce 2019.

✅ Vohralíková končí ve vedení prezidentské kanceláře. Nahradí ji šéf Aspen Institutu Milan Vašina

K 15. únoru opustí Jana Vohralíková funkci vedoucí Kanceláře prezidenta republiky. Důvody jejího odchodu jsou osobní, uvedl dnes odbor komunikace Hradu na webu. Vohralíkovou nahradí výkonný ředitel středoevropské pobočky Aspen Institutu a manažer Rockaway Capital Milan Vašina.

✅ Vltavská filharmonie může být šancí pro české skláře, říká její autor Bjarke Ingels

Dánští architekti ze studia BIG dokončují architektonickou studii Vltavské filharmonie, díky které budou moci začít projektové práce. Během roku a půl práce doznal návrh řady změn a vylepšení. „Přidali jsme například eskalátory až na střechu. Nemusíte tak šplhat pěšky nahoru, místo toho tam můžete vyjet a pomalu sejít po terasách dolů,“ popisuje pro e15 architekt a zakladatel BIG Bjarke Ingels. 

✅ Hejtman Kuba se zbavuje byznysu napojeného na ČEZ

Jihočeský hejtman za ODS a šéf Asociace krajů ČR Martin Kuba se chce po téměř sedmi letech stáhnout ze svého hlavního byznysu. Jedná o prodeji energetické firmy OIG Power, v níž vlastní nepřímo skoro 47procentní podíl. Inovativní společnost, která dodává bateriová úložiště výhradně skupině ČEZ, má na trhu specifické postavení. Kubovu firmu chtějí koupit zájemci z Česka i ze zahraničí.      

Stane se dnes: 

  • Pokračuje řádná schůze Poslenecké sněmovny. Poslanci by mohli schvalovat mimo jiné zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz, zavedení funkčního období pro vedoucí státní zástupce a návrh nové zbraňové legislativy.
  • Evropská agentura pro léčivé přípravky se chystá oznámit, zda povolí dánské farmaceutické společnosti Novo Nordisk plán rozšířit využití přípravku na hubnutí Wegovy. Firma jej chce nabízet i na snížení rizika mrtvice a infarktu.