Proč Istanbulská úmluva budí tolik vášní? Jde opravdu o dokument, který se zabývá pouze ochranou žen, jež byly postiženy násilím? Nejen tyto otázky se budí v hlavách nás všech, protože si neumíme představit, že by senátoři nepodpořili větší ochranu obětí násilí. Zejména v dnešní době, kdy se řeší kauzy jako údajná letitá obtěžování žen psychiatrem Janem Cimickým či opakovaná znásilnění dívky z Vyškovska nevlastním otcem, za což dostal pouhou podmínku. Diskutovaný dokument se přesněji nazývá Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Proto jeho nepřijetí vyvolalo vlnu nevole nejen v řadách veřejnosti, vyjádřily se k němu i známé osobnosti.

Jen dva hlasy stačily…

Bývalá první dáma a herečka Dagmar Havlová upozornila, že pro přijetí Istanbulské úmluvy stačilo opravdu málo. „O 2 hlasy! Proč?“ nastínila, jak to bylo těsné. Na stejný rozdíl upozornila i uznávaná módní influencerka a feministka Ina T., která již roky upozorňuje na problematiku nerovnosti práv žen a mužů včetně dalších příbuzných témat. Zklamání vyjádřila i modelka Taťána Kuchařová, jejímž filantropickým zaměřením jsou právě osoby potenciálně ne tak odolné vůči dominantnímu jednání, což se může týkat seniorů i žen. „Děkuji všem, kteří oběti domácího násilí brání a snaží se jim pomoct...“ napsala Taťána na své sociální síti. V řadách vlivných influencerů se objevili i muži, mezi nimi známý vizážista Pavel Kortan. „Tak z toho bliju. Kde to žijeme?“ naznačil pregnantněji, že mu osudy obětí násilí nejsou lhostejné.  

Výsměch obětem násilí?

Z radostí všedního odpoledne byla vytržena Gabriela Lašková, která sdílela fotografie ze své zahrádky, připojila snímek dárku od syna a následující story s odkazem na výsledky hlasování o Istanbulské úmluvě okomentovala slovy: „Tady můj pozitivní přístup končí.“ Obsáhleji vyjádřila rozhořčení známá spisovatelka Markéta Lukášková. „Po tom všem, co se poslední dny KONEČNĚ děje okolo trestů za znásilnění ve veřejným prostoru, je to hlasování v Senátu jak plivanec do ksichtu,“ upozornila Lukášková právě na kontext kauz poslední doby. Přidala i post jednoho z politiků, Jana Skopečka, který vyjádřil nadšení, že Istanbulská úmluva defacto skončila v koši, a dodal, že si tresty za násilí můžeme případně zpřísnit sami. „Lol, prej zpřísněme zákon. Aha! Běž to říct Aničce a dalším stovkám žen, jejichž násilníci končí s podmínkou,“ vzkázala Lukášková. Podobně reagovala i zpěvačka Martina Pártlová, která zveřejnila slova senátorky Daniely Kovářové, jež brojila proti úmluvě. Ke komentáři se zpěvačka zmohla pouze na sérii rozhořčených emotikonů.

Kdo nepodpořil Istanbulskou úmluvu?

Sítěmi se rovněž šíří přesné výsledky hlasování, je tak vidět, kdo nepodpořil Istanbulskou úmluvu. „Hanba. A zároveň je mi jasný, kam můj hlas půjde, a kam ne. (Styďte se). Mysleme, myslete, na to u voleb. Ti lidé, které volíte, rozhodují o vašich osudech,“ vybídla herečka Aňa Geislerová ke zohlednění nastalé situace u příštích voleb. Podobně smýšlí i spisovatelka Bára Nesvadbová: „Zapamatujme si, prosím, jak kdo hlasoval.“ Její kamarádka, novinářka Pavlína Saudková se zase ptá: „Moc ráda bych slyšela relevantní argumenty těch, kteří byli proti, i těch, kteří se zdrželi.“ Herečka a velvyslankyně dobré vůle UNICEF, Jitka Čvančarová si pouze povzdechla slovem „Ubohost!“ A tak bychom mohli pokračovat dále, protože osobností, které rozlítil výsledek hlasování o dokumentu, je opravdu mnoho.

Opravdu je problém jen gender?

Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí je propracovaným dokumentem a nelze jej zde vyložit na pár řádcích. Pro upřesnění můžeme uvést několik bodů, které rezonují. I když se v názvu úmluvy objevuje spojení „na ženách“, rozhodně to není tak, že by muži postižení násilím byli nějak vyňati. Dámy dostaly v názvu prostor z jednoduchého důvodu – jsou násilným jednáním postiženy více. 13 % mužů, kteří se dle statistik stali obětmi hrubého jednání, bude úmluva hájit rovněž. Právě pohlaví se ukázalo jako jeden z nejtřaskavějších bodů. Odpůrci totiž tvrdí, že pojem „pohlaví“ by měl nahradit název „gender“. Namítají, že existují pouze dvě pohlaví a gender rozmělňuje konzervativní standardy, čímž by se dětem pletly hlavy. Někteří upozorňují, že bychom kvůli hyperkorektnosti mohli přijít o zažité názvy, jako například „klub maminek“, aby nebyl dotčen gender.  V tomto důsledku se odpůrci dostávají až k ohrožení tradiční rodiny, protože úmluva dle nich benevolentně přijímá, jak je domácnost složena a neřeší, zda jsou rodiči muž a žena či dvě ženy nebo dva muži. Na hraní se slovíčky upozornila influencerka Zuzana Fryaufová. „ČR: země, kde tradiční rodinu tmelí znásilňování, ale může ji zničit slovo gender,“ shrnula dění posledních dní.

Zdroj: iGlanc.cz, Council of Europe, Seznam Zprávy, CNN Prima NEWS, Instagram

Související články