Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Dva muži byli odsouzeni trestním příkazem za napadení Ukrajince, který je obžalován z vraždy mladého Roma u Brněnské přehrady

26. ledna 2024
Čtení na 1 minutu
Soudní síň (Ilustrační FOTO: Lukáš Cirok)
Soudní síň (Ilustrační FOTO: Lukáš Cirok)
Městský soud v Brně oba muže, kteří byli zraněni při loňském incidentu u Brněnské přehrady, potrestal za výtržnictví. Muže obžalovaného z vraždy napadli. Ve věci městský soud rozhodl neveřejně, vydal trestní příkaz. Upozornila na to dnes soudkyně Dita Řepková během projednávání hlavní kauzy a ČTK to potvrdila mluvčí soudu Petra Láníčková. Jde o dva poškozené, kteří byli u přehrady v konfliktu s obžalovaným mužem původem z Ukrajiny.

Případem, v němž je Ukrajinec obžalovaný z vraždy, se nyní zabývá krajský soud. Podle obžalovaného jej napadla trojice mužů, on se bránil. Při potyčce dva lidi zranil, u krajského soudu vypovídali jako poškození, třetí muž v nemocnici na následky bodného zranění zemřel. Obětí byl Rom. Incident loni v červnu vyvolal napětí mezi romskou komunitou a Ukrajinci.

O potrestání dvou mužů za výtržnictví městský soud vydal trestní příkaz. “Je momentálně oběma obviněným doručován, rozhodnutí tak zatím není pravomocné. S ohledem na skutečnost, že nemají zatím všichni doručeno a rozhodnutí nebylo vyhlašováno veřejně, nemohu sdělovat bližší informace,” řekla mluvčí.

Oba muži podle žalobce slovně a fyzicky u přehrady po vystoupení z tramvaje Ukrajince napadli. Způsobili mu podlitiny a zhmožděniny. Muž původem z Ukrajiny v tomto případu figuruje jako poškozený.

Dotyční mohou proti trestnímu příkazu podat takzvaný odpor, a to do osmi dní od jeho doručení. Pokud se tak stane, trestní příkaz se zruší a věc bude soud projednávat v hlavním líčení.

Krajský soud se smrtí Roma u přehrady zabývá pro vraždu, cizinci hrozí až 18 let vězení. Soud případ otevřel loni v polovině prosince, kdy vyslýchal obžalovaného a také dva lidi, kteří byli při potyčce zraněni. Obžalovaný uvedl, že šlo o sebeobranu.

Skupina tří lidí jej podle něj napadla po vystoupení z tramvaje, když šel na ohňostroj na přehradu. V tramvaji prý hlučeli a on je požádal, aby toho nechali. Řekl, že nůž vytáhl kvůli své obraně a že ani nevěděl, že s ním někoho zasáhl. Podle poškozených na ně obžalovaný začal křičet a hrozit jim, po vystoupení z tramvaje jej proto napadli a dali mu pěstí. Jak přesně se vše stalo po vystoupení z tramvaje, ale není zřejmé.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon