Babinet.cz  /  Recepty  /  Komerční obsah  /  Horký nápoj lyžařů a Valentýnský dezert od Mlékárny Valašské Meziříčí

Horký nápoj lyžařů a Valentýnský dezert od Mlékárny Valašské Meziříčí

26.1.2024 - redakce Babinet.cz

Přestože je Eleanor Roosevelt známá svým výrokem o tom, že v žádném věku by se nemohla spokojit s tím, sednout si jen tak ke krbu a dívat se kolem. A že život je určený k tomu, aby se prožil a zvědavost musí být neustále přítomná. Nikdy a za žádných okolností se nesmíme k životu otočit zády. A tak ať už patříte k vyznavačům oslav svatého Valentýna či nikoli, připomeňme si v tento den, anebo v kterýkoli jiný, všudypřítomnou lásku. Stačí k tomu jen trochu Vašeho času a několik ingrediencí. Zimní nápoj pro zahřátí ani zdravý dezert s využitím kvalitních surovin z Mlékárny Valašské Meziříčí nenutí nikoho k bujarým oslavám. Jde jen o to, zastavit se, připomenout si pěkné chvíle a udělat něco hezkého a dobrého pro lidi okolo nás. A klidně si u teplého krbu posedět s nápojem z vaječného likéru zvaného Bombardino nebo Valentýnským dezertem z Bílého jogurtu Bifido. Podobné chvíle s našimi nejbližšími jsou k nezaplacení, a určitě i paní Roosevelt by si dovedla představit a zastavit se na chvilku a vychutnat si tyto lahodné pochutiny u příležitosti oslavy lásky a porozumění. Není nezbytné dělat podobné věci pouze ve stanovené dny. Nechť pro nás zůstávají stálou inspirací i pro každý všední den.

 

„Teplý nápoj Bombardino máme spojený především se zimním lyžováním v rakouských Alpách nebo italských Dolomitech. My na Valašsku se ale nebojíme posunout přípravu a vychutnání si tohoto lahodného drinku i pro jiné příležitosti. A to třeba na oslavu lásky spojené s odkazem svatého Valentýna,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Přestože Bombardino vzniklo v roce 1972 v italském Livignu, v provincii Sondrio na lyžařské chatě Mottolino, a to hlavně pro zahřátí lyžařů, nalezl si tento nápoj oblibu i v běžných zimních dnech, a to dokonce i u nás v Čechách. A stále více je připravován pro nejrůznější příležitosti. Mlékárna Valašské Meziříčí ho nyní nabízí jako tip na valentýnský nápoj spolu s Valentýnským dezertem za využití našich lahodných a kvalitních výrobků,“ dodává Zuzana Pavelková.Zimní nápoj – nápoj lyžařů a lásky – Bombardino  

Bombardino je voňavý zimní nápoj, který rozzáří jakýkoli pochmurný den. Jak si jej připravit v pohodlí domova?

Náročnost: malá

Doba přípravy: 15 minut

Počet porcí: 2 malé skleničky nebo 1 větší 

Ingredience:

  • 80 ml vaječného likéru
  • 40 ml whisky nebo bourbonu
  • 40 ml Čerstvé smetany z Valašska
  • šlehačka a koření na ozdobení

Postup:

V hrnci smícháme vaječný likér, whisky a smetanu a zahřejeme těšně pod bod varu. Nevaříme. Nalijeme do skleniček, ozdobíme smetanou a kořením. Mlékárna Valašské Meziříčí přeje všem lyžařům, zamilovaným i všem gurmánům na zdraví!

Valentýnský dezert

Připravte své drahé polovičce zdravý ovocný pohár.

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 15 minut

Počet porcí: 4 porce 

Ingredience:

  • 500 g mražených malin či jahod
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 plátky želatiny
  • 200 ml Bílého jogurtu z Valašska Bifido
  • 400 ml Čerstvé smetany z Valašska ke šlehání

Postup:

Ovoce necháme chvíli rozmrazit. Poté jej dáme do hrnce společně se dvěma lžícemi cukru a rozmačkáme. Přidáme citronovou šťávu a směs zahřejeme tak, aby se rozpustil cukr. Poté odstavíme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme želatinu dle návodu. Vmícháme ji do vychladlé ovocné směsi. V míse vyšleháme smetanu a zbylé dvě lžíce cukru. Poté ji opatrně promícháme s Bifido jogurtem. Do sklenice střídavě vrstvíme smetanovou směs a rozvar z ovoce. Poslední vrstva bude ovocná. Takto připravený pohár necháme minimálně hodinu odpočinout v lednici. Při podávání můžeme pohár dozdobit ovocem či mátou. Díky ovoci je dezert krásně sladký, Bifido jogurt se zase postará o podporu trávení.

www.mlekarna-valmez.cz.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz