Hlavní obsah

Liverpoolský klenot králem vzduchu. Lídr českých hlavičkářů je překvapivý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svého kapitána si na Anfieldu cení jako defenzivního klenotu. Fotbalistům Liverpoolu pomohl vyhrát Ligu mistrů i první anglický titul po dlouhých 30 letech. Svého času v závěrečné tříčlenné nominaci na cenu FIFA pro nejlepšího hráče konkuroval i božskému Messimu. Nizozemský reprezentant Virgil van Dijk je teď podle podrobné datové analýzy také nejlépe hlavičkujícím stoperem na světě. V první stovce žebříčku figurují i obránci velmi zajímaví z českého pohledu. Jméno nejvýše postaveného Čecha překvapí úplně každého.

Foto: Toby Melville, Reuters

Král jsem tady já! Virgil van Dijk z Liverpoolu

Článek

Ono se řekne král vzdušných soubojů. Ale jak ho určit? Mezinárodní centrum sportovních studií CIES Football Observatory teď prezentuje 100 stoperů na světě s nejlepšími statistikami vzdušného hraní na základě dat Wyscoutu.

Určující index je vypočítán z počtu vyhraných vzdušných duelů ve vztahu k hrací době a četnosti hlavičkových soubojů, úrovni soutěže, procentu vyhraných vzdušných duelů a sportovní úrovni odehraných zápasů.

Králem je Virgil van Dijk, Nizozemec z Liverpoolu, před Korejcem Min-jae Kimem z Bayernu Mnichov. Portugalec Danilo Pereira z Paris St.-Germain, nyní přeměněný z defenzivního záložníka na středního obránce, se dostává na pódium před dvěma dalšími hráči působícími v pěti hlavních evropských ligách. Angličanem Jamaalem Lascellesem (Newcastle United) a Francouzem Danem-Axelem Zagadouem (Stuttgart).

Šestý Argentinec Bruno Duarte (Panatelikos) je nejvýše postaveným hráčem mimo TOP5 ligy, zatímco osmý Joaquim Henrique (Santos) vede tabulku mimoevropských stoperů.

A Češi? Lídra byste sotva uhodli. Na skvělém 18. místě je Josef Kvída, příbramský odchovanec hrající za kyperský Pafos! Trumfuje nejen spoustu známých hvězd, ale také nejlepší zástupce domácích klubů.

Nejlepší stopeři ve vzdušných soubojích
1.93,0Virgil van Dijk32 letLiverpool FC
2.92,2Min-jae Kim27 letBayern Mnichov
3.89,4Danilo Pereira32 letParis St.-Germain
4.89,4Jamaal Lascelles30 letNewcastle United
5.88,7Dan-Axel Zagadou24 letVfB Stuttgart
6.88,7Bruno Duarte28 letPanetolikos FC
7.88,1Sergio Ramos37 letSevilla FC
8.87,7Joaquim Henrique25 letSantos FC
9.87,4Henrique Trevisan27 letFC Tokio
10.87,2Willyan Rocha29 letCSKA Moskva
18.85,5Josef Kvída27 letPafos FC
43.82,5Filip Panák28 letSparta Praha
87.79,9Jakub Martinec25 letFK Jablonec
88.79,9Igoh Ogbu23 letSlavia Praha

Na 43. příčku vystoupal sparťan Filip Panák, jabloneckému Jakubu Martincovi patří 87. místo a slávista Igoh Ogbu je 88. hned za ním.

Panákův gól jako v Anglii. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Jen pro připomenutí, dnes 27letý příbramský rodák Josef Kvída odcházel v létě 2015 jako mistr dorostenecké ligy do nizozemského Zwolle. Po Václavu Černém, Dominiku Maškovi a Aleši Matějů tak jako další talent příbramské akademie zamířil na zahraniční angažmá. Po dalších štacích v Almere City a Nijmegenu se pak v roce 2020 přesunul na Kypr, kde hraje za Pafos dodnes. V české reprezentaci působil ve výběrech od U17 do U20.

Statistiky Wyscoutu se týkají zápasů domácích ligových soutěží v aktuální sezoně nebo posledního dokončeného ročníku v systému jaro–podzim. Do žebříčku jsou zahrnuti pouze fotbalisté, kteří odehráli alespoň 900 minut.

Reklama