Donutil nepřišel dát Hlaváčové poslední sbohem. Kdysi se nepohodli kvůli Národnímu divadlu

Luděk Munzar se svou manželkou Janou Hlaváčovou kvůli Miroslavu Donutilovi kdysi odešli z Národního divadla.

Zemřela Jana Hlaváčová

Poslední rozloučení s Janou Hlaváčovou v Národním divadle, které se konalo tento pátek, bylo velkolepé. Dorazily největší herecké hvězdy, nechyběl ani prezident Petr Pavel s manželkou Evou nebo bývalá první dáma Dagmar Havlová. Jedním z mála slavných herců, který tam chyběl, byl Miroslav Donutil. Právě kvůli němu před lety zesnulá herečka s manželem Luďkem Munzarem odešli z Národního divadla. Hercova neúčast na pohřbu však samozřejmě s dávnými spory nemusí nijak souviset.

Spor mezi Miroslavem Donutilem a Janou Hlaváčovou s jejím manželem Luďkem Munzarem začal v roce 1990, kdy do Národního divadla jako šéf činohry nastoupil Ivan Rajmont. Ve Zlaté kapličce se snažil nastolit nový řád. Nejenže měnil stávající repertoár, ale rovněž přivedl mladou generaci herců z mimopražských divadel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Utajovaná dcera Jany Hlaváčové pracuje jako strážník městské policie. Život v ústraní jí vyhovuje

Mezi nimi byl i Donutil, který do té doby působil v brněnském divadle Husa na provázku. Právě s jeho angažmá Hlaváčová s Munzarem, kteří v té době patřili k největším hvězdám Národního divadla, zásadně nesouhlasili.

Donutilův konec žádali u ministra kultury

Směřování nového uměleckého šéfa se slavný manželský herecký pár snažil zvrátit. „Tehdy mě navštívili a jako ministra kultury mě přímo zapřisáhli, abych proces vrůstání sklepního divadla, které tenkrát hrál pan Donutil, do Národního divadla nedopustil, abych ho zastavil. Rozhodnutí jsem však ponechal na panu Rajmontovi. Pro pana Donutila byly začátky v Národním divadle poměrně složité. Slyšet o sobě pochybnosti od tak velkých umělců, to může s člověkem a jeho sebevědomím zatraceně zahýbat,“ prozradil v cyklu Neobyčejné životy někdejší ministr kultury Milan Uhde.

Co si spolu řekli u kávy?

Zatímco Donutil v divadle zůstal, postupem let se vypracoval a stala se z něj hlavní tvář hereckého souboru, například díky inscenaci Sluha dvou pánů, v níž exceloval, a v Národním divadle se hrála nepřetržitě 22 let, Munzar s Hlaváčovou ze souboru znechuceně odešli. A dlouhá léta mu nemohli přijít na jméno. Miroslav Donutil před lety zmínil, že všechno zlé je mezi nimi zapomenuto a odpuštěno. „S panem Munzarem jsme si sedli ke stolku a dali si kávu. Všechno jsme si vyříkali, došlo ke krásnému porozumění a mávnutí rukou,“ tvrdil Donutil v rozhovoru pro Český rozhlas.

Na poslední rozloučení s Janou Hlaváčovou na rozdíl od většiny svých hereckých kolegů však překvapivě nedorazil.

Tagy: