Čas je téma, které filmařům nedá spát. Lidé v čase cestují, bloudí, ztrácí se a někdy se zaseknou v časové smyčce

Čas je téma, které filmařům nedá spát. Lidé v čase cestují, bloudí, ztrácí se a někdy se zaseknou v časové smyčce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hrdinové seriálů a filmů se často do jiného času dostanou omylem. Cestují do minulosti i do budoucnosti a občas to dělají promyšleně. Plánovaná cesta do minulosti má obvykle jasný cíl. Něco je třeba změnit, někoho zachránit, a tak vylepšit budoucnost. Nejzábavnější jsou však náhodní cestovatelé.

Cestování v čase se nebránili ani čeští tvůrci, dokonce patří mezi průkopníky. Na dobrodružnou výpravu zpátky v čase poslal už v roce 1955 Karel Zeman čtyři chlapce na malé pramici v Cestě do pravěku. V roce 1970 Oldřich Lipský naplánoval dokonce cestu do minulosti s jasným cílem eliminovat geniálního vědce, jehož práce měla negativní dopad na budoucnost lidstva.

Sci-fi komedie Zabil jsem Einsteina, pánové… je svědkem výpravy někdy z přelomu druhého a třetího tisíciletí, kdy se do Prahy roku 1911 vydá výprava s jediným cílem – zabít zakladatele moderní fyziky Alberta Einsteina, aby v budoucnu odpadla hrozba účinků bomby G, kvůli které ženám rostou vousy a nerodí se děti. (Voyo)

Další cestovatelskou lahůdkou je film Zítra vstanu a opařím se čajem z roku 1977, kterou natočil Jindřich Polák. Cestování v čase tam funguje jako dobrodružný výlet, tedy dokud se to nezkomplikuje. (prima+, Voyo)

Děti i dospělí se rádi vrací k seriálu Návštěvníci Jindřicha Poláka. Seriál o výpravě do minulosti s cílem zachránit civilizaci se stal opravdovou rodinnou podívanou, a přestože se datuje do roku 1983, neztratil nic ze svého kouzla. (ČT iVysílání)

Cestování v čase z dílny zahraničních tvůrců

Mezi nejzábavnější komedie se řadí Na Hromnice o den více z roku 1993. Komedie, která stojí především na skvělém hereckém výkonu Billyho Murraye v roli Phila Connorse, se určitě právem umístila na předních místech celé řady filmových anket.

Pro Phila Connorse je jeden den jako druhý. Počáteční šok a snahu vymanit se z nekonečné časové smyčky postupně nahrazuje zneužívání této „výhody“ k vlastnímu prospěchu. Když už je Phil postupně dokonale seznámen nejen s prostředím, ale i s lidmi, kteří se v jeho okolí během opakujícího se dne vyskytují, rozhodne se pokusit získat svou tajnou lásku Ritu. Zjištění, že toho ani při znalosti všech okolností není schopen, ho uvrhne do beznaděje, kdy cynicky zkouší spáchat sebevraždu všemi možnými způsoby. Nakonec uspěje teprve v okamžiku, kdy se nesnaží vylepšovat svět pro sebe, ale zkouší ho vylepšovat pro ostatní. To by mohlo být skryté poselství filmu. (Nova Cinema 27. a 30. ledna)

V roce 1985 se ze dne na den stal Michael J. Fox filmovou hvězdou. Mohl za to zdařilý snímek Návrat do budoucnosti, který si vysloužil ještě dvě pokračování. Podle ankety před pár lety jde o film, který by si diváci přáli vidět jako remake.

Teenager Marty McFly se omylem ocitne zpět v čase, v roce 1955. Vše se mu trošku zkomplikuje, když nechtěně naruší první setkání svých rodičů a jeho budoucí matka se do něj zakouká. Marty tak musí napravit škody s pomocí svého excentrického přítele vynálezce Doca Browna. (Prime Video)

Cestování v čase se stalo poměrně běžnou záležitostí pro postavy ze seriálu Cizinka, který stihl od roku 2014 sedm sérií a na spadnutí je další. První cestovatelkou byla válečná zdravotní sestra Claire Randallová, která se na líbánkách ve Skotsku těsně po ukončení války v roce 1945 ocitla neplánovaně pomocí záhadných menhirů v době o dvě století zpět.

Musela se naučit žít v jiné době a její znalosti z profese jí pomohly přežít. Claire se zamotal život v okamžiku, kdy potkala mladého Skota jménem Jamie Fraser. V ten okamžik netušila, že našla lásku svého života.

Romantické dobrodružství natočené podle románu Diany Gabaldon má u nás velkou fanouškovskou základnu. Jen to cestování napříč časem už v ději trochu zevšednělo. Claire nebyla jediná, kdo mohl podivnou cestu absolvovat. Claire se dokonce mohla i vrátit do své doby. Stačilo přijít k menhirům v pravý čas, mít drahokam a „na druhém břehu“ někoho, kdo fungoval jako navigace. Claire se tak vrátila k manželovi, když v 18. století bylo Skotsko v těžké situaci a ona těhotná. Nechala za sebou milence, o kterém si myslela, že zemře v bitvě. Po smrti manžela ve svém čase se náhodou dozvěděla z historických knih, že její milenec nezemřel, a tak opět absolvovala cestu k němu. Menhiry potom využila i její dcera s rodinou a další osoby, což trochu ubralo nápadu na výjimečnosti. (Netflix)

S cestováním v čase jsou spojené i filmy Terminátor, Lásky čas, Interstellar, Planeta opic, To byl zítra flám, Star Trek IV: Cesta domů, Looper: Nájemný zabiják, Zdrojový kód, Predestination, Stroj času, Osudový dotek, Návštěvníci a řada dalších.

Zdroje článku: