Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 3.5.2024, svátek má Alexej 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mlýnské artefakty jako kosmický příběh

28.01.2024   Monika Škubalová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mlýnské artefakty jako kosmický příběh

Ve stínu pardubické Gočárovy galerie ožívá starobylý mlýn novým duchem. Výstava Martina Janíčka s názvem "Vnitřní systém" není pouze setkáním s minulostí, ale emotivním vstupem do vesmírného dobrodružství. Bývalé mlýnské artefakty nejen že ozdobují prostory galerie, ale také vyprávějí příběh opuštěné vesmírné lodi. Přijďte se ponořit do této jedinečné expozice, kde se setkává historie s budoucností.

Výstava, která odstartovala 24. ledna 2024, není pouze statickou expozicí starých strojů, ale proměňuje prostor bývalého mlýna v fascinující kosmický příběh. Martin Janíček, absolvent AVU a skladatel, vytvořil instalaci nazvanou "Vnitřní systém", kde bývalé mlýnské vybavení přechází do role exponátů vesmírné lodě.

Kurátor Filip Jakš zdůrazňuje, že výstava není pouze o ukázání částí mlýna, ale o jejich začlenění do nového kontextu. Ústředním prvkem je část mlýnského velína, která se stala centrálním řídicím panelem lodi. Jakš popisuje, že věž byla zprovozněna s mixem čtyř kanálů, které ozývají z reproduktorů a transducerů, vytvářejíce zážitek podobný cestě vesmírem.

Samotný Janíček vypráví o výzvě přetvořit čtyři tubusovité místnosti bývalého sila do podoby, která připomíná raketu. Neomítnuté, hrubé stěny v šedé barvě přispívají k dojmu industriálního prostředí, což dodává instalaci další rozměr.

Předměty z mlýna, které sloužily k přepravě a třídění mouky, nyní získávají nový význam v kontextu vesmírného dobrodružství. Výstava není pouze vizuální, ale i zvukový zážitek. Předměty rezonují pod hudebním doprovodem, který Janíček vnímá jako doplnění pocity cesty vesmírem.

Překvapivým prvkem výstavy jsou i dva malé diaprohlížeče, které ukazují římské katakomby z maltského ostrova Gozo. Tento spojovací prvek mezi starou a novou kulturou dodává výstavě další hloubku.

Celý prostor Gočárovy galerie se stává scénou, kde historie mlýna splývá s futuristickým příběhem. Výstava "Vnitřní systém" Martina Janíčka je nejen vizuálním zážitkem, ale i poutavým příběhem spojujícím minulost s budoucností.

Zdroj obrázku: ČTK



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0225 s