Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Na závěr ME se radovali Norové ve smíšené štafetě a Švédové v singl-mixu, Češi selhali na střelnici

Poslední dva závody na otevřeném mistrovství Evropy v biatlonu ve slovenském středisku Brezno-Osrblie opanovali Norové a Švédové. Nejprve vyhráli Norové ve smíšených štafetách, singl-mix poté nabídl dramatický norsko-švédský souboj, který zvládla ve prospěch Švédska Sara Anderssonová. Češi se střelecky trápili, ve štafetě byli šestnáctí a v singl-mixu dvanáctí.

Je nám líto, video expirovalo.
Smíšenou štafetu na ME v biatlonu opanovali Norové

Norové se mohli na prvním úseku opřít o bezchybného Isaka Freye, jenž předtím vyhrál stíhací závod. Poté se sice Johan-Olav Botn dopustil jednoho trestného kola, ale stále držel norskou štafetu na čele. Definitivní zlom nastal v ženské části, když Ida Lienová zastřílela čistě a parťačce předávala s náskokem 47 sekund. Maren Kirkeeideová i přes celkem čtyři chyby první místo uhájila a Norové zvítězili před francouzskou sestavou o 15 sekund. Třetí skončila štafeta Itálie.

Češi se při střelbě trápili. Černý den načal v úvodu Adam Václavík, jenž musel na prvním úseku na dvě trestná kola. Na něj negativně navázal Jakub Štvrtecký, který na stojce neopravil dvě chyby a musel také na dvě trestná kola. Do třetice musela po stojce na dva okruhy navíc Tereza Vinklárková, Kateřina Gotvaldová byla stažena po ležce a dojetí o kolo. Češi tak byli klasifikováni na šestnáctém místě.

Také v singl-mixu se dlouho drželi na vedoucí pozici Norové. A byli by vyhráli, kdyby na závěrečném úseku neselhala Emilie A. Kalkenbergová. Norka však na poslední položce v přímém souboji na střelnici s Anderssonovou zaváhala, musela na rozdíl od soupeřky na trestné kolo a nechala Švédku odjet pro zlato.

Česká reprezentační dvojice ve složení Mikuláš Karlík a Kristýna Otcovská dokončila na dvanácté pozici. Karlík si připsal tři trestná kola a Otcovská ztratila v cíli na vítězku téměř tři minuty.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Osrblie (Slovensko):

Smíšená štafeta 4x5 km: 1. Norsko (Frey, Botn, Lienová, Kirkeeideová) 1:04:23,3 (1 tr. okruh + 7 dobíjení), 2. Francie -14,6 (1+7), 3. Itálie -53,8 (0+5), ...16. ČR (Václavík, Štvrtecký, Vinklárková, Gotvaldová) dostiženi o kolo.

Smíšené dvojice: 1. Ivarsson, Anderssonová (Švéd.) 41:50,1 (0+6), 2. Sörum, Kalkenbergová (Nor.) -13,9 (1+14), 3. Jakob, Oberthalerová (Rak.) -43,9 (0+9), ...12. Karlík, Otcovská (ČR) -2:54,3 (3+12).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články