Valašské Meziříčí, kraj a ministerstvo se podělí o náklady na financování monitoringu na Bečvě

Řeka Bečva. Foto: kudyznudy.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Na provozu stanice monitorující kvalitu vody v řece Bečvě se nově budou podílet Zlínský kraj, Ministerstvo životního prostředí a město Valašské Meziříčí. O náklady se podělí v poměru 2:3:1, dohodli se na tom na nedávné schůzce hejtman Radim Holiš, ministr Petr Hladík a starosta Robert Stržínek.

Zařízení na měření kvality vody bylo na řeku umístěno kvůli ekologické havárii, ke které tu došlo v září 2020. Provoz stanice zajišťuje Ministerstvo životního prostředí přes svou organizaci Výzkumný ústav hospodářský T. G. Masaryka (VÚV TGM) od června 2022. Financování provozu bylo garantováno pouze do konce minulého roku. O letošní náklady, které by se měly vyšplhat k 700 tisícům korun, se nově podělí trojice institucí.  

„Stanice ve Lhotce nad Bečvou se osvědčila a chtěli jsme, aby její provoz pokračoval. Zařízení je totiž schopné okamžitě poznat změny v kvalitě vody a tím předejít ekologickým haváriím. Jsem rád, že jsme se dohodli na podmínkách financování, najít shodu bylo v zájmu všech,“ řekl hejtman Radim Holiš.  

Kvalitu vody v Bečvě hlídají perloočky umístěné v komůrce monitorovacího zařízení. Plovoucí korýše snímají kamery a systém následně vyhodnocuje jejich chování, které se odvíjí od jakosti vody. Pokud by se kvalita vody zhoršila, systém odešle varování a automaticky odebere vzorky. Z nich se poté sleduje pH či přítomnost nebezpečných látek, mimo jiné kyanidů, kovových prvků jako nikl, měď, zinek či fenolů.

„Za dobu provozu monitorovací stanice nebyly zaznamenány významné anomálie a nebyly tedy detekovány žádné případy havarijního znečištění. To nejlépe vypovídá o přínosu monitorovací stanice, která za celou dobu provozu funguje bez problémů. Tento typ monitoringu umí integrálně a neselektivně sledovat všechny zdroje toxického znečištění v povodí řeky nad stanicí, což je jeho velkou výhodou,“ doplnil ředitel VÚV TGM Tomáš Fojtík s tím, že monitoring je prováděn 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x