Odstartoval Pohár Jaroslava Haška. Balóny se snaží doletět co nejdál

  13:12
Jedenáct pestrobarevných horkovzdušných balonů se v neděli po osmé hodině ráno v mrazivém jitru vzneslo k nebi z malého letiště u Kejžlice na Havlíčkobrodsku na Vysočině. Uskutečnil se zde start již čtvrtého závodu o Pohár Jaroslava Haška. Balóny musí podle regule závodu přistát na území České republiky nejpozději v 16:45 hodin. Zvítězí ten, který bude vzdušnou čarou od místa startu nejdále.

Balonů mělo vzlétnout původně čtrnáct. „Dva piloti se omluvili včera ze zdravotních důvodů, a já jakožto domácí jsem bohužel před startem roztrhl balon o krtinu na louce, takže náš balon neodstartoval. Sedím před hangárem a je mi z toho smutno, ale nedá se nic dělat,“ řekl pořadatel závodu a jeden z balonářů Miloš Kovář.

Jeho původní předpoklad byl, že balony odnese vítr do oblasti jižně od Brna, ale mírně se změnily podmínky.

„Vedle Kejžlice se utvořila tlaková výše, která rozbila směry větru – kromě těch ve větších výškách. Jedna skupina balonářů se tedy rozhodla pro strategii nejprve si počkat u země a pak vyletět vysoko do výšky tří kilometrů a dosáhnout Rakouska. Tam u Gmündu klesají do půl kilometru nad zem, vrátí se k Českým Budějovicím a večer doletí na Šumavu. Druhá skupina se rozhodla letět o něco níže a letí směrem na Znojmo,“ odhaduje Kovář.

Počasí pro let balonem je podle něj ideální. „Dole je bezvětří a nahoře fouká svěží vítr,“ poznamenal pořadatel závodu.

Kolem poledne už měl Kovář informaci, že jeden z balonů přistál. V další plavbě vzduchem tedy pokračovalo deset balonů. „Byl to menší balon a už vyčerpal veškerý plyn,“ vysvětlil Kovář.

V neděli se na českém nebi po roce utkají balony o pohár Jaroslava Haška

„Většinou ti mladší piloti, kteří první vystartují, protože už se nemohou dočkat, daleko nedoletí,“ smál se před startem balonář Petr Kubíček z Brna. „Všichni jsme sice závislí na stejném větru, ale ten vítr není všude stejný,“ dodal.

Vítězem klání se nakonec stal balon s posádkou Petr Klička a Ladislav Kouba. Jejich balon se po 8 hodinách a 22 minutách letu dostal na vzdálenost 107,9 kilometru od startu. Výsledky byly těsné. Druhý balon v pořadí doletěl jen o přibližně 700 metrů méně.

Stejná posádka zvítězila také loni, kdy se její balón po čtyřech hodinách a 43 minutách letu dostal na vzdálenost 86,087 kilometru od startu. Letos balony mohly letět o 4 hodiny déle. Závod je tuzemskou obdobou slavného putovního (původně francouzského) závodu plynových balónů Gordona Bennetta.

Autor: