Stamilionová zpronevěra. Ukrajinská tajná služba SBU rozkryla podvod s minometnými granáty

Zaměstnanci ukrajinské zbrojní firmy společně s úředníky tamního ministerstva obrany zpronevěřili téměř 1,5 miliardy hřiven (takřka 910 milionů korun) určených na nákup 100 000 minometných granátů, uvedla Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) na svém webu. Tajná služba vyšetřuje pět lidí a informovala, že peníze byly zabaveny a budou vráceny do státního rozpočtu.

Sledovali jsme online Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SBU za asistence ministerstva obrany odhalila úředníky ministerstva obrany a manažery Lvovského arzenálu, kteří ukradli téměř 1,5 miliardy UAH na nákup granátů

SBU za asistence ministerstva obrany odhalila úředníky ministerstva obrany a manažery Lvovského arzenálu, kteří ukradli téměř 1,5 miliardy UAH na nákup granátů | Zdroj: Archiv SBU

Podle vyšetřování uzavřeli úředníci v srpnu 2022 smlouvu o nákupu dělostřeleckých nábojů s firmou Lvivskyj arsenal, popisuje SBU. Ministerstvo obrany poté podle ní převedlo celou částku za nákup na účty společnosti. Po obdržení platby zaměstnanci společnosti údajně převedli část financí na firmu registrovanou v zahraničí, která měla dodat munici na Ukrajinu.

„Firma však do naší země neposlala jediný dělostřelecký granát,“ uvádí SBU, podle níž společnost část peněz přeposlala na účty na Balkáně. „Zbytek částky od ministerstva obrany zůstal na účtech ukrajinské společnosti v jedné z bank v metropoli,“ dodala tajná služba.

Pokud nejste připraveni bránit vlast a zemřít, musíte podpořit nás, vzkazuje ukrajinská poslankyně

Číst článek

V prohlášení dále uvádí, že systém zpronevěry odhalila za pomoci ukrajinského ministerstva obrany a pět lidí včetně bývalých a současných činitelů resortu a některé členy vedení firmy s jejich komplicem podezírá ze zpronevěry. Jednoho člověka zadržela při pokusu o překročení ukrajinské hranice. Pokud je soudy shledají vinnými, hrozí jim až dvanáct let vězení, podotkla agentura AP.

Informace o odhalení zpronevěry přichází v době, kdy se Kyjev pokouší potlačit korupci v zemi ve snaze urychlit vstup do Evropské unie a NATO, upozornila AP. Představitelé obou bloků požadují po Ukrajině rozsáhlé protikorupční reformy. Podle Reuters je korupce v armádě na Ukrajině obzvláště citlivým tématem, jelikož se úřady vedle vstupu země do EU a NATO snaží také udržet válečnou morálku veřejnosti.

Loni v září nahradil tehdejšího ministra obrany Oleksije Reznikova v čele resortu Rustem Umerov, přestože se Reznikov těšil dobré pověsti při zastupování Ukrajiny v jednáních se západními spojenci a sám z korupce obviněn nebyl, poznamenal Reuters. Armáda ovšem za jeho vedení resortu obrany čelila korupčním kauzám, například kvůli zásobování vojáků potravinami nebo vhodného oblečení pro členy ozbrojených sil.

Jakub Jirásek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme