Velká cena Marseille, první evropský závod nové sezóny mimo území Španělska, se jela po 45. Start i cíl měla v druhém největším městě Francie, mezitím ale museli cyklisté projet okolními kopci, takže na 168 km nastoupali 2753 výškových metrů.

Startovní listina úvodního závodu francouzského poháru s pěti World týmy, kromě všech francouzských tu byl ještě Alpecin-Deceuninck, nepřekypovala nejznámějšími jmény. K nejlépe postaveným z předešlé sezóny patřili Axel Zingle (Cofidis), Rasmus Tiller a Magnus Cort (Uno-X Mobility), Milan Menten a Brent van Moer (Lotto Dstny), Matteo Trentin (Tudor Pro Cycling), Luca Mozzato a Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) či Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale).

Z českých jezdců se objevil v sestavě Caja Rural-Seguros RGA Michal Schlegel.

GE73QutXgAAapgQ.jpg

20 km po startu se zformoval únik. Bylo v něm pět lidí a z úrovně World pouze Hugo Toumire (Cofidis). Hugo dokázal být v roce 2021 5. na Tour de l´Avenir, za poslední dva roky nezaznamenal žádný zajímavý výsledek. 32 km před cílem po začátku stoupání na předposlední kopec a poslední, třetí vrchařskou prémii, byli dostiženi stále velmi početným startovním polem. 

V té chvíli zaútočil Rémy Rochas (Groupama-FDJ), kterého si dojel Alex Baudin (Decathlon AG2R) v závěsu s kolegou Rochase Kevinem Genietsem. Když o 3 km dál zaútočil Baudin, Rochas vypadl a Geniets si Baudina dojel s obtížemi. Za nimi jelo něco přes dvacet lidí.

V posledním kaskádovitém stoupání se za vedoucí dvojicí hodně nastupovalo, ale sjíždět se ji nedařilo. V závěru kopce se ze stíhací skupiny odpoutal Kévin Vaqueline (Arkéa-B&B Hotels). I přes maximální úsilí se mu dopředu dojet nepodařilo, pouze v závěru citelně ztrátu snížil v situaci, kdy oba lídři už taktizovali do spurtu.

GE8E5lzWoAAqZxB.jpg

Baudin se i podle postavy jevil jako outsider takového souboje, a jelikož si toho byl nejspíš vědom, přestal střídat. Jenže Geniets zahájil sprint z první pozice 200 metrů před cílem a Baudinovi nedal šanci.

193 cm vysokému Lucemburčanovi Kévinu Genietsovi bylo v lednu 27 let, je to univerzál a za FDJ jezdí od roku 2019. Na kontě má dosud pouze čtyři vítězství, z toho tři jsou z lucemburských šampionátů. Dnes tedy dosáhl svého prozatímního vrcholu.

Alexi Baudinovi bude v květnu 23 let. Začínal v devo týmu AG2R, v roce 2022 to zkusil po boku Petra Kelemena ve Swiss Racing Academy, aby se po roce vrátil do náruče mateřského týmu. Zatím bodoval jen ve dvojkových závodech, takže i pro něj je dnešní výsledek jeden z nejlepších.

Michal Schlegel dokončil 44. +2:18 za vítězem.