Zbrojařská firma a úředníci zpronevěřili podle ukrajinské tajné služby peníze na nákup minometných granátů

Události: Korupce na ukrajinském ministerstvu obrany (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci ukrajinské zbrojařské firmy společně s úředníky tamního ministerstva obrany zpronevěřili téměř 1,5 miliardy hřiven (takřka 910 milionů korun) určených na nákup stovky tisíc minometných granátů, uvedla Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) na svém webu. Tajná služba vyšetřuje pět lidí a píše, že peníze byly zabaveny a budou vráceny do státního rozpočtu. Oznámení o podvodu při nákupu zbraní, který potvrdil resort obrany, bude v zemi bránící se téměř dva roky ruské invazi, rezonovat, podotkla agentura Reuters.

Podle vyšetřování uzavřeli úředníci v srpnu 2022 smlouvu o nákupu dělostřeleckých nábojů s firmou Lvivskyj arsenal, píše SBU. Ministerstvo obrany poté podle ní převedlo celou částku za nákup na účty společnosti. Po obdržení platby zaměstnanci firmy údajně převedli část financí na firmu registrovanou v zahraničí, která měla dodat munici na Ukrajinu.

„Firma však do naší země neposlala jediný dělostřelecký granát,“ uvádí SBU, podle níž společnost část peněz přeposlala na účty na Balkáně. „Zbytek částky od ministerstva obrany zůstal na účtech ukrajinské společnosti v jedné z bank v metropoli,“ dodala SBU.

V prohlášení dále stojí, že systém zpronevěry služba odhalila za pomoci ukrajinského ministerstva obrany a pět lidí včetně bývalých a současných činitelů resortu a některé členy vedení firmy s jejich komplicem podezírá ze zpronevěry. Jednoho člověka zadržela při pokusu o překročení ukrajinské hranice. Pokud je soudy shledají vinnými, hrozí jim až dvanáct let vězení, podotkla agentura AP.

Snahy o potírání korupce

Informace o odhalení zpronevěry přichází v době, kdy se Kyjev pokouší potlačit korupci v zemi ve snaze urychlit vstup do Evropské unie a NATO, upozornila AP. Představitelé obou bloků požadují po Ukrajině rozsáhlé protikorupční reformy. Podle Reuters je korupce v armádě na Ukrajině obzvláště citlivým tématem, jelikož se úřady vedle vstupu země do EU a NATO snaží také udržet válečnou morálku veřejnosti.

Loni v září nahradil tehdejšího ministra obrany Oleksije Reznikova v čele resortu Rustem Umerov, přestože se Reznikov těšil dobré pověsti při zastupování Ukrajiny v jednáních se západními spojenci a sám z korupce obviněn nebyl, poznamenala agentura Reuters. Armáda ovšem za jeho vedení resortu obrany čelila korupčním kauzám, například kvůli zásobování vojáků potravinami nebo vhodným oblečením pro členy ozbrojených sil.

Finanční pomoc z USA

Kauza také přichází v době, kdy Kyjev čeká na další finanční a materiální podporu Západu. Tu nejdůležitější, americkou, blokuje část republikánských kongresmanů. „Myslím, že velká většina členů Kongresu podporuje pomoc Ukrajině. Otázka zní, zda ji malá menšina zablokuje, což by byla katastrofa,“ řekl americký prezident Joe Biden. Bílý dům podle listu The Washington Post také pracuje na dlouhodobé podpoře pro Kyjev na tento rok.

Pentagon pak dál cvičí ukrajinské vojáky, stejně jako evropští spojenci. Oproti loňsku ale spíš k obraně než k útoku. Podle listu The Washington Post Bílý dům přesvědčuje Kyjev, aby se soustředil hlavně na udržení současných pozic před možnou ruskou ofenzivou, ale zároveň se úplně nevzdal iniciativy na bojišti.