The Capitals: Slovensko pošle do Bruselu zvláštní zástupkyni, bude tam obhajovat reformy trestního práva

© European Union

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


BRATISLAVA

Slovensko pošle do Bruselu zvláštní zástupkyni, bude tam obhajovat reformy trestního práva. Slovenská vláda premiéra Roberta Fica vysílá do Bruselu speciální vyslankyni, která má orgánům EU vysvětlit kroky vlády v oblasti právního státu. Má se jí stát Marica Pirošíková, bývalá zástupkyně země před Evropským soudem pro lidská práva (ESLP), která v současnosti působí jako poradkyně slovenského ministra spravedlnosti Borise Suska (Smer).

„Cílem je zajistit efektivní komunikaci mezi ministerstvem spravedlnosti a evropskými institucemi,“ uvedlo ministerstvo k nové roli Pirošíkové v Bruselu. Ficova vláda nadále usiluje o přijetí zákona, který by rozpustil speciální protikorupční prokuraturu, případně zrušil Národní kriminální agenturu (NAKA) vyšetřující zvlášť závažné trestné činy. Cílem je také snížit tresty včetně těch za korupci a omezit práva oznamovatelů korupce.

Pirošíková bude doprovázet stálou představitelku Slovenské republiky při EU, velvyslankyni Petru Vargovou, při jednáních se zástupci institucí EU.

Jmenování Pirošíkové však vyvolává četné kontroverze. Podle deníku SME se během pandemie COVID-19 postavila proti povinnému očkování a zaslala hromadnou stížnost Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) a prohlásila, že vakcíny proti COVID-19 jsou biologické zbraně. (Natália Silenská | Euractiv.sk)


PAŘÍŽ

Francouzští zemědělci chtějí „obléhat Paříž“.  Hlavní francouzské zemědělské svazy vyzvaly v pondělí k blokádě „všech hlavních silnic vedoucích do hlavního města“, a to „na dobu neurčitou“. Blokáda je reakcí na nejnovější návrhy premiéra Gabriela Attala, které svazy považují za nedostatečné. „Musíme jít mnohem dál,“ prohlásil Arnaud Rousseau, předseda hlavního odborového svazu FNSEA. „Dokud nebudou tyto požadavky splněny, bude mobilizace totální,“ dodal.

Ministr vnitra Gérald Darmanin vydal pokyn pořádkovým silám, aby nasadily „zásadní obranná opatření“. Zasahovat by však měly „pouze v krajním případě“. (Hugo Struna | Euractiv.fr)


BRUSEL

Protesty zemědělců se rozšiřují i do Belgie. K německým, polským, rumunským a francouzským zemědělcům se v pátek a během víkendu připojili belgičtí zemědělci, kteří mají podobné požadavky jako jejich evropští kolegové. Zemědělci v Belgii, stejně jako jinde v Evropě, požadují důstojný příjem kvůli rostoucím výrobním nákladům a klesajícím cenám produktů.

Valonští zemědělci o víkendu protestovali v rámci kampaně Trop is te veel (Příliš mnoho je příliš mnoho), vlámští zemědělci se zřejmě připojí v následujících dnech. Protesty, jejichž součástí byly i blokády silnic, zatím probíhaly pokojně. (Anne-Sophie Gayet | Euractiv.com)


MADRID

Lídr VOX byl i přes kritiku opět zvolen. Santiago Abascal, kontroverzní vůdce krajně pravicové strany VOX, byl v sobotu znovuzvolen na čtvrté funkční období navzdory údajné kritice zevnitř strany. Abascal v projevu odmítl tvrzení o vnitřním rozdělení strany a označil jej za „obrovskou lež“. Ve funkci může setrvat až do roku 2028. Ke zvolení mu mimo jiné pomohly nedávné protesty spojené s tzv. zákonem o amnestii, které sjednotily jeho stranu a pravicovou Partido Popular proti levicové vládě. (Fernando Heller | EuroEFE.Euractiv.es)


SOFIE

Bulharská národní banka chce přísnější podmínky pro úvěry, připravuje se na vstup do eurozóny. Na základě ekonomických výsledků letošního prvního čtvrtletí bude možná nutné zpřísnit podmínky pro poskytování půjček pro domácnosti, uvedl v neděli guvernér Bulharské národní banky (BNB) Dimitar Radev. Bulharsko se snaží omezit inflaci, která je nyní 1,5 % nad průměrem eurozóny, aby splnila poslední zbývající podmínku pro vstup do eurozóny v roce 2025.

Před několika dny BNB zveřejnila údaje o úvěrech na bydlení v roce 2023, které ukazují prudký nárůst úvěrů o 20,5 % během jednoho roku. Finanční experti varovali, že vysoký růst úvěrů by mohl být novým zdrojem inflace. Šéf centrální banky Radev naznačil, že se zvažují opatření na jejich omezení, jako je například omezení maximální výše úvěru a přísnější limit pro poměr osobního příjmu k výši úvěru. (Krassen Nikolov | Euractiv.bg)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář