Ukrajina odhalila korupční skandál s nákupem zbraní v přepočtu za 912 milionů korun

Přidat na Seznam.cz

Ukrajina – Ukrajinská bezpečnostní služba SBU v sobotu oznámila odhalení korupce při nákupu armádních zbraní za téměř 1,5 miliardy hřiven (912 milionů korun). Do incidentu byli zapojeni současní i bývají vysocí úředníci ministerstva obrany a šéfové přidružených společností, píšou deníky Kyiv Post a The Guardian.

V srpnu 2022 došlo k podpisu smlouvy na nákup 100 000 minometných granátů od dodavatele Lvov Arsenal, poté ministerstvo obrany převedlo celou částku uvedenou v podepsaném dokumentu na účty společnosti, píše deník Kyiv Post. Finanční prostředky byly zaslány komerčnímu subjektu, který měl munici dodat. Podle SBU však nedošlo k dodání jediného granátu.

Zatčeni byli dva vysocí úředníci ministerstva obrany, kteří se spolčili s generálním ředitelem málo známé zbrojařské firmy Lvov Arsenal. Kromě nich byli zadrženi i zaměstnanec a komplic, celkem tak šlo o 5 zapojených osob, informuje deník The Guardian. Jeden z podezřelých chtěl uprchnout za hranice Ukrajiny, ale byl zadržen a v současnosti je ve vazbě. Všem hrozí až 12 let za mřížemi. Podle informací deníku Kyiv Post ukrajinský generální prokurátor uvedl, že byly ukradené finanční prostředky zabaveny a budou vráceny do rozpočtu na obranu.

Omezení korupce jako podmínka pro vstup do EU

Tato korupční kauza nevrhá na Ukrajinu dobré světlo, zvláště v době, kdy se snaží prezentovat argumenty pro vstup do EU a NATO. Právě omezení korupce je jednou z podmínek, kterou Evropská unie stanovila Ukrajině v úsilí o členství. Podle serveru US News byl loni v září odvolán ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov kvůli korupčním kauzám. Nebyl přímo obviněn ze zapojení do korupce, avšak armáda pod jeho velením byla zapletena do několika případů zpronevěry. V prvním případě šlo o zásobování vojáků potravinami, ve druhém o obstarávání vojenských oděvů.

Zdroj: Kyiv Post, The Guardian, US News