Hlavní obsah
Umění a zábava

Děti v restauraci - Etiketa pro majitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Šik/AI Bing

Děti v restauraci

Už nějakou dobu hýbe Českou republikou další závažný problém. Společnost je opět rozdělena. Co se s tím dá dělat? Jakými pravidly by se měli řídit podnikatelé, matky a děti?

Článek

Jak poznamenal jeden z odborníků na kulinářství: dětí je jako smetí a restaurace jsou zase v maléru. Poté, co s jejich existencí zatřásl covid a vysoké ceny energií, přišel další drtivý úder. Děti vtrhly do kaváren a hospod s nebývalou razancí a zaplavily je jako obří vlna tsunami pláže v Karibiku.

V této nelehké situaci se ukazuje, že stát není schopen přijmout zákon s jasně stanovenými normami. Jako obvykle situaci nezvládli čelní představitelé státu. Je proto nezbytné vytvořit soubor pravidel, která upraví chování všech zúčastněných stran. Podnikatelé, hosté, personál, matky i děti by se měli řídit etiketou. Bohužel zásady stanovené Guthem Jarkovským a Ladislavem Špačkem patří do jiných časů a modernímu světu nestačí.

Dnes desatero pravidel pro majitele hospod, restaurací, kaváren a bister:

1. Podnikatelský záměr by měl vždy směřovat na vámi zvolenou cílovou skupinu. Pokud se už rozhodnete pro favority dobrého piva, příznivce fotbalu či seniory anebo chcete vařit pouze meníčka, nezapomínejte na děti s matkami.

2. Vaše hospoda musí mít odpovídající výzdobu. Když budete třeba zaměřeni na hokej a stěny hospody vyzdobíte klubovými vlajkami, zřetelně mezi ně umístěte obrázky se sluníčkem a krtečkem.

3. V případě přenosů hokejových a fotbalových zápasů na televizních obrazovkách nezapomeňte sportovní klání vyváženě přerušovat vysíláním pro děti z Déčka nebo Jim Jamu.

4. Majitelé kočičí kavárny: vy počítejte se ztrátami. Mějte ve skladu připravena v klecích alespoň dvě další zvířátka, abyste jimi mohli bezodkladně nahradit ta padlá.

5. Do benefitů pro zaměstnance zařaďte antišoková školení, bojové tréninky Krav Maga a meditační cvičení. V případě jejich psychického nebo fyzického zhroucení pro ně zajistěte odpovídající zdravotní péči.

6. Pro případy přebalení batolete na jídelním stole si pro hosty na baru připravte respirátory špičkové kvality. Na škodu nejsou ani papírové blicí pytlíky.

7. Nebylo by špatné, aby dětský koutek zabíral alespoň polovinu plochy restaurace. K dispozici by malým ratolestem mohla být skluzavka, průlezka, houpačka, pískoviště, bazének, pistolky na vodu nebo kuličky a pro starší míče pro kolektivní hry a rachejtle. Do každého koutu restaurace je vhodné umístit nápadité skrýše, v kterých si budou hrát děti s hosty a personálem na schovávanou.

8. Mějte vždy nasmaženo dostatečné množství hranolek a nakoupenu tatarskou omáčku či kečup, ať děti nezaskočíte, když dojdou. To se týká také kávy a pohárů s bio nekalorickou zmrzlinou a šlehačkou pro matky.

9. Pokud se některá z matek ve vašem zařízení rozhodne nakojit své miminko, rozmístěte kolem místa, které si vybere, několik židlí pro hosty restaurace. Věřte, že nechtějí aby jim unikl nezapomenutelný zážitek. Pro ty, kteří si zapomenou brýle doma si nachystejte náhradní.

10. Řady svých zaměstnanců rozšiřte o antikonfliktního mediátora, animátora, předčítače pohádek pro děti a erotických povídek pro matky, bio kuchaře, zdravotníka se zkušenostmi z válečné zóny, dále uklízeče-specialistu s praxí v jaderné elektrárně a dvoučlennou ostrahu s pepřovým sprejem a zbraní minimální ráže 45. 
Dále rozšiřte svou nabídku služeb o následující profese: IT specialista pro zajištění hladkého průběhu běhu počítačových her na mobilech, pohotovostní dětský lékař a gynekolog, psycholog, učitel, vychovatel, kadeřník, pedikér, striptér, masér a osobní sluha pro matky-štamgastky.

Úspěšné podnikání s bohatými zážitky!!!

Poznámka autora: Cílem textu není nikoho urážet nebo zesměšňovat či poučovat, jen ukázat, jak jedna strana vnímá druhou. Děti nejsou obtížný hmyz, matky neschopné kozy, podnikatelé omezení diktátoři, hosté netolerantní chudáci a zaměstnanci bezbranné oběti. Konflikty lze vyřešit pouze tolerancí a vzájemným respektem se špetkou empatie.

Psáno pro iDNES.cz v roce 2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz