Odborníci následně zjistili, že byla zhotovena v roce 1513 admirálem tureckého námořnictva, geologem a kartografem Ahmedem Muhiddin Pirim, známým jako Piri Reis. V ručně psané poznámce tvrdil, že k jejímu sestavení použil 20 zdrojů, včetně osmi ptolemaiovských, čtyř portugalských a jedné arabské mapy. Zároveň se inspiroval také dílem Kryštofa Kolumba

Piriho nákres patří mezi tzv. portolánové neboli přístavní mapy. Jejich hlavním účelem je určovat kurz z jednoho přístavu do druhého pomocí loxodromů, křivek, které protínají všechny poledníky pod stejným úhlem.

Mapa i umělecké dílo

Z mapy se do dnešních dnů dochovala pouze její třetina. Na pergamenu o rozměrech 87 cm × 63 cm je zobrazena část Atlantského oceánu s pobřežím Evropy, Afriky a Jižní Ameriky. Jsou na ní zakresleny také ostrovy, řeky, pohoří, suché pláně a prvky vnitrozemí. Mezi nejzajímavější však patří desítky obrázků a jejich popisy.

Zdroj: Youtube

Například na její západní straně jsou různé příšery známé ze středověkých bestiářů. Mezi horami v Jižní Americe je zobrazen bezhlavý muž a opice s jablkem, muž se psí tváří, bonnacon neboli býk s dovnitř zahnutými rohy a koňskou hřívou či legendární shadhavar, pyšnící se jedním rohem s 42 větvemi, které během větrného počasí vydávají zvuk.

Záhadná země

Mapa je podle odborníků překvapivě přesná. Až na pár špatně umístěných ostrovů v Karibiku dokonale kopíruje hranice pobřeží. Zároveň zobrazuje kontinent, jenž by na ní vůbec neměl být. Oficiálně byl totiž objeven až v roce 1820, tedy o 307 let později. Dokážete uhodnout, o jakou zemi se jedná?

Jde o Antarktidu, která je navíc bez ledu. Díky tomu se Piriho mapa stala předmětem legend a spekulací. Pro některé badatele je důkazem, že se mořeplavec při tvorbě inspiroval nákresy vyspělé ztracené civilizace nebo, že komunikoval s mimozemšťany, již naši planetu zkoumali z vesmíru.

Objevily se ale také návrhy, že pevnina není mrazivým kontinentem, ale hypotetickou zemí Terra Australis, jež se na mapách zakreslovala mezi 15. a 18. stoletím. Její existence nebyla založena na průzkumu, ale na myšlence, že množství světadílů na severní polokouli musí být vyváženo jinými na jižní. Proč ale bájnou krajinu Piri Reis nepojmenoval, jak bylo tehdy zvykem, je ale záhadou.

Zdroje: www.ancient-origins.net, www.en.wikipedia.org, www.iflscience.com