JIŽNÍ ČECHY: Pozvánka na výstavu

JIŽNÍ ČECHY: Pozvánka na výstavu

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

TATRA – nákladní i osobní automobily na plakátech a v prospektech, 1945 – 2024

9. 2. – 12. 5. 2024

Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 8. února 2024 od 16:00 hodin
Historická budova Jihočeského muzea v Českých Budějovicích (Dukelská 1, 370 01 České Budějovice)

Výstava prezentuje část sbírek milevského publicisty a sběratele Martina Kupce zaměřenou na nákladní a osobní vozy značky Tatra. Na originálních plakátech a prospektech představuje vývoj propagace a reklamní grafiky této slavné automobilové značky.

Tatra se řadí mezi nejstarší automobilky světa. Reklama ji provázela po celou dobu její existence a snažila se vyzdvihnout přednosti nabízených modelů. Vedle reklamy na samotné vozy jsou do výstavy zařazeny i plakáty a prospekty na známou rallye Paříž – Dakar nebo na expedici Tatra kolem světa 1987 – 1990, ale i reklama na různé k Tatře dodávané nástavby od jiných výrobců.

Výstavu doplňuje nová kniha Martina Kupce „Tatra – osobní automobily na plakátech a v prospektech, 1945 – 1999“, kterou je možno zakoupit na recepci muzea. Publikace je určena pro příznivce osobních vozů této naší slavné automobilové značky a vznikla ve spolupráci s Tatra Trucks, a.s. a skupinou CSG.

Limuzíny značky Tatra, vyráběné mezi léty 1945 až 1999, měly zvláštní osud. Přestože se vždy jednalo o elegantní automobily s unikátní technickou koncepcí, nesly si s sebou jisté stigma. Tím bylo jejich téměř výhradní určení pro úzce vybraný okruh zejména politických prominentů té doby.

I když tyto vozy nebyly primárně prodávány na běžném trhu, byla jejich tištěná propagace ve formě prospektů i plakátů poměrně rozsáhlá. Vzniklo tak mnoho unikátních materiálů pro tuzemské odběratele i zahraniční zákazníky. A téměř všechny se poprvé podařilo soustředit právě v této knize. Novinkou v publikaci je tentokrát celkem 21 kreseb zejména vozů, od výtvarníka Jana Hlavína, které uvádějí jednotlivé kapitoly a výtvarně knihu obohacují.

 

JIHOČESKÉ MUZEUM V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

 

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře