V Nové Lhotě opravili starou kamennou stodolu. Otevřou v ní muzeum lidové kultury

29. leden 2024 12:00

Kamenná stodola z konce 18. století stojí v Nové Lhotě na Veselsku kousek od kostela. Je nenápadná, takže o to větší překvapení čeká návštěvníka při pohledu dovnitř. Vedení radnice totiž hospodářskou budovu v roce 2018 koupilo a loni v prosinci skončila její rekonstrukce. Brzy v ní obec otevře muzeum lidové kultury.

„Tato stodola patřila rodině Sobkových. Jinak každý dům v té řadové zástavbě měl dvůr, stodolu na všechno to nářadí, pak humno a políčko. Takže ona je tady výjimečně jako pozůstatek té původní zástavby, ale velice dobře situovaná,“ popisuje nezávislý starosta Nové Lhoty Antonín Okénka. Místní truhlář vyrobil do stodoly veškerý nábytek.

„Primárně bude stavba fungovat jako muzeum lidové kultury. Vlastně bude to dokumentovat to, jak tady lidi dřív žili, jak se živili a všechny ty artefakty nám věnovali většinou staří občané, když někdo zemřel. Máme tady třeba staré tašky, síta na mouku,“ říká Jana Okénková.

V Nové Lhotě na Veselsku vzniklo ze staré stodoly muzeum

„Jsou to dnes už spíš jenom takové artefakty, které chceme ukázat mladé generaci, jak to ti dříve narození používali v domácnosti nebo na políčku,“ vysvětluje starosta a Jana Okénková doplňuje: „Jinak tady ještě aktivně využíváme staré kroje – původní horňácké.“

Vůbec poprvé se lidé do stodoly podívají za dva týdny, a to při fašankové obchůzce obcí. Jednou ze zastávek průvodu masek a cimbálové muziky bude totiž právě toto místo.

V Nové Lhotě na Veselsku vzniklo ze staré stodoly muzeum
Spustit audio