Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kdo přežije a kdo ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Skutečné příběhy, které se staly. Někdo přežil a někdo ne. Jaké schopnosti jsou rozhodující?

Článek

Laurence Gonzales napsal knihu, kterou lze nazvat příručkou pro přežití. Jak ve velkoměstě, tak na horské túře. Příběhy, které se skutečně staly. Zázračná přežití a náhlá úmrtí.

Ohýbání mapy

Je to kapitola, kterou každý z nás alespoň v náznaku už zažil.

Proč člověk zabloudí. Protože se na krajinu kolem sebe dívá tak, jak ji vidět v tu chvíli chce, a ne jak skutečně vypadá.

Třídenní pochod na ryby ve Skalistých horách.

Dva kamarádi, jeden z nich hasič Killip. Ačkoli zkušený člověk, na této výpravě se ukázal být slabším článkem. A to si prošel v armádě i tréninkem přežití v extrémních podmínkách.

Zpočátku šli oba kamarádi spolu, měli jasný cíl v horách, kde budou ten den nocovat. Killip byl ale pomalejší a rychlejší kamarád ztratil trpělivost, nechtěl na Killipa pořád čekat.

A jelikož cíl byl jasně daný navrhl, že každý půjde svým tempem a večer se sejdou u jezera na místě noclehu. A zmizel Killipovi v dáli.

Stalo se to, co se běžně stává, Killip ztratil cestu, spletl si cestu, šlapal na horu, ale na jinou, než měl. Do jisté doby si toho nevšiml. Pak přišel rozhodující a zlomový okamžik.

Ne na túře, ale v jeho hlavě.

Všiml si, že krajina okolo vypadá jinak, než by asi měla, a docházelo mu, že je na špatné cestě. A v tu chvíli ohnul mapu.

Ohýbání mapy je myšlenková chyba. Je to obrazně řečeno.

Místo toho, aby si přiznal, že jde špatnou cestou, a vrátil se, tak sám sebe přesvědčil, že ta hora je vlastně ta správná a že se blíží k jezeru, kde na něj čeká voda /měl velkou žízeň/ a nocleh s kamarádem /už byl velmi unavený a toužil po odpočinku/. A tak dále. Zarybaří si, bude to fajn výlet.

Taky mu v hlavě hlodala myšlenka, že přece tomu druhému nepokazí výlet svým návratem. A kdoví jestli taky ne troška ješitnosti, že to přece dá.

Ale nedal.

Následovalo vyčerpání, bouřka, napadení medvědem, úraz, prochladnutí a boj o holý život.

Ve velmi nehostinném kraji.

Měl štěstí. Přežil. Ale jen tak tak.

První den sebevědomý sportovec plný sil, třetí den troska na pokraji života a smrti.

A přitom stačilo jen málo. Ve chvíli, kdy si uvědomil, že jde špatnou cestou, se prostě vrátit zpět.

Na takový příběh nejsou potřeba Skalisté hory, ale stačí třeba i ty hory, které máme nejblíž svému bydlišti.

Přiznejme si, kdo z nás to taky tak trošku už nezažil. Jdu někam, nějak se mi to nezdá, ale přece to tu někde musí být......

Kniha Laurence Gonzalese Umění přežít obsahuje i mnohem drsnější příběhy. Někdy přežije ten, od koho se to vůbec nečeká, a naopak pohoří superman.

Mám za to, že by si tu knihu mohl přečíst každý. I  zálesák, i člověk, který z velkoměsta nevytáhne paty. Způsob uvažování nás může zachránit na špatné cestě jak v horách, tak v zaměstnání či v rodině.

Nenajdete zde návod, jak si postavit přístřešek nebo založit oheň. Najdete zde příběhy, které se staly na souši i na vodě. A z nich plynoucí poučení, rady, jak se do průšvihu vůbec nedostat, a pokud už v něm jste, tak jak vybruslit se zdravou kůží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz