Samoživitelce někdy schází peníze na jídlo i léky. Ve Vimperku lidem v nouzi nákup zaplatí město

29. leden 2024 11:51

Léky pro děti, potraviny i školní potřeby. Na pomoc obyvatelům v nouzi vyčlenilo letos město Vimperk 150 tisíc korun. Pracovnice úřadu osobně pořizují to, co daný klient nejvíc potřebuje. Někdy vyráží na nákupy přímo s klienty, naposledy třeba s maminkou Andreou Jirouškovou, která se sama stará o dva syny.

„Většinu nákupů zajišťujeme za klienty my, ve výjimečných případech je bereme do obchodu a nakupujeme s nimi. Pořizujeme hlavně potraviny, ale třeba i hygienické potřeby. Máme maminky, které nemají finanční prostředky ani na dětské pleny, dokupovali jsme i kojenecká mléka,“ popisuje Michaela Cwienczeková z odboru sociálních věcí a zdravotnictví vimperského úřadu.

Nákup pracovnice obvykle odvezou na úřad, tam věci přerozdělí a dají klientům vědět, že si mohou vyzvednout připravenou potravinou pomoc.

Moc vděčná je za to podle svých slov například Andrea Jiroušková, samoživitelka se dvěma syny. „Tady prostě opravdu pomáhají, není to jen tak do větru. Já jsem pracovala v lukrativní firmě v Německu jako systémová elektronička, dělala jsem rozvaděče, ale v době covidu jsem o práci přišla. Teď pracovat nemůžu, když mám malé děti, a ani nevím, co budu dělat v budoucnu, protože kdo zaměstná maminku samoživitelku,“ vypráví.

Čtěte také

Někdy jí schází peníze třeba i na léky. „Na podzim syn onemocněl a já neměla sirup na horečku. Poprosila jsem a oni mi nakoupili nejen potraviny, ale právě i ten sirup pro syna. Je to smutné, ale jako matka samoživitelka se dvěma dětmi kolikrát prostě nemám ani hloupých padesát korun,“ přiznává.

V roce 2022 měli úředníci ve Vimperku na nákupy pro potřebné k dispozici prvních 50 tisíc korun. „To se vyčerpalo za pět měsíců, tak jsme přisypali dalších padesát tisíc. Je to velká služba a velká pomoc pro lidi v nouzi. Nejedná se jen o potraviny, ale nakoupili jsme také léky a pro jednoho tatínka samoživitele i oblečení, když děti nastupovaly do školky,“ říká starostka Vimperka Jaroslava Martanová.

Letos zastupitelé města Vimperk na potravinovou pomoc vyčlenili 150 tisíc korun.

Spustit audio

Související