Jak vybrat krabičkovou dietu: Na co se zaměřit a kde hledat potřebné informace?

Dělá vám problém zajistit si vyvážený a pestrý jídelníček? Chybí vám čas a nebaví vás jíst pořád stejná jídla? Jíte často v restauracích a fast foodech, protože vás doma vítá prázdná lednice? Necítíte se zdravotně dobře, a proto se vám nechce vařit? Důvodů, proč vyzkoušet zdravou krabičkovou dietu, je spousta. Zjistěte, jak poznat tu kvalitní.

Kde hledat informace o krabičkových dietách

To základní najdete na webových stránkách jednotlivých krabičkových diet. O kvalitě poskytovaných služeb může částečně vypovídat už jejich vzhled. Kvalitní poskytovatelé dbají, aby jejich stránky byly jednoduché a přehledné a zákazníkům poskytovaly co nejvíce informací.

Na stránkách krabičkové diety byste měli najít:

  • kdo za krabičkovou dietou stojí (poskytovatel, specialisté na výživu, kuchaři a další),
  • veškeré kontakty (na provozovnu, zákaznický servis, rozvoz a řidiče apod.), 
  • lokality, kde jídlo rozvážejí, 
  • přehled programů, které nabízí a kdo je sestavuje (ideálně odborník na výživu),
  • podrobnosti o jídelních plánech (obsah živin, energetická hodnota, složení…),
  • kde jídlo připravují a kdo jej připravuje,
  • jaké způsoby přípravy používají (vaření, dušení versus smažení), 
  • odkud objednávají suroviny,
  • jak je jídlo balené,
  • způsob objednávání, ale i zrušení rozvozu,
  • možnosti dopravy a předání,
  • možnosti komunikace,
  • kompletní ceník všech služeb včetně způsobu placení. 

Spoustu zásadních faktorů odhalíte až při odběru krabiček

Třeba: zda je dovezené jídlo čerstvé, jestli vám chutná, zda jsou porce dostatečně velké a nejste mezi jednotlivými chody hladoví. Případně, zda je pokrm dobře zabalený a obsah krabičky vám při přenosu nevyteče do tašky. Může vás stát dost peněz, než se trefíte tu pravou krabičkovou dietu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Výhody a nevýhody krabičkové diety: Vyplatí se?

Pátrejte ještě před první objednávkou

Naštěstí existují možnosti, jak se dopátrat dalších informací a kvalitu krabičkové diety ověřit ještě před první objednávkou. Užitečné mohou být recenze běžných uživatelů, kteří krabičky odebírají či odebírali. Zde je důležité dávat pozor, aby nešlo o recenze na objednávku, které produkt pouze vychvalují.

Objektivnější informace nabízí profesionálně zpracované recenze webů o zdravé výživě a zdravém životním stylu (jako jsme my), které krabičkové diety zkouší a hodnotí pro své čtenáře, aby jim výběr maximálně ulehčili a ušetřili peníze za nekvalitní krabičky a služby. 

V potaz berte i fakt, že některé hodnotící parametry jsou univerzální, jiné více individuální. Ani obecně dobře hodnocená krabičková dieta nemusí vyhovovat všem.

Seznam parametrů důležitých pro výběr krabičkové diety

Ať už dáte čistě na svůj úsudek, doporučení známých nebo si při rozhodování pomůžete pročítáním recenzí a zkušeností na diskusních fórech, je dobré znát všechna kritéria, která při výběru dobré krabičkové diety hrají roli. 

Nejde jen o konkrétního poskytovatele a jeho služby, ale také vaše osobní stravovací návyky, chuťové preference a cíle, jichž byste chtěli s pomocí krabičkové diety dosáhnout. 

Mezi hodnotící parametry patří:

  • Očekávání, cíle, účel
  • Běžný stravovací styl
  • Energetický příjem (energetické varianty)
  • Délka a rozsah programu (pracovní dny nebo i víkendy a svátky)
  • Počet chodů na den
  • Počet stravovacích programů
  • Kdo sestavuje jídelní plán
  • Pestrost jídelníčku 
  • Kvalita surovin a celých jídel, chutnost
  • Způsoby přípravy
  • Nutriční vyváženost a velikosti porcí
  • Informace o pokrmech (nutriční hodnoty, složení, informace na webu)
  • Další podpůrné služby (třeba výživové poradenství)
  • Přerušení, zrušení, způsob vrácení peněz
  • Cena, slevy
  • Balení
  • Trvanlivost
  • Doprava
  • Objednávka na zkoušku
  • Zákaznická podpora
  • Recenze

Pro koho je krabičková dieta určená (očekávání a cíle)

Pokud vás myšlenka krabičkové diety zaujala, nejprve si odpovězte na otázku „proč“. Co od ní čekáte? Důvody, proč lidé této služby využívají, jsou různé. Většina chce především ušetřit čas, nebaví je nakupovat a ani vařit. 

  • Někomu může přípravu jídla komplikovat horší zdraví či potíže s pohybovým aparátem. 
  • Další touží jíst zdravěji a pravidelně, ale netuší, jak si takový jídelníček naplánovat. 
  • Jiní zákazníci si chtějí udržovat váhu, zhubnout nebo naopak přibrat nebo nabrat svalovou hmotu.
  • Krabičky využívají i sportovci usilující o zlepšení kondice, sportovní výkonnosti a regenerace.
krabičková dieta

Běžný stravovací styl

Jak vypadá váš standardní jídelníček? Jíte všechno bez omezení nebo musíte dodržovat dietní restrikce, případně z různých důvodů odmítáte jíst některé živiny či suroviny? Ne všichni poskytovatelé nabízí speciální menu pro vegetariány a vegany, nebo pro osoby, které nesmí jíst lepek či laktózu, vyhýbají se sacharidům a podobně. 

Výběr dovozců se s každým omezením značně zužuje. Hledejte službu, jejíž nabídka vyhovuje právě vašim stravovacím preferencím a dietním omezením. 

Kalorický příjem (nabídky variant z hlediska energetického příjmu)

V ideálním případě byste měli znát svůj bazální metabolismus a z něj odvozený denní energetický příjem, který odpovídá vašemu životnímu stylu (sedavý, průměrně aktivní, fyzicky náročný, sportovci…).

Spočítejte si, kolik energie denně byste správně měli přijmout z jídla, aby to splnilo vaše cíle, a najděte si dodavatele krabičkové diety, který nabízí stravovací program s odpovídající energetickou hodnotou. Tu u jednotlivých menu uvádí všichni dodavatelé.

Délka stravovacího programu

Zvažte, v jakém rozsahu chcete krabičkovou dietu využívat. Máte zájem tyto služby využívat pouze krátkodobě (např. týden či dva z důvodu nemoci nebo úrazu) nebo dlouhodobě (na měsíc i déle)? Jde vám pouze o jídlo během pracovního týdne, nebo byste rádi obdrželi krabičky s jídlem i přes víkend

Někteří lidé mívají specifičtější požadavky a jídlo si chtějí objednávat pouze na konkrétní dny v týdnu nebo jen na část dne (např. všechny chody bez večeře). Pokud mezi takové zákazníky patříte, hledejte společnosti, které nabízí flexibilitu a podobným přáním zákazníků ochotně vychází vstříc.

Počet chodů za den

Rozdíly mezi krabičkovými dietami dále spočívají v počtu chodů, které obdržíte v rámci jednoho dne. Některé nabízí tři hlavní chody (snídaně, oběd a večeře), jiné zajišťují i svačiny, tedy celkem čtyři až pět denních chodů

Zajímejte se také, zda dodavatel nabízí fixní počet chodů. Lepší je, pokud si můžete množství vybrat dle svých stravovacích zvyklostí. Nabízí-li až 5 jídel denně, jestli si můžete objednat jen tři z nich. Flexibilita je zde opět velkou výhodou.

Počet stravovacích programů

Krabičkové diety nabízí různé počty stravovacích programů. Bývají zaměřené na jinou kategorii zákazníků dle hlavního cíle (např. hubnutí, udržování váhy, pro sportovce, pro vegetariány, keto diety a další). 

Rozmanitější a širší výběr meníček je vždy výhodnější. Nejdůležitější nicméně je, aby poskytovatel dokázal zachovat vysokou kvalitu. Narazit můžete na dva až tři jídelní programy, ale i více než deset.

Kdo jídelní programy vytváří

Stravovací programy by měl vždy připravoval odborník na výživu, ideálně nutriční terapeut či specialista. Tedy lidé s vysokoškolským vzděláním v oboru výživy člověka. Měli by dbát na to, aby byly všechny plány a pokrmy vyvážené z pohledu obsahu živin (sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerály, vláknina), měly dostatečnou energetickou hodnotu a byly rozmanité (časté obměňování surovin a receptů). 

V ideálním případě by měl nutriční terapeut/specialista dohlížet na finální produkty.

Pestrost jídelníčku a obměňování jídel

Krabičkové diety si lidé volí často proto, aby se nemuseli zabývat plánováním, nevařili si dokola ta samá jídla a měli jídelníček příjemně pestrý. Podívejte se na webové stránky a projeďte si menu. Zveřejňují menu na týden, dva či celý měsíc dopředu?

Zajímejte se o to, jak často se menu mění a zda se některá jídla neopakují příliš často. Sledujte, jestli používají různé suroviny včetně těch méně tradičních (různé druhy příloh, luštěnin, zeleniny, ovoce, mas apod.) i jaká jídla v rámci světových kuchyní se v nabídce objevují.

Preferujte krabičkové diety s rozmanitou a pravidelně obměňovanou nabídkou

Kromě toho, že vás takový stravovací režim nezačne nudit, budete mít jistotu, že svému tělu dodáváte široké spektrum živin, což přirozeně prospívá i vašemu zdraví.

Kvalita surovin a jídel

Zajímejte se o zdroj a původ surovin. Jejich kvalita významně ovlivňuje chuť jídla, jeho nutriční hodnotu a přínos pro vaše zdraví. Vyberte si krabičkovou dietu, jejíž dovozce klade důraz na použití vždy čerstvých a co nejméně zpracovaných surovin a minimum průmyslově zpracovaných potravin.

Výhoda je, když poskytovatel seznam svých dodavatelů uvádí přímo na webových stránkách nebo vám je na základě dotazu ochotně sdělí. To ale není běžné. Někteří poskytovatelé využívají nabídky místních zemědělců, farmářů, pěstitelů, pekařů i dalších výrobců. Je-li to pro vás důležitá informace, ptejte se.

Způsoby přípravy

Vedle kvality vstupních surovin finální produkt ovlivňuje způsob přípravy jídla. Prezentuje-li se společnost jako dodavatel zdravé krabičkové diety, měla by dávat přednost zdravějším postupům a metodám, mezi něž patří vaření, dušení, příprava na páře, pečení, a ty méně zdravé, jako je grilování a smažení, využívat jen občas za účelem zpestření jídelníčku.

Způsoby přípravy poskytovatelé na svých stránkách běžně neuvádí. Můžete je kontaktovat a zeptat se na vše, co vás zajímá. Tyto informace najdete také v našich recenzích, kde za vás krabičkové diety zkoušíme na vlastní kůži.

Možnost nahrazení jídel či jednotlivých surovin

O kvalitě služeb dovozce vypovídají i relativní drobnosti. Spousta zákazníků uvítá možnost výměny jedné suroviny za jinou, ať už z důvodu omezení (vegetariáni, vegani), potravinových alergií a intolerancí (celiaci, laktóza) nebo protože jim jenom některá nechutná. 

Zahrnout sem můžete rovněž způsob, jakým poskytovatel podává informace o obsahu alergenů v jídlech a dalších látkách, které lidé sledují nejčastěji, a přizpůsobuje tomu jídelní plány. Vyberte si službu, která je ochotná jídelníček přizpůsobit vašim osobním preferencím a vyhovuje co nejvíce vašim potřebám.

Nutriční vyváženost a velikosti porcí

Aby byla krabičková dieta opravdu přínosná a splnila svůj účel, měl by být každý jídelní plán vyvážený a jednotlivé chody obsahovat správný poměr a zdroj živin. To totiž bývá hlavní problém, se kterým se lidé potýkají. Neumí si jídelníček naplánovat a sestavit. Týká se to i velikosti porcí. Mnohdy se lidé přejídají, ale myslí si, že jí akorát. Neobvyklé ale nejsou ani příliš malé porce. 

Neznalost a nezkušenost zákazníků řeší nutriční specialisté, kteří stravovací plány připravují. Starají se nejen o složení, ale také o vhodnou velikost porcí pro různé skupiny lidí. Pokud je toto pro vás důležité kritérium, protože se například snažíte o redukci váhy, hledejte službu nabízející přímo redukční jídelní plány.

redukční jídelní plán

Kompletní informace o pokrmech (nutriční hodnoty a složení)

Primárním cílem dobré krabičkové diety by mělo být poskytovat výživná jídla s vyváženým poměrem živin (bílkovin, sacharidů, tuků, vitaminů, minerálů, stopových prvků a dalších). 

Pozornost věnujte informacím, které poskytovatel o jednotlivých jídlech uvádí a kde je najdete. Důležité informace by měly být uvedeny v rámci každého jídla na webových stránkách, tak i na obalu každé krabičky. Získáte díky tomu jistotu, že jídlo vyhovuje vašim cílům i dietním požadavkům.

Znát byste měli skladbu jídelníčku (názvy receptů, použité suroviny atd.) a nutriční hodnoty (energetická hodnota jídla, složení z pohledu makroživin a důležitých mikroživin), případně obsah alergenů, které se v pokrmech mohou vyskytovat. 

Možnosti přerušení a zrušení rozvozu

Připravte se dopředu na situace, kdy se rozhodnete dovoz krabiček přerušit či úplně zrušit. Vaše životní potřeby a plány se mohou kdykoliv změnit, vyplatí se najít službu s flexibilními storno podmínkami. 

Před první objednávkou se zajímejte o to, jak přesně zrušení nebo přerušení služby probíhá. Jak dlouho dopředu a jakým způsobem musíte svůj úmysl oznámit, zda můžete některé dny jenom odhlásit a zda vám v případě úplného zrušení vrátí peníze či jak jinak naloží s nevyčerpanou částkou.

Cena a slevy

Pečlivě si přečtěte, co vše je v ceně zahrnuto, zda vedle přípravy jídla zahrnuje také dopravu. Ta totiž může být uvedena zvlášť, pokud firma nabízí několik způsobů převzetí. Vyhodnoťte náklady a důkladně zvažte, zda kvalita služeb a jídel uvedené ceně odpovídá.

Většina poskytovatelů nabízí různé slevy. Třeba v případě objednávky na delší období (30 dní a déle) nebo většího počtu balíčků na stejnou adresu (pár, rodina, kolegové v práci). Někteří rovněž nabízí věrnostní program stálým zákazníkům. Informace byste měli najít na webu společnosti.

Balení

Roli hraje i samotný obal. Lepší jsou určitě ekologicky šetrnější varianty krabiček nebo alespoň nabídka na zpětný odběr se zajištěním recyklace, který však bývá za příplatek. 

Podstatná je i kvalita balení. Měli byste být schopni jídlo bez obav přenášet v batohu či tašce, aniž by hrozilo jeho vytečení. Důležitá je také informace, zda si můžete jídlo ohřát přímo v krabičce (obvykle stačí propíchnout vrchní fólii a vložit do mikrovlnky). Tyto informace často zjistíte až na základě osobní zkušenosti, nebo předem z našich recenzí. 

Trvanlivost jídel

Poměrně důležité jsou informace týkající se trvanlivosti a rychlosti spotřeby jídel. Zajímat by vás mělo, zda jsou jídla v krabičkách trvanlivá a jak dlouho, jestli je musíte sníst v daný den a poté jsou na vyhození, nebo vám vydrží v lednici do druhého dne i déle. Tyto informace se mohou u různých jídel lišit, proto by měly být uvedeny na obale každého jídla, aniž byste si je museli u poskytovatele zjišťovat sami.

Doprava

Dovozci krabičkové diety zpravidla působí ve větších městech a jejich blízkém okolí. V menších městech je nabídka výrazně slabší a ve vzdálenějších vesnicích nebývají krabičkové diety dostupné vůbec.

Co se týče dopravy, některé firmy nabízí pouze rozvoz na zadanou adresu, jiné umožňují i osobní převzetí na provozovně, ty větší mohou mít síť výdejních míst. Zajímat by vás ale měl i čas, kdy se krabičky zákazníkům rozváží. Čím delší toto okno je, tím můžete na jídlo déle čekat a budete tomu muset přizpůsobit celý den. Důležité také je, aby byla při rozvozu zachována kvalita jídel.

Obecně je lepší, když firma nabízí různé možnosti dodání a je flexibilní, co se týče volby dnů a časů doručení. Harmonogram doručování jídel by měl odpovídat vašim časovým možnostem. Zákazníci také oceňují SMS zprávy s oznámením, že je jídlo připraveno k vyzvednutí, bude během několika minut doručeno nebo se již nachází na domluveném místě.

Objednávka na zkoušku

Pokud s krabičkovou dietou nemáte zkušenosti a chybí vám doporučení, je skvělé, můžete-li si ji vyzkoušet bez nutnosti objednávky na delší dobu. Někteří poskytovatelé nabízí zkušební období za výhodnější cenu. Během dvou tří dnů si otestujete, zda vám služba sedí a dovezená jídla odpovídají vašim chuťovým i nutričním očekáváním. Pak se teprve zavážete k objednávce na delší dobu.

Zákaznická podpora

U kvalitní krabičkové diety nechybí zákaznická linka, kde vám zodpoví veškeré vaše dotazy a pomohou vyřešit situace týkající se problémů se službou (např. nedodržování časového okna při rozvozu, poškozené balení, výměna surovin a další). 

Zajímejte se o to, jaké způsoby kontaktování nabízí (telefon, e-mail) i jak rychle na vaše dotazy reagují, případně jak ochotně se staví k řešení nepříjemných situací.

Další služby (možnost konzultace)

Kromě přípravy a rozvozu zdravého jídla mohou firmy nabízející krabičky zprostředkovat například individuální výživové poradenství, které pomůže lépe se orientovat v oblasti zdravého stravování, porozumět štítkům s nutričními hodnotami a další. Případně vám alespoň dokáží poradit s výběrem vhodného stravovací programu .

Recenze

Zajímejte se o zpětnou vazbu zákazníků, minulých i současných, zda byli spokojeni, co jim vyhovovalo a co naopak vadilo. Proč u diety zůstávají nebo přešli k jinému dovozci. Takto zjistíte spoustu informací, které vám pomohou vybrat si poskytovatele, který by vám mohl sedět. 

Hodnocení zákazníků můžete najít přímo na stránkách poskytovatelů, internetových diskusí a webů, které se věnují zdravému životnímu stylu. Do vyhledávače napište název dodavatele plus zkušenosti, názory, recenze a podobně.

Spoustu užitečných informací obsahují naše recenze, které najdete u nás v magazínu a na Krabickovediety.cz. Krabičkové diety pro nás testují a hodnotí přímo zkušení nutriční specialisté, tedy vysokoškolsky vzdělaní odborníci. Ověřují správnost uvedených údajů jako nutriční hodnoty, velikost a gramáž porcí, zajímají se o složení jídel, zda splňují pravidla zdravé výživy i vhodnost pro různé cíle (např. hubnutí, přibírání, udržování váhy).

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
RECENZE: Krabičková dieta Zdravé stravování očima nutriční terapeutky

Závěrečné shrnutí: Nabídku krabičkových diet zužuje lokalita a dietní omezení

Při výběru dobré krabičkové diety jsou rozhodující dva faktory: dostupnost a stravovací styl zahrnující různá dietní omezení. Platí, že čím více omezení ve volbě potravin a jídel máte, tím je výběr omezenější. V některých lokalitách služba dostupná není vůbec nebo je výběr malý. 

Krabičková dieta vyhovující všem neexistuje. S orientací v nabídce a výběrem správné krabičkové diety vám pomohou naše podrobné recenze, v nichž vyhodnocujeme všechna výše uvedená kritéria, abyste se v současné nabídce dokázali lépe zorientovat a neztráceli čas zkoušením krabiček, které za to nestojí. Nemluvě o finanční úspoře. 

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.