Sestavu Challengers uzavírá Korobov, Rameshbabu a dvojice českých hráčů

Zbývá zveřejnit čtyřlístek jmen, který uzavře desítku účastníků turnaje Challengers. Na Pražský festival zamíří Anton Korobov a Vaishali Rameshbabu. České barvy posílí Richard Stalmach a Štěpán Hrbek.

Anton Korobov, který aktuálně hraje Challengers ve slavném Wijku aan Zee, je čtyřnásobným ukrajinským šampionem. Korobov získal individuální zlatou medaili za svůj výkon na Mistrovství světa družstev v roce 2013, čímž přispěl k týmovému bronzu. V roce 2013 také vyhrál mistrovství Evropy v bleskovém šachu.

Jedinou ženou mezi muži bude indická šachistka Vaishali Rameshbabu, sestra Praggnanandhy. Vaishali se podařilo dosáhnout na dlouho vysněnou metu, když na úvod loňského roku splnila velmistrovskou normu. Stala se třetí ženou v Indii, která dosáhla titulu velmistra, navíc se společně s bratrem Praggnanandhou stali první bratrsko-sesterskou dvojicí s velmistrovským titulem. Jsou také vůbec prvním bratrsko-sesterským duem, které se kvalifikovalo do Turnaje kandidátů.

 

 

Českou republiku bude v turnaji Challengers zastupovat sedmnáctiletý Richard Stalmach, který se PICF účastní podruhé. Na minulém ročníku PICF skončil na 9. místě. Stalmach prožil v uplynulém roce úspěšný reprezentační křest. Byl součástí českého týmu, který dosáhl historického úspěchu na Mistrovství Evropy družstev, když vybojoval 5. příčku.

Dalším českým hráčem bude Štěpán Hrbek, mladý šachista, který letos oslaví 18. narozeniny sbíral zkušenosti například mistrovství světa juniorů 2023, kde obsadil 20. příčku.
Vítěz loňského Open turnaje Vojtěch Plát se po dohodě s pořadateli letošního turnaje nezúčastní.

Po třech letech se festival vrací do svého tradičního období na přelom února a března, konkrétně, 26. února – 7. března 2024, v prostorách Don Giovanni Hotel Prague. Registrace do Open turnaje a Ratingových turnajů je již v plném proudu.

 

CHALLENGERS

1 KOROBOV, ANTON (UKR) 2663
2 MISHRA, ABHIMANYU (USA) 2627
3 L’AMI, ERWIN (NED) 2627
4 SANTOS LATASA (ESP) 2615
5 RODSHTEIN, MAXIM (ISR) 2580
6 GUREL, EDIZ (TUR) 2560
7 VAISHALI RAMESHBABU (IND) 2481
8 STALMACH, RICHARD (CZE) 2433
9 HRBEK, STEPAN (CZE) 2426
10 FINEK, VACLAV (CZE) 2416

 

 

Petr Boleslav
Zdroj: Prague International Chess Festival