České sportovní legendy: Kvíz všeobecných znalostí o sportu v ČR

České sportovní legendy: Kvíz všeobecných znalostí o sportu v ČR

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Sport je všeobecně považovaný za bohulibé odvětví. Sportem se utužuje fyzická kondice a vlivem hormonů, které se při sportu vyplavují, působí blahodárně na psychiku.

Sport má mnoho podob. Můžeme sportovní disciplíny dělit na individuální a na skupinové. Mezi individuální můžeme zařadit například plavání, gymnastiku, atletiku, běh, běh na lyžích, skoky na lyžích, sjezd na lyžích, závody na snowboardu, hod oštěpem, vrh koulí, skok do dálky nebo skok do výšky nebo krasobruslení.

Ke skupinovým disciplínám je možné zařadit například fotbal, hokej, basketbal, volejbal nebo pólo. V kolektivním sportu spolu soupeří dvě skupiny hráčů. Klade se důraz na týmovou spolupráci. Když se děti věnují sportu, je to rozhodně bohulibá činnost. Učí se hrát fair play s dodržováním daných pravidel, cvičí si fyzickou odolnost, rozvíjí mezilidské vztahy. A také má sport prospěšné účinky na psychickou stránku jedince.

Významné osobnosti českého sportu

I když Česká republika rozlohou patří k menším státům, má mnoho významných osobností českého sportu. Jistě vám jsou známá jména jako je Věra Čáslavská, Emil Zátopek, Tomáš Berdych, Dominik Hašek nebo Tomáš Verner či Gabriela Soukalová, Petra Kvitová, Kateřina Neumannová nebo Roman Šebrle.

Jan Železný

Sportovec Jan Železný se momentálně věnuje činnosti trenéra. Vybojoval tři olympijské tituly a tři tituly mistra světa v hodu oštěpem. Víte, že v Jeně v roce 1996 hodil dosud platný světový rekord v hodu oštěpem 94,98 metru?

Štěpánka Hilgertová

Sportovkyně kanoistiky na divoké vodě. 1. místo vybojovala na Olympijských hrách v roce 1996 v Atlantě a v Sydney 2000 taktéž ve vodním slalomu. Víte, že již ve svých šestnácti letech jako Prošková zvítězila i mezi dospělými na českém mistrovství?

Reklama

Vyzkoušejte si své znalosti v oblasti sportu v následujícím kvízu.

Doufáme, že jste si s kvízem připomněli české úspěchy významných sportovců.

Reklama
Reklama