TuristickaMapa.cz - Výlety a nejkrásnější místa Česka



Zřícenina hradu Rýzmburk

foto: cz.depositphotos.com

233 z 1070 nejlépe hodnocených výletů v ČR

Hrad Osek, známý také jako hrad Rýzmburk, je zřícenina gotického hradu kousek od města Osek na Teplicku. Hrad Rýzmburk je oblíbeným místem výletníků a romantiků - svého času si místo oblíbil i básník Karel Hynek Mácha.

Facebook Twitter Seznam
Reklama

Další památky v Ústeckém kraji nebo zřícenina v Ústeckém kraji

Proč zrovna Rýzmburk?

Hrad Rýzmburk získal své jméno z německého Rieseburg, které v překladu znamená Obří hrad. Rýzmburk byl totiž hradem vskutku rozlehlým, dokonce jedním z nejmohutnějších v Podkrušnohoří.

Video: Hrad Osek - Rýzmburk @Pepa Hrabak

Z obřího hradu romantická zřícenina

Osecký hrad Rýzmburk vystavěli Hrabišici ve 13. století, pravděpodobně na popud krále Václava I. Rod Hrabišiců patřil tehdy k nejvýznamnějším v zemi, což také mnohé vypovídá i o hradu Rýzmburk. Jednalo se vskutku o kvalitní středověkou pevnost - stavba vznikla na dlouhém a úzkém skalnatém ostrohu, jenž byl ze dvou stran chráněn potokem. Odtud měl strážit důležitou obchodní cestu z Čech do Saska.

Poté, co rod Hrabišiců zchudl, vystřídalo se na hradě Rýzmburk několikero majitelů. Mezi nimi se objevil král Jiří z Poděbrad, Kaplířové ze Sulevic či Lobkovicové. A právě za pánů ze Sulevic hrad Rýzmburk na počátku 16. století zcela ztratil na významu. Ti se totiž rozhodli pro pohodlnější zámecké sídlo v nedalekém Duchcově a hrad nechali zcela opuštěn. Do dnešních dnů se dochovaly zbytky hradeb, zdí, sklepy a také masivní útočištná věž.

Kudy na hrad Rýzmburk

Zřícenina hradu Rýzmburk je přístupná z Oseka (kde se dá i zaparkovat) po červené a zelené turistické značce. Vede tudy také naučná stezka Přírodou a dějinami Oseku.

Zřícenina hradu Rýzmburk (Osek) je celoročně volně přístupná.

Náš tip na ubytování

Plánujete navštívit zříceninu hradu Rýzmburk? Co takhle prozkoumat i výlety v okolí? Pro tenhle případ pro vás máme pár tipů, kde se ubytovat:

Recenze

Zřícenina hradu Rýzmburk ještě nemá žádné hodnocení. Buď první a přidej ho

Přidat hodnocení nebo fotku

Akce a zážitky (ukázat všechny)

  • sobota
  • večer18 až 00 hod. 13°
  • neděle
  • odpoledne12 až 18 hod. 22°
  • pondělí
  • odpoledne12 až 18 hod. 22°

Detailní předpověď počasí

Doporučená délka návštěvy: 2 hodiny
(2 hodnocení) A jaké je tvé hodnocení?

Vstup:

volně přístupné
celoročně otevřeno
Reklama

Podobné výlety