Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Loňský rok potvrdil, že investice do podílových fondů mají smysl

Průměrná míra inflace v Česku činila za celý loňský rok 10,7 procenta. Některé investice přitom dokázaly porazit i tak vysokou inflaci. Podle Indexu podílových fondů skupiny Partners dosáhlo průměrné zhodnocení například korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v ČR 18 procent.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

To znamená, že prostřednictvím pasivního investování do podílových fondů investoři loni nejenom ochránili své úspory před inflací, ale i je o 7,3 procenta zhodnotili. To je jistě dobrá zpráva.

Na druhou stranu je třeba uvést, že investice do podílových fondů nemusí být každý rok jen zisková. Jsou roky, kdy podílové fondy skončí společně s finančními trhy v minusu. A právě proto odborníci doporučují, aby ti, kteří chtějí investovat do podílových fondů, do nich investovali dlouhodobě.

„I proto bych doporučila začít investovat již v mladém věku. Budete tak mít dostatek času na skutečné zhodnocení, postupné získávání výnosů a vyrovnání případných výkyvů nebo propadů akciových trhů,“ říká portfolio manažerka společnosti Amundi Markéta Jelínková.

Sedm důvodů, proč by mohl i letos vydržet investiční optimismus

Začínajícím investorům nebo prostě těm, které dění na finančních trzích moc nezajímá, doporučuje, pokud si třeba už spoří na penzi v penzijních fondech, právě podílové fondy. Ty si sice za správu investovaných peněz účtují poplatky, ale na druhé straně lidem, kteří nechtějí nechat ležet ladem své volné peníze, nabízejí kompletní servis. Je to jako jízda v taxi, člověk jede, ale nemusí řídit, ale řidiči zaplatí za to, že ho sveze.

„Stejně jako chodíme k lékaři nebo využíváme služby právníka, protože jde o věci, se kterými si sami nedokážeme poradit, využíváme podílové fondy, když jde investování na finančních trzích mimo náš zájem,“ vysvětluje Jelínková.

Investovat se dá i po malých částkách

Podle aktuálního průzkumu Amundi v Česku investuje každý pátý Čech. V zemích, kde mají investice ať už prostřednictvím podílových, nebo penzijních fondů více ukotvenou tradici, investuje prakticky každý, kdo si to může dovolit. Otázka zní, kolik lidí si investování může dovolit v Česku.

Zmiňovaný průzkum zjistil, že 80 procent Čechů každý měsíc něco ušetří ze svých příjmů. V průměru je to 6 700 korun. Ne každý z nich ale své úspory investuje na finančních trzích. Důvodů, proč stále mnoho Čechů odmítá investování na finančních trzích, je více. Jedním z nich je například to, že zhruba třetině Čechů zbude na konci měsíce částka do dvou tisíc korun. Necelá čtvrtina Čechů pak ušetří mezi 2 až 5 tisíci a jen 12 procent uspoří více než 15 tisíc korun.

„Dnes už si ale skoro každý může dávat stranou pár stokorun měsíčně na investice. I když univerzálním doporučením je rozmezí 10 až 20 procent z pravidelného příjmu. Vyplatí se to, protože pokud tyto peníze bude investovat uvážlivě, hodnota portfolia poroste,“ vysvětluje finanční poradce skupiny Partners Vladimír Weiss.

Zároveň upozorňuje, že lidé v produktivním věku jsou schopni odkládat stranou nejvyšší částky ze svých příjmů. A mimo produktivní věk je spíše dobré přemýšlet o tom, jak peníze z fondu čerpat. I tady ale platí určitá pravidla. Peníze z fondů se vyplatí vybrat v momentě, kdy trhy rostou, a ne když klesají.

Podílové fondy v loňském roce porazily inflaci

Důvod spočívá v hodnotě investičních aktiv. Když jsou trhy nahoře, dostaneme z fondu více peněz, když jsou trhy naopak dole, dostaneme peněz méně. Peníze do fondů se tak vyplatí investovat v době, kdy trhy klesají, a ne, když jsou na vrcholu. To proto, že když jsou trhy nahoře, nakupujeme draze a když jsou dole, nakupujeme levně.

„Toto však platí zejména pro ty, kdo do fondů investují naráz větší obnosy. V případě malých a třeba pravidelných investic nezáleží na tom, kdy začneme investovat. V tomto případě je důležité hlavně začít a s investováním vydržet,“ říká Vladimír Weiss.

Investovaní je koníček

Co se týče investic do podílových fondů, v praxi často zaznívá od těch, kteří do fondů investovali, věta: „Z fondů jsem nakonec dostal zhruba to, co jsem do nich dal.“ Ne vždy to ale musí být pravda. A možná, že ani to nemusí být s ohledem na inflaci nakonec špatný výsledek.

Podle odborníků výnos podílových fondů, které z velké většiny kopírují dění na finančních trzích, neovlivňuje pouze tento vývoj, ale i zmíněné poplatky. A jedno z investorských rčení v případě podílových fondů zní, že výnos investora se rovná obnosu, který fondu nezaplatil na poplatcích. To znamená, že je třeba vždy zohlednit poplatkovou politiku daného fondu. Jsou tu ale i další podmínky, které musí investor splnit, aby uspěl.

„Do podílových fondů by lidé měli investovat zejména s dlouhodobou strategií, deset a více let. A úspěšné investování potřebuje tři základní atributy: správnou strategii, čas a udržet emoce na uzdě. Což platí zejména v časech, kdy finanční trhy zažívají propady a snižuje se hodnota zainvestovaných peněz. Po rocích propadu totiž pak přijdou roky lepší, kdy se hodnota zainvestovaných peněz opět vyrovná, nebo stoupne,“ vysvětluje Vladimír Weiss.

S příchodem nových technologií, které v posledních letech rozšířily možnosti zájemců o investování, by se mohlo zdát, že podílové fondy ztrácejí na atraktivitě. Lidé dnes mohou sami pomocí mobilních aplikací běžně investovat do čeho chtějí. Mohou si například i sami skládat portfolia a kdykoli je měnit. Případně mohou spekulovat na růsty a poklesy cen na finančních trzích. To ale není pro každého.

Co tedy zbývá většině lidí, kteří mají volné prostředky, hledají příležitosti, jak je ochránit před inflací a třeba je i zhodnotit a nic lepšího, jak naložit s penězi, než je investovat, je zrovna nenapadá? Podle odborníků jsou to podílové fondy, které mimochodem letos slaví sto let své existence, kdy odstartoval svůj vůbec první otevřený fond Massachusets Investors Trust of Boston v USA. Už to, že tento fond úspěšně funguje dodnes, určitě není jen náhoda.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

25. dubna 2024

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž...

Vyvážejí do Asie i do Afriky. Recepturu a stroje si přísně chrání

27. dubna 2024

Jejich výrobek zná každý český chalupář. A často mu jeden nestačí. Přesto Papírna Moudrý stačí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spoření v eurech se v bankách vylepšilo. Víme, kdo má nejvyšší úrok

24. dubna 2024

Premium Mít doma v šuplíku eura nedává velký smysl. Zvlášť když jde o větší částku. A nedává ani smysl...

Chtěla ušetřit na elektřině. Za změnu dodavatele měla platit přes 30 tisíc

26. dubna 2024

Ceny energií se u jednotlivých obchodníků liší, mezi nejlevnějšími a nejdražšími produkty mohou být...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fenomén Koh-i-noor. Žlutá tužka z Budějovic píše svůj příběh už 135 let

20. dubna 2024

Nebýt Elisabeth Hardtmuthové, která už nechtěla prát manželovy košile ušmudlané od uhlu, Koh-i-noor...

Vyvážejí do Asie i do Afriky. Recepturu a stroje si přísně chrání

27. dubna 2024

Jejich výrobek zná každý český chalupář. A často mu jeden nestačí. Přesto Papírna Moudrý stačí...

Chtěla ušetřit na elektřině. Za změnu dodavatele měla platit přes 30 tisíc

26. dubna 2024

Ceny energií se u jednotlivých obchodníků liší, mezi nejlevnějšími a nejdražšími produkty mohou být...

Cestovní kanceláře posilují. Proč dává zájezdům přednost stále více lidí?

26. dubna 2024

Premium Cestování do zahraničí loni poprvé překonalo úroveň před pandemií covidu, čísla se tak dostala na...

Češi stále proudí do IT rekvalifikací. Chtějí do stabilního oboru s vysokými platy

25. dubna 2024

Podle dat ČSÚ za 4. čtvrtletí 2023 byla v IT pracovních pozicích jedna z nejvyšších průměrných...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...