Odešla vdova po virtuosu Josefovi (†81): Dědictví rozdala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Odešla vdova po virtuosu Josefovi (†81): Dědictví rozdala!

Manželé Sukovi
Manželé Sukovi (Martin Přibyl, České muzeum hudby, archiv J. Hybšové)

Kdo by neznal opery Rusalka a Čert a Káča od Antonína Dvořáka (†62)? Pravnuka jejich slavného autora měla za manžela Marie Suková (†97). V sobotu žena houslového virtuosa Josefa Suka (†81) zemřela. Prožili spolu 60 let. Pozůstalost věnovala muzeu a galeriím.

Posledních 12 let o ni pečovala Jarmila Hybšová (75), žena slavného dirigenta Václava Hybše (88). „Začala sama studovat hru na housle, ale po svatbě s Josefem Sukem zasvětila celý svůj život jeho kariéře,“ prozradila deníku Aha! Jarmila o Mařence. „Doprovázela svého muže na cestách po celém světě, organizovala jeho koncerty. Podporovali mladé talenty, založili např. Sukovy Křečovice a velmi oblíbený Sukův hudební Štiřín,“ dodala Hybšová.

Marie byla po celý svůj život obdivuhodně čilá. „Do pozdního věku se pohybovala v hudebním prostředí, navštěvovala koncerty, živě se zajímala o novinky z kultury, architektury či zdravotnictví. Po smrti svého muže sice přestala sledovat televizi, ale o to víc četla,“ prozradila Jarmila.

Geniální talent W. A. Mozart. Češi ho zbožňovali, ve Vídni umírá v osamění a bídě

Video se připravuje ...

Pravnuk Dvořáka

Josef Suk starší si vzal v roce 1898 dceru Antonína Dvořáka Otilii. Jeho vnuk Josef Suk byl houslový virtuos, který proslavil jejich jméno po celém světě. Prodal přes milion hudebních nosičů, byl nositelem mnoha světových ocenění.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.