Přežil revoluci i firemní bankrot: Legendární Igráček, který je na trhu už 50 let

Jejich příběh se začal psát téměř před padesáti lety. Plastová figurka s pohyblivýma rukama, nohama (pouze v pase) a hlavou se na našem trhu objevila v roce 1976. Její vznik však nebyl úplně jednoduchý a předcházely mu přinejmenším „zamotané“ okolnosti.

V roce 1950 byla založena továrna Igra Praha. Právě slovo Igra má v ruštině význam zvěřina. Na konci šedesátých let začal v továrně pracovat Jiří Kalina. Byl to konstruktér a letecký modelář, jehož koníček mu vynesl několik titulů mistra světa. Díky tomuto koníčku měl mnoho přátel po celém světě. Jedním z nich byl i jistý Hans Beck, který emigroval z východního do západního Německa.

Právě Beck vnukl Kalinovi nápad vytvořit plastové figurky pro děti, které by představovaly různé profese.

Kalinová začala na figurce pracovat společně s Marií Krejchovou, která měla na starosti design. První prototyp vznikl v roce 1971, a přestože okolnosti naznačovaly, že by Igráček měl spatřit světlo světa jako první, nestalo se tak.

V roce 1974 se první figurky Playmobil od Becka objevily jako blesk z čistého nebe na německém veletrhu. Kvůli nedostatku plastového materiálu a zdlouhavým schvalovacím procesům se Igráček objevil na pultech až v roce 1976.

Hračka se okamžitě stala populární nejen v Československu, ale i v dalších zemích východního bloku, kde figurky Playmobil nebyly k dostání.

Úplně první byla figurka zedníka. Dále přišel například kuchař, hasič nebo příslušník VB. S rostoucí oblibou přibývaly nové a nové profese. Každý rok se na pultech objevovaly nové typy figurek.

Po roce 1989 vstoupily na náš trh konkurenční figurky Playmobil a Igráčkovi začal postupně docházet dech. V 90. letech se z nových figurek skateboardisty, rytíře a policisty stal policista. Zároveň hračka konečně dostala nos, který byste do 90. let na hračce hledali marně.

Konkurence v podobě německých hraček a dánského Lega však byla silná a obliba „starého“ Igráčka upadala.

Po roce 2006 se zdálo, že jsme o Igráčka možná navždy přišli.

Zaniklou výrobu však zachránila společnost EFKO. V roce 2008 odkoupila vlastnická práva na značku Igráček včetně původních forem. O dva roky později přišla velká sláva. Společnost EFKO začala na český a slovenský trh opět dodávat nové formy Igráček. Figurky jsou nyní na západních trzích k dostání pod názvem Pokeeto.

Igráček prošel změnou designu. Figurky dostaly modernější materiály, nové vlasy, otočné zápěstí, vystouplý nos apod. Během prvních pěti let od obnovení výroby vyrobila společnost EFKO 168 různých druhů Igráčků a každý rok přibývají další. Z výrobních linek ročně sjíždějí statisíce figurek.

zdroj: dnes24.sk, Titulní obrázek: Wikimedia Commons / Slady, CC BY-SA 3.0