HubnutíJídlo a receptyPřírodní léčba

Podpořte svůj imunitní systém zdravými potravinami s vyšším obsahem kvercetinu

Kvercetin je rostlinná sloučenina nacházející se v různých známých potravinách. Pomůže vašemu imunitnímu systému prosperovat, odvrátit nachlazení a chřipku a také zlepšit vaše celkové zdraví.

Pokud jde o rostliny, jejich výživná síla sahá velmi hluboko a to díky rostlinným sloučeninám – nazývaným také fytochemikálie, fenolické sloučeniny, polyfenoly nebo fytonutrienty. Kvercetin spadá do podtřídy flavonolů skupiny flavonoidů.

Zdravotní přínosy kvercetinu

Všechny fytonutrienty, včetně kvercetinu, jsou považovány za silné antioxidanty, což znamená, že pomáhají snižovat záněty v těle a odrážejí škodlivé volné radikály – nestabilní atomy, které mohou způsobit významné poškození zdravých buněk. Kvercetin má působivé antibakteriální, antivirové, antimikrobiální vlastnosti, podporuje hojení ran a pomáhá významně posilovat imunitní systém. Kromě toho chrání proti cukrovce 2. typu, artritidě a kardiovaskulárním onemocněním.

Zdravé potravinové zdroje kvercetinu

Kvercetin nalezneme v celé řadě potravin. Tady jsou některé z nich.

Červená cibule – všechny druhy cibule poskytují nějaký kvercetin, ale červená cibule má obzvláště vysoký obsah tohoto fytonutrientu. Kromě toho je také plná dalších zajímavých rostlinných sloučenin, jako je kaempferol, o kterém je známo, že je velmi účinný při snižování zánětu.

Jablka – jsou nejen plná vlákniny a vitaminu C posilujícího imunitu, ale kvercetinu.

Pohanka – přirozeně neobsauhe lepek a je plná živin. Je bohatá na vitamín B thiamin, niacin, folát, riboflavin a B6. Pomůže vám udržet zdravou hladinu energie po celý den. Samozřejmě je to skvělý zdroj kvercetinu.

pohanka

Zelený čaj – kromě kvercetinu má zelený čaj pozoruhodně vysoký obsah fytonutrientu epigalokatechin-3-galát (EGCG), o kterém se říká, že je jednou z hlavních živin odpovědných za historické využití zeleného čaje v lékařství a pomáhá udržovat cholesterol a krevní cukry pod kontrolou.

Borůvky – jsou nabité protizánětlivými rostlinnými sloučeninami, kvercetinem a antokyany. Tyto sladké bobule jsou také plné vlákniny, draslíku a manganu a díky tomu pomáhají udržovat zdravé kosti a krevní tlak.

Brokolice – poskytuje více bílkovin než většina ostatních druhů zeleniny, což z ní dělá perfektní zelený doplněk k rostlinnému jídlu. Také je plná kvercetinu.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button