Americká mise prezidenta UAMK Oldřicha Vaníčka

Smart mobility UAMK v USA

Prezident UAMK Oldřich Vaníček a další odborníci z UAMK byli důležitou součástí největší hospodářsko-vědecké mise v dějinách samostatné České republiky ve Spojených státech. Vzhledem k povaze mise se zástupci UAMK v amerických městech Washington D.C., Houston a Orlando zajímali především o výměnu zkušeností týkajících se autonomní mobility, řízení dopravy a efektivnímu propojení odborného výzkumu a praxe v oblasti dopravy.

Jako velmi důležitá a přínosná se jeví zejména návštěva Highway Research Centre ve Washingtonu D.C., kde byl zástupcům mise představen projekt CARMA, který je zaměřen na vývoj a využití automatizovaných vozidel v praxi. Kromě amerických výrobců, jsou při výzkumu využívána i vozidla výrobců z jiných zemí, nejčastěji se jedná o vozy Volkswagen a jejich modelová řada ID (zkušenosti z testování koncernových vozů v důsledku bezpochyby pocítí i zákazníci české automobilky Škoda Auto), dále pak Hyundai, Kia, Toyota a Lexus nebo Mercedes.

Během otevřené a plodné diskuse padl ze strany zástupců UAMK dotaz, jak jsou ve výzkumu využívána Floating Car Data – chytrá data z vozidel (FCD). Odpověď amerických výzkumníků naše odborníky překvapila: „uvažujeme o tom“. A proč překvapila? Protože UAMK už s FCD v praxi několik let aktivně pracuje.

 

Prezident UAMK Oldřich Vaníček a velvyslanec České republiky v USA Miloslav Stašek během setkání členů mise s americkými podnikateli na ambasádě ve Washingtonu D.C.

Přístroje pro projekt CARMA vyvíjí výzkumné centrum v úzké spolupráci s univerzitami a partnerskými technologickými společnostmi napříč Spojenými státy. Dochází tak k velmi efektivnímu propojení odborného výzkumu, akademického prostředí a praxe, po kterém tak často voláme i u nás-

Dílny v Turner-Fairbank Highway Research Centre ve Washingtonu D.C. (dopravní výzkumné centrum), kde se ze standardních vozidel stávají špičkové jezdící laboratoře pro mobilní měření dopravy. Zleva: Oldřich Vaníček z UAMK, Jiří Hansl z Hospodářské komory a Carl K. Andersen, technický ředitel výzkumného centra.

Projekt CARMA je zaměřený na vývoj a využívání automatizovaných vozidel v praxi. Technologie budoucnosti, kterou členové mise mohli vidět na vlastní oči ve výzkumném centru

Projekty výzkumného centra jsou financovány především z veřejných zdrojů. Vzhledem k jejich celospolečenskému významu jde o přímou podporu vlády Spojených států.

 

 

UAMK

PR