Embracer zrušil nový Deus Ex, v Eidos-Montréal propouští
zdroj: Foto: Square Enix

Embracer zrušil nový Deus Ex, v Eidos-Montréal propouští

30. 1. 2024 12:45 | Byznys | autor: Šárka Tmějová |

Optimalizace švédského herního giganta, skupiny Embracer, jako by nebrala konce. Podle informací renomovaného herního novináře Jasona Schreiera z Bloombergu zrušilo vydavatelství nový díl série Deus Ex, o jehož vývoji se začalo spekulovat před dvěma lety a nikdy se tak nedočkal oficiálního oznámení. Namísto toho se teď kanadské studio Eidos-Montréal má soustředit na vývoj hry pod novou značkou, zatímco v rámci probíhající restrukturalizace navíc část vývojářů a vývojářek přišla o práci.

Právě na část o propouštění oficiálně reagovalo i samotné studio. Tým potvrdil, že se musel rozloučit s 97 zaměstnanci z oddělení vývoje, administrativy a podpory. Podle údajů z roku 2022 ve studiu pracovalo téměř 500 lidí. V prohlášení se studio odvolává na současnou ekonomickou situaci a výzvy charakteristické pro herní odvětví, stejně tak nechybí klasické fráze o náročnosti celého rozhodnutí a podpoře odcházejícím kolegům, jimž se snaží pomoct s hledáním nového zaměstnání.

Studio Eidos-Montréal patřilo mezi lety 2007 až 2022 japonskému vydavatelství Square Enix, které se ho před dvěma lety rozhodlo odprodat Embraceru společně s Crystal Dynamics. Tehdy šlo o spíše pozitivně a optimisticky přijímanou zprávu, to by ovšem po pandemických letech rozmachu nesmělo přijít opatrné období škrtů a úspor v očekávání krize.

Restrukturalizace Embraceru s vlnami propouštění má probíhat až do března. Doposud se dotkla mimo jiné studií Free Radical Design, Campfire Cabal, Crystal Dynamics, VolitionBeamdog, Zen Studios, Fishlabs, New World Interactive, Cryptic Studios, Gearbox, Lost Boys Interactive nebo Black Forest Games a dalších. V loňském roce Embracer propustil přes 900 lidí, aktuální trend zeštíhlování a zavírání studií se ale v herním průmyslu zdaleka neomezuje jen na švédskou skupinu.

Nejnovější články