Nizozemci uznali už předem, že obhajoba všech třech Grand Tours bude v letošní sezoně příliš náročná a po odchodu Primože Rogliče se rozhodli na Giro d'Italia zaměřit na sprinterské a klasikářské etapy. Van Aert si italský třítýdenní závod vyzkouší poprvé v životě. Chce nejenom vyhrát aspoň jednu etapu, ale také na chvíli obléci růžový dres lídra celkového pořadí.

Kooij se chystá na svou úplně první Grand Tour, ale nehodlá se jen učit a zocelovat, chce vyhrávat hromadné dojezdy. Dvaadvacetiletý Nizozemec bude vyvoleným závodníkem Vismy do spurtů, což znamená, že Van Aert bude svému kolegovi pomáhat a nejspíš mu připadne role posledního rozjížděče spurtů. Tuhle spolupráci si Van Aert s Kooijem úspěšně vyzkoušeli v loňském ročníku Okolo Británie, kde Kooij vyhrál první čtyři etapy a Van Aert přidal jednu etapu a celkové pořadí.

SI202307110239_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Van Aert bude hodně útočit a spurtovat v těžších etapách, když už Kooij nebude v popředí. Ale to není vše, ještě je tu třetí ambiciózní závodník, dvacetiletý Belgičan Cian Uijtdebroeks. Ten by chtěl jet na celkové pořadí, ale pro Vismu není jeho umístění prioritní, protože vítězství mu v konkurenci Tadeje Pogačara a Gerainta Thomase nejspíš nehrozí. Uijtdebroeks by se mohl umístit v první desítce i pětce, ale také vyhrát některou horskou etapu. A stejně je na tom Kelderman. Zkušený Nizozemec je sice ve Vismě především domestikem, ovšem v roce 2020 byl v celkovém pořadí třetí a ve 32 letech má stále potenciál. 

1138104352.jpg

Překvapivě se do výběru nedostal norský cyklista Johannes Staune-Mittet, vítěz etapy na Czech Tour a vítěz celkového pořadí Giro d'Italia U23. Místo mladého Staune-Mitteta dostal přednost maďarský mistr Attila Valter. Předpokládalo se, že na Giru dostanou šanci spíše mladí závodníci, aspoň to před začátkem sezony tvrdil Merijn Zeeman, hlavní sportovní ředitel Visma-Lease a Bike. Valter sice patří k mladším členům týmu (je mu 25 let), ale už třikrát na Giru startoval a jednou na Vueltě. Zdá se, že vedení týmu nakonec nechce experimentovat. Valter by měl pomáhat v kopcích i na rovině, ale mohl by být úspěšný v dlouhém horském úniku.    

Ostatní členové budou pomáhat, Jan Tratnik ve všech terénech, Robert Gesink bude mít práci v horách a Edoardo Affini na rovině. 

Visma-Lease a Bike pro Giro d'Italia 2024:

Wout van Aert

Olav Kooij 

Cian Uijtdebroeks

Wilco Kelderman

Jan Tratnik 

Attila Valter

Edoardo Affini

Robert Gesink